Plesati je najlepše, kar se ti lahko zgodi. Takrat si v svojem svetu in ta svet je res čudovit!

Dragi Jernej, lep poletni pozdrav in zaupaj nam, kje sem te v tem trenutku našla?
Zdravo! Hja, iskreno, sem kar ves čas razpet med računalnikom in dvoranami, kjer treniram skupaj z Danielo Podgornik Pekič za plesni šov Dance Amore, ki prihaja na slovenske in svetovne odre v začetku septembra 2017. Poleg tega imam ogromno dela s pripravo mladoporočencev na njihov otvoritveni ples na poroki, gnečo imam tudi na tečajih, ki so novost v slovenskem plesnem prostoru, saj plešejo le ženske, ki se učijo osnov latinskoameriških in standardnih plesov. Zraven rekreacije bodo pridobile osnovno plesno znanje, ki ga bodo pozneje lahko uporabljale ob marsikateri priložnosti!

… (foto: POP TV)
Bi se na začetku intervjuja lahko našim bralkam in bralcem predstavil v nekaj stavkih. Kot plesalec in kot oseba.  Kdo si  Jernej Brenholc in kam si namenjen?
Sem Jernej (Brenholc, op. u.), Štajerec živeč v Prekmurju. Plesalec. Sem komunikativna oseba in vedno pozitivno naravnan. Na življenje gledam skozi optimistične oči, v vsem vidim dobro, in to je tudi tisto, kar želim ljudem predati. Tako skozi svoj način življenja in poučevanja kot tudi skozi svoje plesne nastope. Ljudem želim, tudi skozi ples, povedati, da je življenje zelo lepo in da ga je treba ceniti ter uživati v njem!
… z Urško Vučak Markež v šovu Zvezde plešejo … (foto: POP TV)
Mogoče se bo zdelo nenavadno, da te sprašujem o začetkih, saj si na sceni že kar dolgo, a kljub temu spomin je varljiv, nekateri so te spoznali šele preko šova Zvezde plešejo. Kako je ples prišel v tvoje življenje, kdo te je navdušil zanj in zakaj ravno ples?
Hja, zanimivo je predvsem to, da sem bil v vrtcu in na začetku osnovne šole zelo sramežljiv in daleč od tega, da bi lahko kdorkoli pomislil, da bi jaz lahko bil plesalec. Zgodilo pa se je čisto po naključju, pri osmih letih sprehod mimo prostorov plesne šole na Ptuju, informativna vaja, nekaj otroških plesov, potem pa te zasvoji.
… z nekdanjo plesalko Danielo Podgornik Pekič …
Kar nekaj časa si pisal sedanjost slovenskega športnega plesa in potem sta se s soplesalko Danielo Pekič Podgornik odločila, da je dovolj. Zakaj?
Če pogledam nazaj, sva dosti prehitro nehala tekmovati. Imela sva dobre temelje, tudi ekipo okoli sebe. Sva pa prišla do točke, ko je bila edina varianta za nadaljevanje tekmovalne kariere še večja povezanost s tujino (treningi, tekme in učenje drugih). Takrat se zaradi različnih razlogov nisva odločila za ta korak, vmes je Daniela dobila tudi redno zaposlitev izven plesne branže in tako je nekako bilo logično, da sva nehala tekmovati. Je pa res, da sam osebno nisem nikoli bil ‘tekmovalec po duši’, bolj so me in me še vedno privlačijo razni nastopi, šovi, TV …
… (foto: POP TV)
In potem je prišlo povabilo, ali klic, ali avdicija, ali kaj, da se pridružiš ekipi plešočih zvezd; kaj je botrovalo odločitvi, da se znova podaš v ples?
