Plesati je najzabavneje!

Pozdravljena, Ava Luna. Ponavadi se na začetku intervjuja vsak predstavi s stavkom ali dvema našim bralkam in bralcem. Kdo si, Luna Merhar, in kam si namenjena?
Sem Ava Luna Merhar, stara 11 let, po naravi zelo radovedna, živahna in vesela. Že od nekdaj zelo rada plešem, pojem in nastopam, igram tenis, plavam, smučam, potujem in spoznavam različne kraje.

Si članica Plesnega centra Mimi, ampak verjetno ne povsem od začetka. Zaupaj nam svoje plesne začetke in zakaj sploh ples?
Zadnja leta sem članica Plesnega centra Mimi. S plesom sem začela že v vrtcu v plesni šoli Miki, nadaljevala v Boleru in pozneje plesala balet na Plesni šoli Pirueta ter sodobni ples na konservatoriju. Vzporedno sem tri leta igrala tudi tenis, vendar je bilo vsega preveč. Trenerji so želeli, da število treningov povečam. Zato so mi starši predlagali, naj se odločim za eno disciplino. Odločila sem se za ples. V plesu neizmerno uživam, skozi glasbo se sproščam in ta oblika izražanja mi je zelo všeč.
Plešeš in tekmuješ v jazzu in šovu. Zakaj ravno ti dve disciplini?
Ti dve disciplini sem rada gledala, sta zelo razgibani in elegantni, balet se mi je zdel premalo uporaben, sodobni ples pa koreografsko preveč svoboden. Jazz in šov me nekako najbolj privlačita.
Na katere dosežene rezultate, uspehe si najbolj ponosna? Kateri so tisti, ki jih želiš uresničiti v tem letu?
Do lani sem plesala rekreativno, minulo leto pa je bila moja prva tekmovalna sezona. Plešem v formaciji, mali skupini in duo. Na mojem prvem državnem prvenstvu smo dosegli drugo mesto v formaciji, četrto mesto v mali skupini in četrto v duu. Glede na rezultate smo se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki je bilo letos v Varšavi na Poljskem, kjer smo si s svojim nastopom formacije priplesale odlično 13. mesto, z malo skupino pa deveto. Zame so bili to lepi rezultati, predvsem pa čudovita izkušnja ‘kosati’ se z najboljšimi. V letu 2018 si želim svoje znanje še izpiliti in izboljšati rezultate v vseh kategorijah.
Si oseba, ki rad načrtuje, ima vse vnaprej določeno ali se raje prepuščaš naključju?
Svojih prvih deset let sem delovala bolj po občutku, naključno, zdi pa se mi, da zdaj že malo gledam naprej oziroma malo načrtujem.
Kaj je pri plesu sploh lahko vnaprej določeno in kaj je tisto naključno?
Menim, da so pri plesu vnaprej določena pravila za posamezno zvrst, glasba in kostum, naključno pa bolj kot ne koreografija, ki jo sestavi plesni trener, učitelj na podlagi plesnega znanja.
Kako doživljaš oziroma kakšen je tvoj odnos do tvoje trenerke in koreografinje Mimi Marčac Mirčeta?
Mimi je zelo prijetna oseba, prijazna, stroga in natančna. Ko sva se spoznali in je videla moje plesno predznanje, je bila zelo naklonjena temu, da prestopim iz rekreativnega v tekmovalni ples. Takoj mi je dala vrednost in mesto v svoji tekmovalni skupini. Tako ona kot tudi plesalke so se mi zdele zelo simpatične. Vloženega je bilo precej truda in individualnih ur, da sem osvojila znanje, ki so ga moje soplesalke že imele. Zaradi želje in truda nama je to uspelo. V vsaki od deklet prepozna talente in sestavi primerno koreografijo. Zelo sem ji hvaležna. Želim si, da bi še dolgo sodelovali in skupaj dosegali lepe rezultate.
Imaš svoje plesne idole, si se kdaj zgledovala po kakšnem plesalcu, koreografu?
Glede na to, da veliko časa preživim v plesni dvorani, poleg plesa, ki ga plešem, gledam preostale plesalke. Zaradi dovršenosti plesnih korakov in koreografije me najbolj navdušuje Neja Horvat, ki je v svojih točkah zelo spretna, energična in čutna.
Kolikšen del dneva, tedna zaseda ples?
Ples mi poleg šole in drugih obveznosti zaseda okoli eno tretjino časa.
O čem razmišljaš v prihodnje, je opcija B tudi v tvoji glavi, če ples ne bi bil opcija A?
Trenutno mi največ pomeni ples, nikoli pa ne vem, kam me bodo zanesli moji interesi.
Ali tvoje uspehe in plesno udejstvovanje spremljajo sošolci in sošolke? Kako se odzivajo na to?
Sem šestošolka Osnovne šole Trzin in imam srečo, da sem v super razredu, kjer se s sošolci in učitelji zelo dobro razumemo. Vsi vedo, da je ples moja ljubezen, da tekmujem in da sem lani priplesala do svetovnega prvenstva. Čestitali so mi za uspeh, zato mislim, da so se z mano tudi veselili.
Imaš mogoče kakšno značilnost, po kateri si prepoznavna? Recimo, da reče okolica, da, da, to je pa naša Luna?
Zelo rada se smejim in glasno govorim.
… z mamo Andrejo …
Tudi tvoje ime je nekaj posebnega, se strinjaš?
Moje ime mi je zelo všeč. Da je posebno? Morda, ker je sestavljeno iz dveh imen. Včasih sem bolj Luna, včasih bolj Ava. Odvisno, kako se počutim. Mamica me kliče Ava Luna ali Lunči.
Kaj najraje počneš, kadar ni na urniku ne plesa ne šole?
Najraje se družim z družino,  igram s svojim kužkom in družim s prijateljicami.
Plesati pa je…?
Najzabavneje.
Hvala za iskrene odgovore in želim vse lepo!

View Gallery 8 Photos