Prek gibanja lahko občutiš in pokažeš nešteto emocij in to mi daje neskončen očutek sreče!

Draga Sara Poček Conde, dobrodošla na Paradinem portalu in hvala za tako hiter odziv na povabilo, da se predstaviš našim bralkam in bralcem. Si vedno tako hitra in ekspeditivna?
Pozdravljena, Barbara, in hvala lepa za povabilo! (Smeh) Sem kar znana po svojih hitrih odzivih, tako da bi se lahko tako reklo ja.
 

In drugo vprašanje se tudi hitro in odločno glasi: Kdo si, Sara, in kam si namenjena?
Sem Sara Poček Conde, originalno ponosna Gorenjka, a ne dolgo pred tem preseljena v Ljubljano. Stara sem 19 let in ravno lani sem zaključila svoje šolanje za Srednji frizerski šoli v Ljubljani. Po poklicu sem torej frizerka, in ko ne plešem, strižem in urejam pričeske v salonu Mič Styling na Rimski, kjer sem dobila tudi svojo prvo zaposlitev. Svoje ure ‘prostega’ časa pa seveda v veliki večini preživljam v prostorih društva Scena, kjer se širi moje plesno znanje. Namenjena pa sem točno tja, kamor me bo pred tem življenje pripeljalo, stremim k svojim intuicijam, ki jih zelo rada poslušam in jim povsem zaupam. Vem, kdo sem, kaj rada počem, in to, kar počnem zdaj, sem si želela početi, že odkar pomnim.
Za vse tiste, ki bodo danes prvič brali o tebi, in priznam, da sem med njimi tudi sama, prosim, razloži, kako te je življenje pripeljalo do plesa in zakaj ravno ples?
Do plesa me pripeljala glasba. Ljubezen do plesa čutim že od malih nog. Seveda je bilo v pomoč dejstvo, da je bil pri nas edini uporabljen TV- program MTV, prek katerega sem prvič stopila v stik z zvrstmi glasbe, kot so R&B in rap. Glasba pa je naredila, kar je morala, in svojo pot peljala skozi ušesa naravnost v telo. Svoj čas in energijo posvečam stvarem, ki mi pomenijo veliko, in ples je definitivno stvar, ki mi v življenju daje to nekaj, kar me ohranja, tisto, kar spodbuja in ustvarja kreativo, ki jo izražam na vseh področjih v življenju.

 
… (foto: Matic Trepelj)

Nedavno so me tvoji plesni kolegi Ian, Marko in Blaž v intervjuju za oddajo Parada plesa (ogledaš si jo lahko v nedeljo, 7. aprila) potolažili, da tudi sami ne vedo, koliko plesnih stilov se zbira pod okriljem urbanih plesnih stilov. Ti pa gotovo veš, kaj plešeš, in zakaj ravno hip-hop, break ples?

Prek hip-hopa mi je bil predstavljen svet ‘freestyla’ in tam se je vse skupaj zares začelo. V zadnjem letu pa se je ta svet razširil v veliko drugih plesnih stilov in tehnik, zaradi česar svojega plesa ne želim preveč opredeljevati, saj poskušam črpati znanje iz vsega, kar izkusim in vidim.
Pojasni nam svoje plesno šolanje, ki te je pripeljalo do tu, kjer si danes?
Svoje prve plesne korake sem naredila v plesni šoli BPS v Radovljici in tam ostala vse do srednje šole, ko sem se preselila v Ljubljano in svoje znanje začela širiti v prostorih Urban Roofa, kjer sem bila predstavljena popolnoma novemu svetu plesa. Ker sem prihajala iz koreografskih vod, je bilo to zame nekaj čisto drugačnega. Spoznala sem namreč ‘freestyle’ in se v ples zaljubila na močnejši in bolj osebni ravni. Zdaj svoje plesno izobraževanje nadaljujem v prostorih društva Scena, kjer preživim večino svojega ‘prostega’ časa. Scena, ki obstaja šele od septembra (lani, op. u.), pa mi je do zdaj odprla veliko novih vrat v svetu plesa ter gibanja. Pod vplivom odličnih mentorjev, ki so z mano pripravljeni deliti svoje znanje, sem našla še več motivacije in s tem še več prostora za širjenje svojih zamisli in znanja. Poleg hip-hopa se zdaj spoznavam še s tehnikami sodobnega plesa, housa, florworka, movementa … Včasih pa mi za čisto vse, kar bi želela, preprosto zmanjka časa. In to se mi zdi, je ena od tistih stvari, ki me žene še dlje in še močneje naprej.
 

