Sara Tovšak. Plesati je prepustiti se življenju!

Sara Tovšak prihaja iz Velenja (foto: osebni arhiv)

Spoznajte Saro Tovšak, prejemnico naziva naj plesna zvezda, tekmovanja, ki ga organizira Akademija za ples Alma Mater Europaea.

Draga Sara, poletni pozdrav, in zaupaj nam, kje smo te našli v teh poletnih dneh in kaj počneš?
Ravno sem na morju z družino, ker je prečudovito vreme, veliko športam, hodim ob morskih poteh in velikokrat na plaži izvajam jogo.


Kakšen pa je pogled na minulo sezono? Je bila takšna, kot si si jo zamislila, ali je šla malo po svoje?
Moram reči, da je šla kar malo po svoje, saj si nisem mislila, da bom poleg baleta tako vzljubila tudi druge plese, sploh pa toliko uživala ob ustvarjanju lastnih koreografij.

Sara na junijski podlitvi nagrad natečaja Mlada plesna zvezda Akademije za ples

Vsekakor je bil, predvidevam, eden od vrhuncev tudi to, da si osvojila naziv naj plesna zvezda na razpisu Akademije za ples, kajne? Zakaj si se prijavila na natečaj in kaj ti pomeni zmaga oz. sodelovanje?
Čisto sem bila šokirana, ko sem prebrala e-mail, ki sem ga znova in znova prebirala, da se slučajno nisem kje zmotila. Za natečaj nam je puncam iz videospota Magnifico predlagala profesorica Maja Ponebšek, meni pa se je zdelo, da je to moja priložnost pokazati pravi jaz še v drugi luči.

S kolegicami v spotu na glasbo Magnifica v koreografiji Maje Ponebšek

Se ti zdi dobro, da kot plesalka sodeluješ na takšnih tekmovanjih? Zaupaj nam, kje vse si že sodelovala?
Seveda, saj tako pokažeš svoje znanje, trud, vztrajnost in drznost, kar ima zame največji pomen. Sodelovala sem na mnogih plesnih predstavah, nastopih ter v videospotih, a tekmovanje mlada plesna zvezda je moje prvo, zato je zame vse to nekaj čisto novega.

Spot Technicque

Predstaviva našim bralcem, kdo sploh si, Sara Tovšak, in kam si namenjena, če že veš?
Sem balerina od svojega četrtega leta v glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, ples me je navdušil že kot malo, ko sem se ob klasiki vrtela po prstih. Lahko sem ure in ure gledala, kako plesalci plešejo, dokler nisem še sama začela hoditi v dvorano vadit in si zbistrit misli ob svobodnih plesnih korakih. S tem sem prebudila nek nov delček sebe, ker res uživam v tem delu dneva. Moja prva kljukica v življenju bo narediti gimnazijo ob plesu.


Kdo pa te je navdušil za ples, je botroval odločitvi ogled kakšne plesne ali baletne predstave?
Kot sem rekla, nekaj je v meni, kar me že od nekdaj preganja, naj plešem. Navdušil me je občutek sreče ob plesu in moj um, ki neha razmišljati in se sprosti.

Kako je potekala tvoja plesna oz. bolje baletna pot? Ali od začetka obiskuješ balet na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju?
Iskreno, nisem si predstavljala, da bom sploh kdaj odgovarjala na takšna vprašanja, to so bile bolj sanje v oblakih kot kaj resničnega, zato poteka odlično. Svoje plesno znanje že ves čas gradim v Velenju, kjer tudi živim.
Je Maja Ponebšek od nekdaj tvoja pedagoginja ali jih je bilo še kaj?
Bile so in bili, največji delež mojega znanja pa je po zaslugi Maje Ponebšek.

Pedagoginja Maja Ponebšek

Kakšen pa je odnos pedagog-plesalec, kako ga ti doživljaš?
Ne morem vam povedati, kako odprt je odnos, govorim o popolnem zaupanju in podpori pri vseh, tudi neplesnih stvareh. Skoraj ne najdem prave besede, ki bi opisala, kako sproščeno se počutiš ob takšni pedagoginji, ki najde čas ob vseh svojih skrbeh in te pokliče, tudi ko zboliš. To mi še toliko bolj daje zagon da se maksimalno potrudim tudi z bolečino ali brez nje.

Stara boš 15 let in obiskovala boš 1. Gimnazijo Celje. Kakšen delež časa posvečaš baletu oz. plesu v obdobju dneva recimo?
Velikokrat po treningu ostanem v dvorani in še vadim oz. plešem ali pa si sposodim ključe in improviziram ter iščem like, ki na mojo karizmo najbolj pašejo.

Se želiš poklicno ukvarjati z baletom, kakšne so ambicije in kaj vse si za to pripravljena narediti, da jih izpolniš?
Z baletom ravno ne, a je odlična podlaga za vse moje še neizpolnjene želje. Jaz sem zagovornica vaje, truda, vztrajnosti ter želje, saj sem sama, samo s tem načinom osvajam korake in spoznavam svoje telo.
Bi bila pripravljena študirati na Akademiji za ples, recimo?
Seveda, super je, da imamo tudi v Sloveniji takšne akademije, ki omogočajo razvoj kreativnosti in umetniškega izražanja.
V katerih koreografijah pa najbolj uživaš, modernih ali klasičnih na špicah?
Moderne me kar prevzamejo, saj se čisto prepustim telesu in gibom.

Imaš vzornike v baletnem svetu, koga občuduješ?
Kar nekaj, tako v baletnem svetu kot tudi drugih plesnih zvrsteh. Recimo Tina Walme me je zelo navdušila nad latino plesi. Uživam pa tudi ob gledanju koreografij Lare Šlibar.
Kaj vse te še zanima v življenju?
Res rada tudi športam in potujem, ko pa si želim malo oddahniti od aktivnosti, rada berem knjige z globoko vsebino.

Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Proste trenutke najraje preživljam s prijatelji, ki res naredijo minute nepredvidljive in zabavne.
Kako tvoji vrstniki, sošolci gledajo na baletno udejstvovanje? Navijajo zate, te podpirajo ali včasih tudi zavijajo z očmi?
Vsega po malem, seveda podpirajo, pa tudi zavijajo z očmi, ko napišem, da vadim oz. počnem kaj plesnega in da trenutno ni časa za druženje.
Starši pa so tvoji veliki podporniki, kajne? Kako se to izkazuje?
Starši me zelo podpirajo, ampak sem kar sama svoja šefinja, saj se na ples ne spoznajo toliko.
Te bodo podprli, tudi če bi se recimo zavoljo baleta morala preseliti iz Slovenije?
Najverjetneje bi me pri vseh mojih plesnih odločitvah podpirali, če bi se le jaz tako določila.

Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
Izkoristi svojo energijo in potencial in ne izpuščaj priložnosti, ki ti jih ponudi življenje.
Plesati pa je?
Prepustiti se življenju.