Privlači me eklektičnost

Nam zaupaš nekaj začetkov svoje plesni poti?
Začela sem pri 6-ih letih v ‘Gogini bandi’, kot sem slišala imenovati dom številnih slovenskih plesalcev, v Plesnem forumu Celje pri Gordani Stefanovič Erjavec. Aktivno sem s PFC sodelovala kar 17 let.

Kaj je bil “usodni” trenutek, če je sploh bil, da si se odločila za ples?
Otroška radovednost se je razvila v hobi, ta v način življenja, odločitev za ‘profesionalno’ nadaljevanje poti, torej vpis na magisterij koreografije pa je prišla kot logična posledica samorealizacije. Po odhodu iz PFC v Ljubljano sem nekako izgubila stik s plesom in tudi sama s seboj. Z leti sem začela kreativnost izražati skozi študij, delo in druge projekte, začela sem celo pisati blog o uprizoritvenih umetnostih …, vendar me je venomer ples zasledoval kot nekaj iz preteklosti, čemur bi hotela ubežati. Namreč ples lahko opazuješ s strani, o njem pišeš in skušaš kreativnost kanalizirati na druge načine. Ampak če se mu ne prepustiš, verjetno del identitete umre. To je bil moj ‘usodni’ trenutek – zavedanje, da bi brez nadaljnjega vrtanja v plesno raziskovanje postopoma izgubljala svojo zgodovino.
Po biografiji sodeč je ples tvoje življenje, a vseeno si končala tudi fakulteto in vpisala magisterij? Zakaj? Je potreben plan B v življenju plesalca?
Ta odmikanja in bližanja plesu so vsekakor posledica tudi eksistencialnih vprašanj. Po končani srednji šoli sem se nekako iskala med plesom in igro in vpisala kulturologijo na FDV. To mi je omogočilo študij, delo in prosti čas. Te poti ne obžalujem, ker sem doživela toliko različnih načinov življenja, okusila nekaj kariernih možnosti, potovala in seveda spoznala mnogo ljudi. Vseeno sem na magistrskem študiju na FDV spoznala, da potrebujem zase in ta svojo prihodnost v plesu tudi strokovno izobrazbo na plesnem področju. Po 19 letih plesnih izkušenj seveda uradno nimam plesne izobrazbe. Mislim, da ne gre za plan B, temveč za plavanje s tokom. Kot v vsakem poklicu se je potrebno učiti, nadgrajevati in izpopolnjevati. Vse izkušnje, ki sem jih pridobila na drugih področjih, mi pomagajo kreativnostno, organizacijsko, komunikacijsko …
V plesni karieri deluješ v različnih plesnih zvrsteh. Katerih in kako jih med seboj dopolnjuješ?
Tekom izobraževanja sem se seveda srečala z različnimi tehnikami. Kot na vsakem področju ima seveda tudi sodobni ples svoje trende in smeri raziskovanja glede na obdobja. Večino sem se izobraževala na delavnicah doma in v tujini ter se tako srečala z različnimi principi gibanja in razumevanja telesa. Od najbolj tehničnih in strukturiranih do popolnoma individualističnih in raziskovalnih. Vsa znanja se med seboj dopolnjujejo kot tudi izključujejo.
Si tudi pedagoginja in koreografinja. Katera od teh dejavnosti pa je tebi najljubša – plesalka, pedagoginja ali koreografinja?
Iskreno mislim, da nisem nič od tega oz. vse hkrati. Preizkusila sem se v vseh vlogah in še marsikateri, vendar me te vloge ne definirajo popolnoma. Po drugi strani pa je plesalec v vsakem projektu deloma hkrati tudi koreograf in pedagog, saj analizira, ocenjuje, deli mnenje, raziskuje …
Kako bi opisala svoj plesni oz. koreografski stil, če sploh lahko?
Nemogoče ga je opisati. Nikoli se nisem preveč naslanjala na različne tehnike, so me pa seveda oblikovale. Ravno to je čar in nekdaj tudi slabost sodobnega plesa, da ga je nemogoče oziroma nesmiselno ‘predalčkati’. Vplivi na gibanje in koreografije prihajajo od povsod, iz okolja, iz drugih umetniških medijev, od drugih ustvarjalcev …
Kaj je značilnega na tebi, imaš kakšen gib, ki je mogoče samo tvoj, je značilen zate?