Pravkar si zmagala na ‘battlu’. Kaj ti pomeni ‘battle’ in kaj normalna tekma, v čem je čar enega in drugega, v čem ti bolj uživaš?
Zmage na ‘battlu’ sem bila predvsem vesela zaradi dejstva, da je bila to moja prva zmaga, ki mi bo definitivno ostala v spominu. Bila je super izkušnja. V zadnjem letu sem se odločila, da se bom iz normalnih tekmovanj nekoliko umaknila. Te tekme so bile za moj začetek super, se mi pa zdi, da za svojo osebno rast potrebujem nekaj drugega kot le to. Za zdaj torej stremim k ‘battlom’, v katerih se počutim bolje, bolj pristno in kreativno.

 
… predstava Chorus … (foto: Urška Boljkovac)

Na katere dosežke pa si do zdaj najbolj ponosna in zakaj?
Trenutno je stvar, na katero sem najbolj ponosna, da sem bila lahko del plesne predstave Chorus, ki smo jo predstavili v Cankarjevem domu in zanjo dobili nagrado občinstva. To sta bili zame ogromna motivacija in odlična izkušnja predvsem zato, ker nisem sodelovala še pri nobeni predstavi, in moram reči na podlagi te izkušnje, da definitivno ni zadnja. Prav tako sem ponosna na vse zadeve, ki smo jih ustvarili skupaj z Urban Klanom, kot je tudi takratna zmaga na tekmovanju Kingz of Style. Se pa poskušam bolj osredotočiti na stvari, ki jih še želim doseči, ne toliko na stvari, ki sem jih dosegla do zdaj. Saj menim, da me čaka še dooolga pot.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, kar ti je malo manj po godu?
Pri plesu me najbolj osrečuje dejstvo, da lahko izražam stvari in občutke, ki jih z besedami preprosto ni moč opisati. Ples je umetnost, in dejstvo, da prek gibanja lahko občutiš in pokažeš nešteto emocij, je zame stvar, ki mi daje neskončen občutek sreče. Prav tako pa je ena od lepših stvari ta, da moč in emocija vsakega plesalca stopi v gledalca oz. občinstvo. Hmmm, glede stvari, ki mi ne bi bila po godu, pa razmišljam že 15 minut, pa se mi zdi, da je ne bi našla, tudi če bi se k vprašanju vrnila čez tri dni. Lahko poskusiva čez deset let in vidiva? (Smeh)

 

Se ženske v hip-hopu, breaku počutite kaj manjvredne, zapostavljene v primerjavi z moškim plesalcem ali ste enakovredne?
Osebno se počutim enakovredno moškim plesalcem. Zdi se mi, da je to stvar, na katero lahko zelo vplivaš kot posameznik s svojih ‘mind setom’ in predstavo celotne plesne scene. Je pa seveda res, da imajo plesalci ponavadi nekoliko močnejšo prezenco, ki jim definitivno pomaga.

 

Je vaše gibanje zelo drugačno od moškega? Kaj je tisto najbolj očitno?
Gibanje se razlikuje od posameznika, ne glede na to, ali je moškega ali ženskega spola. Se mi pa zdi, da imamo svoje prednosti ženske, ki smo lahko na nek način veliko bolj ‘soft’ in fluidne kot moški, pri katerih pa je ravno nasprotno in jim mogoče bolj ležijo stvari, ki temeljijo na moči. Seveda pa se s treningom lahko vse reši. (Smeh)

 
… Sarine frizure so …

Končala si frizersko šolo. Je to opcija B ali A v tvojem življenju?
Tako je, trenutno delam v frizerskem salonu Mič styling, kjer sem dobila svojo prvo zaposlitev. Že od malih nog dobivam vprašanja, za kaj bi se odločila, če bi se lahko odločila le za eno stvar. Do zdaj mi je bilo na to vprašanje skoraj nemogoče odgovoriti, saj do obeh stvari čutim neizmerno strast in oboje sem si želela početi od malih nog. In glede opcij A ali B ne razmišljam še preveč, se mi pa zdi, da je trenutno v mojem življenju ples tisto nekaj, kjer si postavljam več ciljev.

