Plesati je … ‘lajf’!

Pozdravljen, Anže, in dobrodošel v intervjuju za Parado plesa. Glede na to, da je začetek septembra, nam zaupaj, kam so usmerjene plesne in neplesne energije v teh dneh?
Energija je usmerjena v priprave na novo plesno sezono in zaključek magistrskega študija. Trenutno se skupaj s plesalci in trenerji ukvarjamo s promocijo Plesne šola Urška v Kranju, Medvodah in Vrhniki ter pripravo koreografij za začetek sezone.

Nekateri bralci in bralke bodo o tebi brali prvič, prosim, predstavi se kot oseba in kot plesalec, pedagog, koreograf. Kdo si, Anže Zalar?
Uživam, ko plešem. Prav tako uživam, ko poučujem druge in delim svoje izkušnje ter plesno znanje. Predvsem v plesu najdem način sprostitve svoje kreativne energije. Kljub tej strasti do plesa, ki jo čutim že od malih nog, posvečam svoj čas še drugi vrsti izobraževanja, tj. študiju prava.
Se spomniš, zakaj si se sploh začel ukvarjati s plesom, je bil kakšen poseben dogodek, ki je vplival na to?
Mislim, da bo vsak moj sovrstnik naštel podobne razloge … hip-hop kultura se je ravno dobro začela razvijati. Spremljal sem jo na radiu, televiziji in ulici. Otvoritveni plesni nastopi na podelitvah glasbenih nagrad so bili tisti, ki so me zares prevzeli in zaradi česar sem obiskal svojo prvo plesno šolo.
In kakšna je bila tvoja plesna pot, ki te je pripeljala do ene najbolj prodornih in prepoznavnih hip-hop skupin pri nas, Maestra?
Svojo plesno pot sem začel v Kazini, nadaljeval v Boleru in ustvarjal z Maestrom. Danes sem del kolektiva plesne šole Urška. Že tretje leto poučujem v Urški Kranj.
Kako se spominjaš tistega norega ‘slovenijaimatalentovskega’ obdobja, ko so vsi vedeli za vas in vaše bele rokavice?
Bilo je zanimivo. Ko se prvič znajdeš v takšni situaciji, te vedno prevzame. Ko pa postane šovbiznis del vsakdana, se hitro navadiš. Iskreno mi je še danes v užitek plesati s svojimi prijatelji na kakšnih bolj zanimivih dogodkih. Ko kot ekipa dobimo nek plesni izziv, postanem nostalgičen. Kljub temu pa vse bolj uživam pod odrom, medtem ko na njem opazujem svoje učence.

