ImPulsTanz v ciljni ravnini! Na Dunaju še zadnji teden plesa!

Trajal Harrell v The Koln Concert (foto: Reto Schmid)

Do 7. avgusta še teden dunajskega plesnega festivala, ki se končuje prihodnjo nedeljo s podelitvijo nagrad 8:tension in plesnim potpurijem!

Odvija se zadnji teden znamenitega plesnega festivala sodobnega plesa ImPulsTanz. Finish line, kot pravijo organizatorji, so že zdaj zelo zadovoljni s potekom in seveda obiskom festivala. Obiskovalce čaka v prihodnjih dneh nekaj svetovnih premier. Na primer skupina Ultima Vez/Wim Vandekeybus s predstavo ob 35-letnici delovanja Scattered Memories, ob kateri se bomo spomnili, zakaj je Wim s skupino še vedno tako poseben in zakaj je vplival na mnoge plesne generacije.

Wim Vandekeybus, Dada Masilo in Karl Regensburger na junijski tiskovni konferenci (foto: Karolina Miernik)

Dado Masilo z Žrtvovanjem smo videli v Ljubljani, na Dunaju jo obožujejo in so poleg sobotne predstave dodali še eno, in sicer 31. julija na odru slovitega Burgteatra.

Liquid Loft v Modern Chimeras (foto: Chris Haring)

Domačini Liquid Loft/Chris Haring so včeraj imeli svetovno premiero Modern Chimeras v gledališču Odeon; ponovitve še v soboto in nedeljo.

Clara Furey v Dog Rising (foto: Mathieu Verreault)

Seveda ImPulsTanz ne bo minil tudi brez mojega obiska. Parada plesa je že tri leta medijski partner festivala in od torka dalje snemam material za jesensko reportažo, v kateri vam predstavim vse trende in netrende. Začenjam s kanadsko ustvarjalko Claro Furey in ogledom predstave Dog Rising, ki jo zaznamujejo trije plesalci in menda hipnotični klubski zvok na odru teatra Odeon.

Predstava Tanz Florentine Holzinger (foto: Eva Wuerdinger)

Florentino Holzinger s predstavo Tanz bom tokrat izpustila, saj me njene izrazito brutalno mesene seksualne eskapade, ki jih izvaja iz leta v leto, več ne fascinirajo. Sem pa verjetno ena redkih, saj organizatorji dodajajo še eno predstavo, in sicer 3. avgusta na odru Volksteatra.

In Hell with Jesus. (foto: Krasimir Stoichkov)

Bom pa z veseljem pogledala bolgarskega umetnika Iva Dimcheva, ki bo postavil 69 vprašanj v predstavi In Hell with Jesus.

Ana Pi v Divine Cypher (foto: Daniel Nicoalevsky Maria)

Nadaljujem z Ano Pi in predstavo The Divine Chyper, za katero sumim, da bo v nedeljo zmagovalka 8:tension sklopa, v katerem nastopajo še neuveljavljeni mladi oziroma mlajši ustvarjalci. Nagrado bodo podelili v atraktivnem okolju Libelle, na vrhu Leopold muzeja v muzejski četrti, od koder je krasen pogled na dunajske strehe. Tam se bo odvijala tudi zaključna tiskovna konferenca v četrtek, na kateri bo sodeloval tudi Israel Galvan.

Israel Galvan

Israel je navdušil že Slovence in Slovenke na festivalu flamenka v Ljubljani. Tokrat v posebnem projektu Radio Concert obljublja edinstven flamenko dogodek. Ogled predstav bom zaključila s Trajalom Harrellom in še enim koncertom The Koln Concert na glasbo Keitha Jarretta na odru Volksteatra. Uradno se festival zaključi v nedeljo, 7. avgusta, in sicer s plesnim potpurijem štirih plesalk – Farah Deen, Cat Jimenez, Olivia Mitterhuemer in Rosa Perl, ki bodo poskušale klubsko sceno prenesti v teatrsko okolje kazinoja na Schwarzenberg trgu.

Plesni potpuri bo zaključil letošnji festival ImPulsTanz. (Foto: Raphi Photography)

Vmes pa seveda poskušam tudi kaj zaplesati na odprtem prizorišču pred muzejsko četrtjo, ki je namenjena vsem ljubiteljem plesa, da okusijo, kako je biti plesalec.

Public moves (foto: Yako One)

Obisk starih znancev, plesnih pedagogov, ki poučujejo v Arsenalu, pa je tudi že normativ.

Urša Rupnik v Arsenalu pleše že deset poletij. (Foto: Nina Sarrug)

Čakajo me dvojčici Alleyne, pa Joe Alegado z Uršo Rupnik, Salim Gawlloos in Archie Burnett, da mi znova pove, da je treba biti “na izi”oziroma KISS (Keep It Simple Stupid), saj sem si spet zadala kar precejšen novinarsko reportažni zalogaj.

Z roza kolesom je na Dunaju vse obvladljivo.