Plesati je čutiti, dihati, izražati se skozi gib, živeti!

Vesna, pozdrav, in februarja napoveduješ novo predstavo v okviru Festivala Celostnega zdravja z naslovom Ples je moja joga. Zakaj si del festivala in za kakšno predstavo gre?
Festival Celostnega zdravja ima cel sklop delavnic in predavanj na temo joge in ajurvede, oboje izvira iz Indije, zato so organizatorji želeli povezati večerni kulturni dogodek z Indijo in nekaterimi temami festivala. Predstava Ples je moja joga je odgovor na to idejo, saj povezuje ples in jogo skozi indijske mitološke zgodbe o Šivi, vrhovnem jogijskem guruju in plesalcu vseh plesalcev.

Nivedita Badve bo oseba, ki bo skupaj s tabo pripravila predstavo, vodila pa bo tudi delavnice na festivalu. Kdo je Nivedita in kdo se lahko udeleži njenih delavnic?
Nivedita Badve je profesorica klasičnega indijskega plesa bharat naytam in plesalka ter koreografinja. Nadaljuje plesno poučevanje, ki ga je začel pred leti preminuli Ujwal Bhole v Sloveniji in Indiji. Njena delavnica na festivalu je namenjena vsakomur, ki želi spoznati nekaj osnov indijskega plesa, tako klasičnega kot modernega. Plesno predznanje ni potrebno.
Joga postaja vse bolj nuja v življenju hitrega Evropejca in Evropejke, kajne?
Joga je zelo koristna in tudi popularna, vendar je zame preveč statična. Ples je moja joga.
Zdi se, da je na svetu 1000 in ena vrsta joge. Katero zagovarjaš oziroma kaj zagovarjaš ti? Kaj pa je trend in ti gre na živce?
Res je, nekaj sem jih tudi preizkusila. Vendar dobim v plesu vse tisto, kar potrebujem. Ples vključuje rekreacijo, druženje, trening telesa, ozaveščanje telesa, sprostitev, raztegovanje … Nekaj jogijskih vaj sem vključila v plesni trening pri ogrevanju ali sproščanju in tako dobim svojo ‘dozo joge’. Mislim, da je dobro, da si vsakdo najde svojo dejavnost, odklop, sprostitev, in to je super. Na živce mi gre izkoriščanje ljudi, ki potrebujejo sprostitev ali pomoč.
Kako se je lotiti? Nam daš praktičen nasvet.
Poiskati kakovostnega učitelja/-ico, zelo dolgo hoditi na tečaj in seveda vztrajno delati tudi doma.
Tvoja plesna pot je precej zanimiva. Od baletnih začetkov, preko jazz plesa, sodobnega plesa, orientalskega. Ujwal Bhole pa ti je spremenil življenje, se strinjaš z mano. Zakaj indijski ples bharat naytam?
Ta ples zahteva mojstrsko obvladovanje in treniranje telesa, kar je zame izziv. Noben plesni slog ni bil tako intenziven, pa sem jih plesala kar precej. Zahteva tudi igralske sposobnosti pri izražanju zgodb skozi telesni gib in mimiko ter geste. Vsebuje neko kulturno patino Indije in tradicijo, kar mi je všeč. Ni na ‘prvo žogo’. Zelo je prefinjen, natančen, eleganten in kompleksen. Ujwal je bil vrhunski učitelj, začutil je učenca, bil je blagohoten in hkrati natančen ter zahteven. Zaupal je in spodbujal ter bil vedno pozitivno naravnan.
Pred leti je bil nekakšen ‘Orient boom’, bi dejala. Skoraj vsaka plesalka se je začela ukvarjati z orientalskim plesom, naredila neko predstavo, skupino in tudi kmalu izginila s plesnega zemljevida. Se spomniš tega obdobja in kako si ga ti doživljala?
Spominjam se tega obdobja in časov, ko sem imela tri polne začetne skupine ter kup ponudb za poučevanje, saj je bilo povpraševanja ogromno. Konkurenca je bila velika, vendar se je tako tudi raven ponujenega plesa v končni fazi zelo dvignila. Žal mi je, če trpi sloves plesa zaradi slabih učiteljic ali slabih nastopov, predstavitev. Vendar se s tem sreča vsak plesni slog, gre skozi preporod in potem priplavajo na površje kakovostnejši. Tudi povpraševanje postane bolj izobraženo in zahtevnejše. Ples se ohranja na višji ravni, kar me veseli.
Si plesalka, koreografinja, pedagoginja, predsednica društva Salam Ghazeea, razpeta na vse plesne strani. Kako kombiniraš, dopolnjuješ vse naštete obveznosti in v kateri si mogoče najbolj ti?
Vsak ples mi nudi nekaj drugega in se lepo dopolnjujejo. Rada ustvarjam in delam z ljudmi. To mi je v veselje in me izpolnjuje. Bolj me obremenjujejo vse obrobne tehnične, administrativne, promocijske, računovodske in druge dejavnosti, ki sodijo zraven. Težko si ustvarjalen in organizator zraven. Ko bom ‘velika’, bom imela promotorja, tajnico in računovodski servis. Rada plešem, ustvarjam, učim. To sem jaz.
Končala si tudi pravo, a ples te je potegnil vase. Torej si dokaz, da se od plesa da živeti?
Se da. Ni pa lahko. Še posebej, ker se ukvarjam z zelo posebnimi plesi in plesno terapijo. Dokler nisem imela družine, sem lahko vse sile napela za ples in promocijo ter udejstvovanje tako v Sloveniji kot v tujini. Zdaj ko imam družino, seveda ne gre več tako.
Kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno, saj predvidevam, da jo spremljaš dokaj redno?
Mislim, da je zelo veliko kakovostne in raznolike plesne ponudbe pri nas, tako tečajev kot predstav in festivalov. Vendar je malo priložnosti za sproščeni ples. Pogrešam plesno sproščenost.
Kaj bi spremenila, če bi imela možnost?
Preveč je principa, ‘naši-vaši’ in dvigovanja lastne cene na račun ogovarjanja drugih. Manjka nam povezovanja in spodbujanja skupnega interesa in kakovosti. Želela bi si več osveščenosti in samospoštovanja, saj sta predpogoj za spoštovanje drugih.
Zakaj je ples ‘fajn’ in kaj je tisto, kar ni niti malo ‘fajn’?
Ples telo ozavešča, sprošča, krepi, ponuja možnost za socialne stike, zdravi. Ples je super. Ni pa ‘fajn’, da je težko preživeti s plesom, še posebej, če imaš družino. 
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
A kdaj ne plešem? (smeh) Družini, naravi, prijateljem.
Po čem si najbolj prepoznavna, da okolica reče, ja, to pa je naša Vesna? Je kaj takega, se spomniš?
Da sem pozitivno naravnana, aktivna in vztrajna.
Je mogoče kakšen predmet vedno s tabo ne glede na to, kam greš? Kaj je vedno v tvoji torbici?
Krema za roke.
Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
Ne se dat’, pojdi naprej po svoji poti, a jo sproti preverjaj, če je še to to.
Plesati pa je?

Čutiti, dihati, izražati se skozi gib, živeti.
In česa te nisem vprašala in si se začudila, ker je to res pomembno?
Načrti, izzivi za naprej … Rada bi ostala v plesu kot plesalka, učiteljica in koreografinja, a poglobila svoje delo predvsem s plesno terapijo. To je moj prihodnji izziv.
Hvala in vse dobro. In se seveda vidimo na tvoji plesni jogi.

View Gallery 10 Photos