Uživam, ko plešem, čutim glasbo, ritem, in to se verjetno vidi!

Lia, pozdravljena! Zdajle so jesenske počitnice, pa me seveda zanima, ali jih preživljaš leže ali plešoče? Kaj boš počela?
Zjutraj rada malo ’polenarim’, potem pa z veseljem stopim na svež zrak in popoldne malo treniram. Med počitnicami bom odšla na različne sprehode, kolesarila, skakala na trampolinu, naredila kaj za šolo in šla malce na morje.
Kako bi se v dveh, treh stavkih predstavila našim bralcem in bralkam kot oseba in kot plesalka? Kdo si, Lia Lačen, in kam si namenjena?
Kot oseba sem zelo zadržana, ampak ko zaplešem, nič več. Zelo rada tudi kolesarim in se igram družabne igre z bratcem Markom, kjer me itak vedno premaga. V prihodnosti še natanko ne vem, kaj bi postala, ampak vem, da bo nekaj, kar bo povezano s plesom.

Predvidevam, da te je za ples navdušila mama. Drži ali je botrovalo odločitvi kaj drugega?
S plesom sem bila povezana že od vrtca dalje, ker je bila to edina aktivnost, ki je bila vedno prisotna, poleg rednih aktivnosti. Sprva sem bila navdušena nad plavanjem, pa sem imela smolo s plavalnimi učitelji, da sem plavanje kar kmalu opustila. Glede na to, da sem že od vrtca plesala, me je mami vpisala v začetni tečaj Bolera, kjer sem imela priložnost spoznati različne stile, da sem se pozneje odločila za hip-hop. In moram poudariti, da sem imela izredno prijazno učiteljico Nino Matkovič, zato se mi je ples še toliko bolj prikupil. Mami je res moja podpornica in me razume v tem, kar počnem, in zato ker je tudi ona imela doma močno podporo pri plesu, zdaj to podporo daje tudi meni. Ker je tudi ona uživala v plesu, toliko bolj razume mene in mojo strast do plesa.
… z Barbee Šuštaršič …
Si mlada trinajstletnica, a nam kljub temu zaupaj, kje vse si do zdaj pridobivala svoje plesno znanje in s katerimi pedagogi si delala oziroma delaš ter na katero šolo hodiš in kateri razred?
Znanje sem skozi leta pridobila v plesni šoli Bolero, Urban roofu in na različnih klasih, kjer sem dobila veliko širine in znanja v plesu. Delala sem z izjemno koreografinjo Barbee Šuštaršič, v freestyle vode me je popeljal izredni Roman Urek, danes pa nadgrajujem znanje z odličnima hip-hop freestylerjema Nejcem Osovnikarjem in Gašperjem Kunškom. Obiskujem 8. b razred OŠ Šmartno pod Šmarno goro in se s sošolci zelo dobro razumemo.
… z Nejcem Osovnikarjem …
Zakaj je prevladal hip-hop in ne kakšen drug plesni stil?
Zaradi tega, ker lahko pri hip-hopu dodam tudi korake iz drugih plesnih stilov in imam neomejeno veliko svobode.
… kidz battle …
Glede na to, da se ukvarjaš s t. i. modernimi tekmovalnimi plesi, se udeležuješ tudi tekmovanj. Kaj ti pomenijo tekmovanja? Kako se nanje pripravljaš? Kaj nudijo?
Na tekmovanjih pokažem, kaj znam oz. kaj vse sem se v tem času naučila, in vidim, kako tudi drugi soplesalci napredujejo. Dobri plesalci me motivirajo biti boljša. Zdaj ko sem malce pokukala v svet hip-hop battlov, me navdušujejo njihove vsestranskost, energija, glasba … Tekmovanja so del plesa in rezultati niso vedno odraz kakovosti plesa. Ampak to je ples, ki se ga lahko pleše na različne načine, in niso vsi stili všečni vsem sodnikom.
… na Danskem ob osvojitvi najboljše plesalke v hip-hopu med mladinkami na svetu …
Nam lahko poveš, na katere uvrstitve si najbolj ponosna in kaj si želiš doseči v bližji prihodnosti?
