Plesati je način življenja in prva ljubezen!

Pozdravljena, Lana, in veseli me, da si se odzvala povabilu na intervju na moji spletni strani. Kje počitnikuješ v teh dneh? In verjetno ne misliš na ples ali pač?
Zdravo in najlepša hvala za povabilo. Počitnice preživljam na Hrvaškem z družino in prijatelji. Seveda v času počitnic tudi plešem, v začetku avgusta se bom namreč udeležila poletnega plesnega kampa Beat camp. Po koncu tega pa se seveda odpravljam domov v prostore Plesnega centra TBA.
Kako bi se našim bralcem in bralkam predstavila kot oseba in kot plesalka? Kdo si, Lana Apotekar? Od kod prihajaš in kam si namenjena?
Sem Lana Apotekar, marca sem dopolnila 16 let, prihajam iz majhne vasice iz okolice Celja. Večino časa sem vesela, nasmejana, a včasih sramežljiva. Od nekdaj rada preizkušam nove stvari, kot plesalka pa poskušam najti najgloblje kotičke sebe. Sem zelo ustvarjalna, zato sem vesela, da lahko svoje zamisli izražam skozi ples. Prepričana sem, da se moja plesna pot ne bo hitro končala, saj imam zastavljenih še kar nekaj ciljev in ne želim, da ostanejo neuresničeni.

Mlada Lana

Za vse tiste, ki bodo danes prvič brali o tebi, prosim, razloži, kako te je življenje pripeljalo do plesa in zakaj ravno ples?
Ples je v mojem življenju že vse od malih nog. Kot majhna sem bila poskočna in polna energije, zato so se starši odločili, da me pri treh letih vpišejo v plesno šolo. Poleg plesa sem poskusila še veliko drugih športov, ampak se v nobenem nisem našla, zato sem se odločila, da bom ves svoj čas posvetila plesu.

… (foto: Erazem Gliha)

Glede na to, da si aktualna članska državna prvakinja v hip-hopu, me seveda zanima, zakaj sploh hip-hop?
Že odkar plešem, plešem hip-hop, kar mi zelo ustreza, saj sem poskočna in energična tako na odru kot v zasebnem življenju.
Kaj ti pomeni naslov najboljše v državi? Je to naslov, na katerega si najbolj ponosna? Je še kateri, ki ti je posebej ljub?
Naslov najboljše v državi mi je kot neka potrditev in potrditev tudi za druge, da se trdo delo in močna želja vedno obrestujeta. Seveda sem najbolj ponosna na ta rezultat, imam pa še kar nekaj rezultatov, ki so mi prav tako zelo pri srcu. Eni od njih so rezultati, ki smo jih dosegle kot hip-hop mala skupina Fierce in Stamina, pa seveda tudi dosežki v hip-hop dvojicah.

… (foto: Libero Dance Fest)

Hiphoperji se mi zdite vse bolj razpeti med željo po tekmovanjih in željo po netekmovanjih, ki jih organizira IDO. Tudi ti čutiš ta razkorak? Kaj meniš, v čem je ta dvoreznost plesati in/ali tekmovati?
Seveda se čuti ta razkorak, ampak se mi zdi, da je to individualna želja vsakega plesalca, ki se odloči, v kateri smeri plesne scene se in se bo udejstvoval.

Tvoja trenerka in koreografinja je Tjaša Leban, plešeš pa za TBA Šentjur. Nam predstaviš vaš klub in kaj je za vas značilno?
Tako je. Plesni center TBA je na plesni sceni že dve sezoni, avgusta pa začenja tretjo, prej pa smo bili del Plesnega vala. Za nas je značilno, da smo vedno veseli in nasmejani, kar je posledica dobrih odnosov med plesalci in prav tako med plesalci ter trenerji.  Najznačilneje za nas pa je, da vedno znova poskušamo nove stvari in na plesno sceno vedno prinesemo svežino in drugačnost. Imamo tako programe jazza, moderna, disco dancea kot hip-hopa. Delamo tudi na "freestylu" in razvijanju vsakega posameznika. V zadnjem letu pa smo se začeli posvečati ustvarjanju "fleek showa".