Julija 2016 so me poklicali s Pop TV-ja, tako kot ogromno preostalih plesalcev, mi predstavili projekt in me vprašali za mnenje, o možnostih sodelovanja itd. V bistvu sem to povabilo sprejel brez nekega velikega pomisleka. Sicer sem se seveda prej posvetoval s svojo družino, in ko sem videl, da me čisto vsi podpirajo pri tem, je bila odločitev o tem, da poskusim priti v ekipo, zelo preprosta. Sam postopek izbire plesalcev je bil kar težek, na začetku je bilo namreč v igri kar precej več kot 100 plesalcev. Dejstvo pa je, da sem bil zadnjih pet let nekako izven plesnega sveta in v sebi sem čutil, da še nisem rekel zadnje (besede, op. u.) in da je to pravi projekt zame! 
… (foto: POP TV)
Kako si se prebil med dvanajsterico, morda veš, zakaj so se producenti odločili tudi zate?
Natančnega odgovora, zakaj so zbrali mene, nimam. Dejstvo je, da smo vsi plesalci, ki smo bili v igri za plesno ekipo na POP TV (okoli 120 plesalk in plesalcev), odlični plesalci in da nam plesnega znanja ter idej ne manjka! Dejstvo pa je tudi, da je učiti ljudi, nastopati in delati šove nekaj povsem drugega kot pa tekmovati. Tukaj pridejo poleg plesnega znanja, ki mora biti seveda odlično, do izraza tvoja osebnost, izkušnje, želja po ustvarjanju itd. Treba je namreč vedeti, da te televizija ‘popolnoma razgali’ in da ne moreš pred ljudmi ničesar skriti. Verjetno pa je bilo poleg vsega tega najpomembneje to, da je bila v meni (in še vedno je) velika želja po plesanju v šovih in da v tem zelo uživam. In morda je bilo to odločilno.
… (foto: POP TV)
In seveda so imeli dober nos, da so te ‘poparčkali ‘s fenomenalno Urško Vučak. Vem, da si dal že tisoč in eno izjavo o tej temi, pa mogoče napišeš še za Parado plesa, kaj je bilo najboljše in kaj najmanj ljubo pri vadbi z Urško?
Iskreno moram povedati, da so ljudje, ki ustvarjajo ta projekt, izjemni profesionalci in da točno vedo, kaj delajo. To, da sva oba z Urško Ptujčana, je bolj naključje kot pa nekaj, kar je bilo odločilno pri izbiri, da bova plesala skupaj. Videli ste, da sva se odlično ujela! Ko pogledam par mesecev nazaj (seveda so bile vse ‘zvezdne’ plesalke odlične), lahko samo rečem, da je bila Urška najboljša možna izbira zame. In jaz verjetno zanjo. V bistvu je bilo vse zelo dobro in pozitivno, največji problem sva imela s tem, da je bilo idej in smeha ter tem za pogovor res ogromno in zato sva morala biti kar pozorna, da nama ni zmanjkalo časa in da sva imela vse natrenirano, tako kot je treba!
Zdi se, da se boš še nekaj časa plešoči Jernej ob tem, da si tudi zavarovalni zastopnik in sodelavec Agencije Mori iz Maribora. Povpraševanje po Jerneju kot plesnem učitelju je zdajle v vzponu, kajne? Kje učiš in koga ter zakaj si se za to odločil?
Tako je. Šov Zvezde plešejo je bil in še bo (v to sem prepričan) precej odmeven in tako smo tudi plesalci ter plesni učitelji postali malo bolj izpostavljeni. Sicer pa sem plesni učitelj v bistvu že 12 let, učil sem devetošolce in maturante, tudi odrasle na tečajih družabnega plesa. Zadnje čase pa se posvečam predvsem učenju parov, ki jih pripravljam na ples na poroki, začel sem s tečaji, ki so namenjeni predvsem ženski populaciji (uporabno znanje osnov praktično vseh plesov), seveda še naprej učim družabne plese. V učenju sem praktično zelo prilagodljiv in zato… Vse, kar je povezano s plesom, je moje področje.
Kakšno je tvoje življenje plesalca, ki je vpet tudi v delo, ki ni povezano s plesom?
