Poletno vabilo na septembrski flamenko. Prihaja Marco de Ana!

Marco de Ana

Plesalka in koreografinja Urška Centa pošilja v medije lepo novico, in sicer vas vabi na septembrske delavnice flamenka. V Ljubljano namreč prihaja plesalec in koreograf Marco de Ana, ki bo v organizaciji Plesno kulturnega društva CoraViento vodil delavnice za plesalce flamenka in tiste, ki se z njim želijo spoznati. "Udeležence bo preko svojega sodobnega in ustvarjalnega pristopa k učenju flamenka povabil k uživanju v svojem telesu kot mediju svobodnega izraza, kjer gib postane eno z ritmom. Marco de Ana je danes najbolj znan kot koreograf in umetniški svetovalec Israela Galvana (El amor brujo 2019, Arena 2018, La edad de oro 2018 …), s katerim sodeluje že vse od leta 2002. Po izobraževanju na Conservatorio superior de danza v Sevilji, Royal School of Ballet v Londonu in pri mojstrih Joséju Galvanu in Mariju Mayi, je predstavil na desetine avtorskih predstav, ki so bile uprizorjene znotraj in zunaj Španije na pomembnih plesnih festivalih, kot so Impulstanz Festival Viena, Flamenco Festival de Düsseldorf, Festival de Jerez de la Frontera itd."

Prva delavnica ima naslov Primitivni gib flamenka in osnovna tehnika. "Vsebina delavnice je oblikovana za začetnike in tiste, ki želite osnove flamenka raziskovati od začetka. Na njej ste dobrodošli tudi plesalci drugih plesnih zvrsti, željni spoznati gibalno govorico flamenka in njegovo povezanost z ritmom. Glavne teme delavnice so namenjene učenju obvladovanja in razporejanja plesalčeve teže, telesni drži in izraznosti, ki jih bomo utjevali preko preprostih plesnih sekvenc, s katerimi bomo zajeli bistvo primitivnega giba flamenka, ki ga rojeva telo, ujeto v ritem. Srečali se bomo z vsemi termini, kot so braceos, marcajes, zapateado…

Marco de Ana vas čaka med 6. in 8. septembrom.

Razpored je naslednji: v petek od 18. do 19.30, v soboto in nedeljo od 10.30 do 12.00. Druga delavnica pa je za srednji in nadaljevalni nivo in je namenjena plesalcem in plesalkam, ki flamenko plešete že nekaj let in poznate osnovne ritmike, tehniko ter estetiko giba. Preko učenja ritmičnih tolkalskih vaj in kratkih koreografskih sekvenc ter variacij bomo utrjevali občutek za muzikalnost plesa flamenka. Posebno pozornost bomo namenili jasnosti in poudarkom znotraj zapateada in drugim tolkalskim možnostim, ki nam jih ponuja naše plesno telo. Na delavnici bomo utrjevali tudi našo tehniko drže in giba, ponudila pa se bo tudi možnost, da iz danega materiala oblikujete svoj plesni sestavek. Plesali boste v petek od 19.40 do 21.10, v soboto in nedeljo pa od 12.10 do 13.40."

… (Foto: Rainhard Mayr)

Lokacija obeh delavnic bo v Centru Premik na Neubergerjevi 9 v Ljubljani, tam, kjer domuje KUD Luna Gitana. Ker je seveda pomembna tudi cena, Urška Centra sporoča: "Zgodnje prijave do 6. avgusta in prijave za člane PKD CoraViento in KUD Luna Gitana je za eno stopnjo za vse tri dni za uro in pol 65 evrov, za obe stopnji 110 evror za vse tri dni po tri ure. Po 6. avgustu pa za eno stopnjo 80 evrov in obe stopnji 130 evrov. Za enkratni obisk boste odšteli 30 evrov."

Urška Centa je ena od organizatork delavnic. (Foto: Janez Marolt)

Prijavo pošljite po elektronski pošti na naslov info@coraviento.com. Poslali vam bodo račun za vplačilo kotizacije, s čimer si zagotovite svoje mesto na izbrani delavnici. Ole v novo sezono s flamenkom!

View Gallery 5 Photos