Kakšen je vajin odnos s trenerko, kako funkcionirata?
Menim, da si boljših odnosov s trenerjem oziroma mentorjem preprosto ne moreš želeti. S Tjašo Leban zelo dobro sodelujeva, kar je posledica dolgoletnega grajenja zaupanja. Verjamem, da bo Tjaša vedno dala vse od sebe, da bo naredile najbolje, kar se da zame in vse svoje plesalce.
Je ona tudi tvoja vzornica oziroma jih imaš in kdo so?
Da, že odkar je moja trenerka, jo občudujem zaradi njene energije in predanosti svojim plesalcem in plesu samemu. Posebnih drugih vzornikov nimam, seveda pa spremljam veliko plesalcev in koreografov, ki svoje znanje širijo po svetu.

Imaš kakšen gib, ki je značilen zate?
Posebej značilnega giba nimam, mislim pa, da si me ljudje zapomnijo po tem, da sem na odru zelo poskočna in energična, saj se na odru počutim domače.

Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, kar ti je malo manj po godu?
Pri plesu me najbolj osrečuje misel na to, da istočasno poskrbim za svoje mentalno zdravje in fizično pripravljenost. Skozi ples sem lahko vse, kar si zamislim.
Kaj ti ples sploh pomeni?
Ples mi vsekakor pomeni vse.
Komu si najbolj hvaležna za plesno kariero, za možnost ukvarjanja s plesom?
Najbolj sem seveda hvaležna svojim staršem, ki so mi omogočili začetek moje plesne poti in mi tudi zdaj vedno stojijo ob strani ter so moja velika podpora.
Je ples edina okupacija v tvojem življenju? Oziroma povej nam, če boš šla študirat, kaj bo opcija B v tvojem življenju?
Trenutno obiskujem športni oddelek I. gimnazije v Celju. Za nadaljnji študij še nisem odločena, vem pa, da plesati nikoli ne bom nehala in da bo ples vedno ostal del mojega življenja.
 
Te vleče mogoče tudi v tujino, si razmišljala kaj o tem? Kaj bi se moralo zgoditi, da odplešeš ven?
Definitivno sem že razmišljala o tem, vendar mislim, da trenutno še nisem dovolj pripravljena, da odplešem ven. Pred tem si želim nabrati čim več znanja in izkušenj. Upam, da mi bo nekoč uspelo uresničiti tudi ta cilj in da bom lahko svoje znanje širila po svetu.
Ali je v tvojem urniku čas tudi za neplesne dejavnosti? Kaj počneš, kadar ne plešeš?
Veliko časa seveda ne ostane, ko pa, ga rada preživim z družino in prijatelji. Ko potrebujem odklop, grem rada v naravo in se nadiham svežega zraka.
Naštej tri ali več stvari, ki so vedno s tabo tako na treningu kot predstavi oziroma kjerkoli. Brez česa ne greš nikamor?
Imam samo eno stvar, ki jo nosim s sabo na tekme, in to je moja zapestnica. Ob sebi seveda potrebujem tudi svoje soplesalce in Tjašo, ki me ob odru vedno podpirajo.
Kaj meniš, po čem si prepoznavna, da ljudje rečejo, ja, to pa je naša Lana?
Po svojemu nasmejanem obrazu in po tem, da vedno z veseljem pomagam ljudem okrog sebe.
Je s tabo lahko ujeti korak oziroma kdo ga najlažje?
Mislim, da z mano ni težko ujeti koraka, ker sem odprta oseba, ki je vedno pripravljena pomagati in deliti svoje plesno znanje, ki se počasi že nabira.
Kakšen je načrt nove sezone? Kaj meniš, na kaj bo treba dati največ poudarka, kaj te bo razveselilo, če se uresniči?
V novi sezoni bom predvsem poskušala delati na sebi in na svojem plesnem znanju. Poskušala se bom udeležiti čim več delavnic in plesnih kampov. Rada bi se udeležila tudi "battlov" in poizkusila tudi te smeri plesa.
Tvoj moto v življenju je?
Trdo delo se vedno obrestuje.
Plesati pa je?
Način življenja in prva ljubezen.
View Gallery 9 Photos