V bistvu se oboje skupaj zelo dobro dopolnjuje! Ves čas sem v stiku z ljudmi in v tem neizmerno uživam! Dejstvo, da lahko ljudi naučim plesati (tudi skozi življenje) in da lahko poleg tega še nekaj dobrega naredim glede njihove zaščite dohodka v primeru nepredvidljivih situacij (nezgode, bolezni …), pa je nasploh zelo dobro in navdihujoče.
In seveda ne moreva mimo dejstva, da si tudi del ekipe plesnega šova Dance Amore, ki bo premierno odplesan 8. septembra v Cankarjevem domu. Je bila ta odločitev povsem preprosta?
Ko dobiš povabilo v takšen šov, kot je bil The 50s show pred 11 leti, in ko te povabi takšna plesna ikona, kot je Jurij Batagelj, potem ta odločitev seveda ni težka! Ko pa se zaveš, da si dejansko del ekipe, kjer je zbrana vsa smetana, mirne duše lahko rečem svetovnega plesa, potem je še to izjemna čast! Dejstvo, da je zdaj šov malce nadgrajen, izboljšan in da bo še bolj vrhunski, pa je samo pika na i k odločitvi, da bom spet del ekipe!
Kaj vse občuduješ pri plesu? K čemu stremiš?
Pri plesu občudujem predvsem to, da lahko s telesom ljudem pokažeš neko zgodbo, nekaj, kar se v tistem trenutku dogaja v tebi. Lahko je pozitivno, tudi negativno. Ta trenutek si morda zelo žalosten, zamorjen, to pokažeš skozi ples. Spet naslednji trenutek si dobre volje, poln življenja, to spet lahko pokažeš s plesom. Vedno pa stremim k temu, da sem na plesišču iskren in da ljudem dam samega sebe! Včasih si bolj všečen, včasih manj. Pokažeš pa ples, ki je kot življenje. Včasih fantastično, včasih morda malce manj.
Verjamem, da spremljaš slovenske plesalce, slovensko plesno sceno, seveda športni ples. Kam smo šli ali smo zašli? Vidiš kje v bližnji prihodnosti spet plesnega ptiča feniksa (pa ne mislim samo na PK Feniks) v slovenskem plesu?
Če sem povsem iskren, zadnjih pet let nisem posebno spremljal tekmovalnega plesnega sveta. Ko sva z Danielo zadnjo leto tekmovala, se je začela ta ‘vojna’ med različnimi zvezami in interesi posameznikov o.z skupin ‘plesnih veljakov’. Tako so tekme postale ena velika zmeda, ko na trenutke nisi več vedel, kdo kje tekmuje in kdo sploh lahko na nekaterih tekmah sodeluje ter kdo ne. Naju pa te igrice res niso zanimale, ker so ‘metale zelo slabo luč’ na celoten plesni svet, zato sva se od tega oddaljila. To pa je tudi eden od razlogov, zakaj sva z Danielo nehala tekmovati. A ni lepše neobremenjeno s svojim plesom pokazati ljudem svojo ljubezen do plesa, kot pa se ukvarjati z zakulisnimi igricami in političnimi spletkami? Glede prihodnosti slovenskega plesa pa – dejstvo je, da imamo ta trenutek morda res samo kakšnih pet parov, ki krojijo svetovni plesni vrh, verjamem pa, da se bo to čez nekaj časa spremenilo. Omenila si Feniks; vem, da tam dela in ustvarja moj veliki prijatelj Matej Krajcer, in ker vem, kako zelo veliko ljubezni in truda ter seveda znanja vlaga v svoje plesalce, sem prepričan, da bomo o tej plesni šoli in ljudeh, ki delajo tam, še veliko dobrega slišali!
Kaj bi morali nujno spremeniti, po kom se zgledovati?