Mislim, da sta zame kot performerja značilni prezenca in prisotnost, kot ustvarjalca delavnost in predanost ter kot človeka radovednost in ambicioznost.
Kateri pa so pedagogi, ki so te zaznamovali oziroma da vprašam kar tako – ali imaš svoje plesne idole?
Zagotovo sta najpomembnejši pedagoginji in mentorici 2 – Gordana Stefanovič Erjavec in Gisela Fantacuzzi. S prvo sem plesno ‘rasta’, z drugo pa se izpopolnjujem. Ne zbiram idolov, temveč vtise. Name je že v otroštvu naredil velik vtis Bolero de Ravel koreografa Maurica Béjarja, rada gledam predstave Matije Ferlina, študiram dela Meg Stuart, spremljam Ohada Naharina …, ne postavljam si meja v raziskovanju, privlači me eklektičnost.
Zakaj si se pridružila skupini Insomnia in kaj ti prinaša?
Leta 2012 me je koreografinja Gisela Fantacuzzi povabila k sodelovanju v kompaniji Insomnia. Gre za kompanijo, ki je svoje delovanje začela v Argentini, sedaj pa večinoma delujemo v Italiji. Kot plesalki mi to omogoča redno produkcijo, raziskovanje in seveda prisotnost na sceni.
Se boš zavoljo plesa preselila izven Slovenije? Bi te to motilo?
Zavoljo plesa sem zadnji dve leti veliko v tujini. Zaradi projekta EU-Ropa, ki ga delam z Giselo, sem preživela kar nekaj časa na umetniških rezidencah in performansih izven Slovenije. Jeseni pa odhajam na Nizozemsko na študij koreografije na ArtEZ Institute of Arts v Arnhem. Tujina seveda prinaša večje možnosti za delovanje. Je pa tudi logičen premik v plesnem raziskovanju, sodelovanju z drugimi ustvarjalci in iskanju priložnosti za delo.
Kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno?
Moj pogled na slovensko in tujo plesno sceno se počasi izoblikuje prek strani, ki sva jo letos zasnovali s prijateljico videastko Gajo Madžarevič. Stran Kultivarnica je nastala iz mojega osebnega bloga in se iz področja pisanja preselila tudi na video. Dostopna je na www.kultivarnica.wix.com/home in ima seveda tako ‘predmestno’ domeno, ker jo ustvarjava brez kakršnegakoli financiranja zaenkrat. Sicer imam rada slovensko kreativnost in izvirnost, ponekod pa zamerim pomanjkanje delavnosti in odprtosti.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje?
Verjetno zavedanje, da me pomanjkanje onesrečuje.
Kaj pa počneš poleg plesa?
Vzporedno s plesom se sprehajam po poti marketinga in odnosov z javnostmi, zabavam se tudi z oblikovanjem in fotografiranjem, nekaj časa pa mi ostane tudi za nenehne življenjske refleksije.
Vse je v redu, je moto plesalke, koreografinje in pedagoginje Sabrine Železnik. (Foto: osebni arhiv)
Imaš fanta, ki se s plesom ne ukvarja. Kako gleda na tvojo plesno aktivnost?
Sicer se ne ukvarja s plesom, vendar je plesalec, kadar je treba  Njegova prva plesna predstava, ki sva si jo ogledala skupaj, je bila od nizozemske kompanije Introdans. Po koncu predstave me je vprašal, zakaj vsi plešejo v nogavičkah. Kot plesalka sodobnega plesa sem se z njim seveda strinjala. Ker je sicer njegovo delo vezano na kreativo, se ujameva tudi na tem področju. Podpira me na moji poti in je hkrati tudi odličen kritik.
Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
Vse je v redu.
Je pri tebi ukvarjanje s plesom povezano tudi z zdravim načinom življenja – in če da, kako?
Zagotovo bi po normativih nekaterih lahko živela bolj zdravo. Ničemer se ne odrekam in z ničimer ne pretiravam. Poslušam svoje telo in se imam rada.
Ali paziš na prehrano in koliko je pomembno, da piješ dovolj vode?
Pazim le, da jem domačo hrano in se izogibam predelanim živilom. Voda je moj obvezni spremljevalec povsod. Čeprav nikjer ni takšna kot v Sloveniji. In na misel mi je prišla tudi tale rima: Zalina voda fina, kot jo ima najraje Sabrina.

View Gallery 8 Photos