 
… posebne …

Delaš frizure svojim plesnim kolegom in kolegicam?
(Smeh) Seveda, lasje rastejo vsem, škarje držati pa v naši skupini znam samo jaz. Pa tudi kakšna kitka tu pa tam mi definitivno ne uide.
Kakšen pa je sploh hip-hop ‘frizurni’ trend v tem trenutku, če seveda obstaja?
Bi se dalo reči, da v hip-hop svetu že od nekdaj prevladujejo kite in zvitki. Se mi pa zdi, da sta frizura, videz oblek v hip-hop svetu tisto, kar odseva tvoj stil in tvoj značaj. Zato sem vsakič, ko gremo na kakšen dogodek v tujino, povsem navdušena nad frizurami, ki jih plesalci nosijo, saj so prav tako kot tudi njihovi plesni stili popolnoma drugačne od naših.

 

Imaš kakšen vzdevek, si ga želiš? In ob tem vprašanju nam lahko razložiš tudi, od kod prihaja tvoj drugi priimek Conde, če seveda ni skrivnost, in kaj ti pomeni?
Moj vzdevek je Sariko, ki se je sprva začel uporabljati le na ‘battlih’, zdaj pa me tako kličejo že vsi. Lahko bi se reklo: "It has grown on me" (všeč mi je, op. p) (Smeh) Svoj drugi priimek Conde pa sem dobila po očetu, ki prihaja s Portugalske. S te strani družine prav tako prihajata moja ustvarjalnost in duša umetnika. Oče je namreč zelo nadarjen v risanju, slikanju in igranju različnih glasbil.
Se misliš ukvarjati s plesom profesionalno?
Seveda, če dobim priliko, jo zagrabim nemudoma. To je večna želja, za katero upam, da se mi nekoč izpolni.

 

Kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno, na tisto, ki jo najbolj poznaš. Kaj si želiš, da iz nje nastane, in kaj bi želela spremeniti, dopolniti, če sploh kaj od naštetega?
Slovenska plesna scena je v zadnjih dveh do treh letih zelo narasla, kar se mi zdi super. Želela bi si, da se ta rast nadaljuje in razširi tudi v prihodnjih letih. Želela bi si mogoče več dogodkov, ki bi bili namenjeni druženju plesalcev po Sloveniji, ne le tekmovanjem. Koncept zabav in podobnega, ker se mi zdi, da se včasih preveč osredotočamo na dosežke in rezultate ter pozabimo, zakaj plešemo in zakaj je ples sploh nastal. Ples zbližuje ljudi, kar je njegov največji čar.

… (foto: Matic Trepelj)
 
Ali je v tvojem urniku čas tudi za neplesne dejavnosti? Kaj počneš, kadar ne plešeš?
Moram reči, da resnično včasih zame dan nima dovolj ur. Kadar ne plešem, delam, in kadar ne delam, plešem. Tu pa tam si le poskušam vzeti čas za družino in grem v Radovljico, kjer poskušam izkoristiti čim več časa za mami in prijatelje. Obožujem pa tudi mirne večerne ali jutranje sprehode po Ljubljani ob poslušanju glasbe.
Naštej tri ali pa pet stvari, ki so vedno s tabo ali na treningu, ali na predstavi, ali kjerkoli. Brez česa ne greš nikamor?
Ojoooj … Prva stvar, ki je z mano vedno, je plastenka vode, pijem namreč neizmerno veliko. (Smeh) Druga stvar je moja beležka, v katero si zapisujem vse koncepte, občutke, skratka stvari, ki jih odnesem od treningov in si želim na njih delati. Tretja stvar pa je definitivno rezervni par ‘štumfov’.
 
… (foto: Matic Trepelj)

Kaj meniš, po čem si prepoznavna, da ljudje rečejo, ja, to pa je naša Sara?
Mislim, da sem najbolj znana po svojih impulzivnih odzivih in odgovorih. Velikokrat slišim, da nimam filtra in ne skrivam svojih občutkov, s čimer pa se popolnoma strinjam. Posledično pa sem zalo glasna, zaradi česar sem velikokrat deležna čudnih pogledov, ki pa me še nekoliko bolj nasmejejo.
Je s tabo lahko ujeti korak oziroma kdo ga najlažje?
Najlažje moj korak ujamejo moji soplesalci, ljudje, ki jih čutim in oni čutijo mene. Moram pa reči, da korake še vedno najraje ustvarjamo skupaj.

 
… (foto: Matic Trepelj)

Je v Radovljici še vedno kakšen kotiček, ki ti je še posebej ljub?
Najljubši kotiček v Radovljici je zame definitivno Vovčji hrib, kjer smo kot otroci preživeli največ svojega časa.
Tvoj moto v življenju je?

"Do what you love and love what you do" (počni, kar ljubiš, in ljubi, kar počneš, op. p.).
Hvala za iskrene misli in vse dobro!
View Gallery 14 Photos