Glede plesnih tekmovanj me v zadnjem času moti predvsem to, da je vse šlo preveč v smer golega tekmovanja in športnih koreografij. Na trenutke se mi zdi, predvsem v amaterskem razredu, da je to zgolj primerjava, kdo je hitrejši, močnejši, kdo višje skoči in kdo izvede bolj nevsakdanjo figuro. Samega plesa je žal malo. Premalo. Morda se kdo ne bo strinjal z mano, kar je legitimno in ‘ok’, meni se to ne zdi v redu. Sem bolj ‘romantik’ v plesnem svetu. Morda so mi tudi zaradi tega bližje standardni plesi.
Kaj te pri plesu najbolj  osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Najbolj me osrečujejo sam gib, glasba in to, da lahko s telesom pokažeš čisto vse, kar si zaželiš. Žalosten sem pa predvsem zaradi ljudi, ki to izkoriščajo in vidijo v tem samo ter zgolj zaslužek. Pa ne govorim samo o tekmovalnem svetu, tudi o plesnih šolah v Sloveniji. Na Štajerskem imamo npr. plesno šolo, kjer pari obiskujejo že 35. stopnjo tečaja družabnega plesa in še vedno ne znajo sami zaplesati niti enega plesa, če ob njih ne stoji njihov plesni učitelj, ki jim pove, kateri ples se pleše, in jim poleg tega še narekuje figure. To zame ni profesionalno, če ti kot plesnemu učitelju ni uspelo (oz. tega zaradi zaslužka nisi želel) v nekaj letih naučiti ljudi niti tega, da se znajo na plesni prireditvi sami zavrteti ob ritmih glasbe in ob tem še uživati. Ples je v osnovi nekaj zelo preprostega in to skušam ljudem na tečajih tudi povedati ter pokazati. Žalosti me tudi to, da se plesne šole in plesni učitelji nikakor ne zmoremo povezati ter delovati skupaj kot stroka. Da se o dejstvu, da se ogromno ljudi predstavlja kot plesni učitelji, pa to v resnici sploh niso, ker niso sposobni narediti izobraževanja na PZS, niti ne pogovarjamo.
Jernej bo preživel poletje s hčerko Zalo in partnerko Andrejo.
Nujno seveda še nekaj neplesnih vprašanj. Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Ko ne plešem, zadnja štiri leta čas namenjen predvsem družini in štiriletni hčerkici Zali.
Kako skrbiš za svojo telesno kondicijo?
Moj recept je pravilna prehrana in veliko plesa, sicer pa zelo rad kolesarim, tečem malce manj rad, ter seveda športi z žogo. No, zadnjih nekaj let tudi preživljanje s hčerkico.
Kakšne so želje in vizije za naprej? Imaš vnaprej določene poti ali se prepuščaš toku življenja?
Trenutno sem spet ‘padel’ v plesni svet, kjer želim ostati. Predvsem zaradi tega, ker imam ogromno znanja in izkušenj ter ker vem, da lahko ljudem dam še ogromno ‘sebe’! Vsekakor si želim biti del projekta Zvezde plešejo še naprej, želim plesati v predstavi Dance Amore, dokler me bodo noge držale, želim poučevati ljudi in predvsem želim uživati v plesu.
Po čem meniš, da si prepoznaven med ljudmi. Je kaj takega, za kar veš, da ljudje rečejo, no, to je pa naš Jernej?
Menim, da so to sproščenost, pozitivna naravnanost, pomoč drugim.
Kakšen je tvoj življenjski moto?
Naj bo vsak dan nasmejan, pozitiven in preživet tako, da lahko na koncu dneva mirno, sproščeno in z nasmehom na ustih zaspiš!
Kaj pomeni zate plesati?
Je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Takrat si v svojem svetu in ta svet je res čudovit! Priporočam. Vsem!
Hvala in lepo poletje želim. Kje in s kom ga boš preživel?
Predvsem partnerka Andreja in hčerkica Zala sta me zadnjega pol leta res malo videli in zato bi bil rad več časa z njima. Seveda pa si želim biti več časa s svojo celotno družino in prijatelji.

View Gallery 15 Photos