Najbolj sem ponosna na 1. mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu v solo hip-hopu med mladinkami na Danskem (12 do 15 let ). Seveda pa imam letos še druge rezultate, na katere sem ponosna, kot so: 1. mesto na evropskem prvenstvu med mladinkami na Poljskem – 12 do 15 let, zmaga na Urban roof Kidz battlu vol.5 – do 14 let, zmaga na Neighbourhood battlu vol.4 & 5 – do 14 let, zmaga na hip-hop battlu SDK Balkan – do 15 let, 2. mesto na evropskem in svetovnem prvenstvu v hip-hop battlu – 12 do 15 let … Vem pa, da je najpomembnejša kakovost plesa, rezultati so le posledica. Če je plesalec dober, se sčasoma pokaže pri rezultatu. Želim si biti čim boljša plesalka in postati dobra v čim več različnih stilih. Trenutno so mi najbližje freestyle hip-hop, popping, house, locking …
Imaš kakšnega svojega idola med plesalci ali pa pedagogi?
Iskreno mislim, da nimam nobenega idola, ampak imam v mislih veliko dobrih plesalcev, kot so npr. Huan, Maika, Icee, Kyoka, Batala, Nayco, Gaps, Moomy, Žigan, Nika
Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali?
Imam dva značilna giba. Prvega sem iznašla pred kratkim, drugega pa imam že kar nekaj časa. Oba sem se spomnila po naključju in brez pritiska. Težko jih opišem, kakšna sta, morala bi ju pokazati (smeh).
V katerih koreografijah najbolj uživaš?
V takih koreografijah, ki so posebne in drugačne od drugih.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Osrečuje me glasba, ne vem pa natanko, kaj me žalosti. Mislim, da me nič ne žalosti.
Starši so tvoji veliki podporniki. Koliko in kako so vpleteni v tvoje plesni obveznosti? Jim je težko?
Moji starši so kar veliko vpleteni v moje plesne obveznosti, saj so vedno na vseh tekmah ter me vedno peljejo na treninge in mi dajejo nasvete za boljši nastop. Mislim, da jima pri tem ni lahko, ampak se trudita po najboljših močeh, da bom nekega dne zelo dobra plesalka.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Moram priznati, da imam zelo malo prostega časa in tiste redke proste trenutke namenjam skakanju na trampolinu, ročnim delom, kot npr. izdelovanju zapestnic, žoganju z bratom, risanju …
Ali te mama za uspešen nastop ali trening nagradi s kakšnim posebnim pecivom, sladico? Kaj najraje ješ, piješ …?
Ne, ampak hvala za idejo. Najraje pa imam zeleno solato, palačinke ter vodo.
Kako pa sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje?
Zdim se jim zanimiva, saj sem edina plesalka v razredu. Navdušeni so nad mojim plesom, zato jih včasih med odmori naučim kakšen zapleten korak.
… na Neighbourhood vol 45 …
Naštej tri ali pa – če jih imaš – pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Na treningih imam vedno s sabo plastenko vode, ščitnike in žitno čokoladico. Na tekmi pa tudi srečne nogavice, srečno spodnje perilo in malega plastičnega pujska za srečo.
Kaj bi rada postala, kaj te poleg plesa še zanima?
Poleg plesa me zanima tudi igranje (hodim v šolski gledališki klub ), odbojka, prav tako pa risanje in slikanje. V prihodnje pa še ne vem, kaj bom postala. Bom še razmislila.
Kaj meniš, po čem si prepoznavna, da vsi rečejo, ja, to je pa naša Lia?
Uživam, ko plešem, čutim glasbo, ritem, in to se verjetno vidi.
Tvoj moto v življenju pa je …
To, kar delaš, naredi po svojih najboljših močeh.
Plesati pa ti pomeni?
Uživanje in izražanje ob dobri glasbi.
In za konec še ena rima zna naš portal oziroma oddajo, inspiracija pa seveda Parada plesa?
Mmmm, rdeča pesa, rada jo imam kot Parado plesa.
Zelo inventivno in hvala za tvoje iskrene odgovore. Želimo ti vse dobro na tvoji plesni poti.

View Gallery 11 Photos