Kaj si ‘odnesel’ od Maestra, kakšne izkušnje, ki jih zdaj uporabljaš pri svojem delu?
Vedno poskušam svojim učencem predstaviti in približati mentaliteto trdega dela, ki ga je treba vložiti v kakršenkoli osebni podvig. Z Maestrom smo nastopali po vsej Evropi, vseh večjih glasbenih festivalih, TV-šovih in drugih dogodkih. Osredotočeni smo bili na komercialni ples na večjih odrih, hkrati pa izkoristili vsak prosti vikend za obisk priznanega plesnega tekmovanja. Kaj sem odnesel od Maestra? Verjetno vse, za kar hip-hop plesalec lahko kdaj upa, da bo doživel in izkusil.
Z odhodom vašega vodje v Los Angeles je skupina razpadla in vsak od vas je našel svoje mesto pod soncem. Kot sem lahko ‘poguglala’, sodeluješ s Plesno šolo Urška Kranj in Vrhnika pa verjetno še s kom. Napiši nam, s kom vse in v kakšni funkciji?
Skupina ni nikoli zares razpadla, fantje še vedno nastopamo. Spremenil pa se je način dela, saj je bil Anže Škrube motor Maestra. Kot koreograf sodelujem s Plesno šolo Urška Kranj in Vrhnika, če me potrebujejo še kje, sem vedno pripravljen ‘vskoćiti’, ker uživam v učenju.
Si koreograf in pedagog, kako dopolnjuješ oboje?
Otroci od trenerja dobijo nekaj izjemnega. Zanje smo trenerji nekaj vmes med zahtevnim šolskim učiteljem, avtoriteto staršev in prijateljem, ki ‘razume’. Včasih je težko potegniti črto in vloga koreografa / pedagoga se spreminja iz situacije v situacijo.
Kako se lotiš koreografiranja, kaj te navdihuje?
Predvsem dobra muzika! Slušalke gor in gremo.
Tebe tujina nič ne vleče ali pa mogoče kam drugam?
Nikoli nisem zares razmišljal, da bi svojo življenjsko pot usmeril v ples. Z njim sem začel, v njem še vedno uživam, kam pa me bo odneslo čez nekaj let, danes ne morem reči. Vsa vrata si puščam odprta, zato že ves čas hkrati študiram.
Tekmovanja so tudi del tvojega plesnega življenja. Zakaj tekmovati? Kaj je najbolj razburljivo in kaj najmanj?
S tekmovanji sem zaključil, saj po doseženih uspehih razburljivost počasi zgine. Miniti mora nekaj časa in potem se morda spet vrne. Zdaj uživam predvsem, ko spremljam napredek in rezultate svojih učencev, in jih poskušam pravilno usmerjati. Tekmovanja sama po sebi so razburljiva, vendar svojim plesalcem poskušam dopovedati, da se cilj doseže prej, torej že na treningu. Tekmovanje naj bo zgolj priznanje.
Po letošnjem državnem prvenstvu si na družbeno omrežje Facebook napisal, kaj vse te moti pri ocenjevanju na prvenstvu, pa me zanima, kaj meniš, kako lahko vi akterji spremenite sistem, ki je res daleč od poštenega?
Sistem se lahko spremeni samo od spodaj. Samo mi kot večina, ki predstavlja PZS registrirani plesalci / tekmovalci in trenerji lahko povzročimo spremembe. Te pa bodo prišle samo, če bomo enotni v svojih zahtevah in vztrajni. Pri MTP-sekciji in disciplinah, kot so hip-hop, breakdance, freestyle betli, predvsem manjka sodniška strokovnost, ki že nekaj let ni v koraku s časom. Pozivi, naj trenerji stopijo na mesto sedanjih sodnikov, so kot uriniranje proti vetru. Član plesnega kluba ne more biti sodnik zaradi pristranskosti pri sojenju. Prav tako menim, da se vsak izkušen plesalec / trener ne more počutiti kredibilno pri sojenju discipline, v kateri ni blestel. Torej hip-hop sodnik ne more soditi po trenutnem sistemu še disca, jazza, oriental, ker pač v tem ni strokovnjak. ‘Vice versa’ (nasprotno; op. prev.).
Na katere naslove, ki so jih tvoji varovanci osvojili, si najbolj ponosen, in na kaj boš v prihodnosti še posebej pozoren, da bodo rezultati še višji?
Naslove državnih prvakov v malih skupinah, zmagovalcev različnih neodvisnih plesnih tekmovanj (Dancestar, World masters 2017, Dancefest Novi Sad, Lignano …) in drugo. Predvsem plesalce še naprej usmerjam na kredibilna plesna tekmovanja. Rezultati so predvsem odvisni od dela plesalcev, na koncu pa ne moremo mimo strokovnih ali nestrokovnih sodnikov.
In kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Najbolj me osrečuje dober trening. Slabost plesa v Sloveniji vidim zgolj v majhnosti trga in zaprtosti izobraževalnega / kreativnega sistema.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš trenutke na ‘off’?
Če ne plešem, študiram, če ne študiram, sem nekje zunaj z dobro družbo in uživam življenje.
Je študij prava opcija A v življenju ali se boš v kompletu prepustil plesnemu ‘službovanju’?
Mislim, da bo ples vedno ostal del mene. Tako ali drugače bom ostal v stiku z njim. Kljub temu pa bom prihodnost usmeril še drugam.
Naštej tri stvari, brez katerih ne greš nikamor?
Denarnica, slušalke … telefon pa velikokrat pozabim.
Po čem si najbolj prepoznaven? Kaj misliš, da je tisto, da ljudje rečejo, ja, to je pa naš Anže?
Po tem, da mi vedno vse pade iz rok. "To je pa naš Anže," slišim samo, ko kaj ušpičim!
Ne moreva mimo tvojih znanih ljubezni, zdaj pa se zdi, da si srečen s plesalko Kristino Zarič. Kako je biti partner nekomu, ki se tudi ukvarja s plesom?
Predvsem se večino časa nameni plesu …
Je s tabo lahko ujeti korak oziroma kdo ga najlažje?
Velikokrat se mi zgodi, da sem v glavi na več koncih hkrati, mislim pa, da je moja cela družba precej posebna.
Te v življenju vodi kakšna misel, nam jo zaupaš?
‘Hakuna Matata’ (brez skrbi, op. prev.).
Plesati pa je?
‘Lajf’.

View Gallery 7 Photos