Moja posebnost so inovativne kreacije oblek za latin in standard

Prosim, predstavi se našim bralcem. Kdo si, Vesa Hietala, in kaj počneš?
Moje ime je Vesa Hietala, sem modni oblikovalec za plesalce latinskoameriških in standardnih plesov, prihajam s Finske, z Laponske, iz mesta  Keminmaa.

Vesa Hietala je vse bolj zaželjeni oblikovalec plesnih oblek.
Kako se je znašlo dizajniranje plesnih oblek v tvojem življenju?
Plesne obleke sem začel oblikovati za svojo plesno partnerko in kmalu so me vrhunski plesalci začeli prositi, če bi jim naredil obleko.

Kako ti je uspelo postati nekaj posebnega na tem področju, ko se zdi, da je pravzaprav že vse odkrito? Kaj je tvoja posebnost?
Moja posebnost je ustvarjanje novih in inovativnih standardnih ter latin oblek, pri tem pa se še vedno ohrani značaj vsakega plesnega stila. 
Koliko plesalk oziroma plesalcev trenutno nosi tvoje obleke?
Plesalci po celem svetu nosijo naše obleke, pravzaprav niti ne vem natančno, koliko. Naše obleke se prodajajo tudi naprej, tako da stotine deklet, ki jih nisem nikoli srečal, nosi Veso. Trenutno imamo pet od šestih vrhunskih plesalcev po svetu in osemkrat smo oblekli grand slam prvakinjo Joanno Leunis v zadnjih osmih letih njene tekmovalne kariere.
… v njegovih oblekah plešeta tudi slovenska para Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva ter …
In kdo od teh so slovenski?
Iz Slovenije trenutno oblačimo Alexandro Averkijevo in Anno Mashchyts, ki plešeta s Klemnom Prašnikarjem oziroma Damirjem Halužanom. Prav tako smo oblačili Melindo, ki je plesala z AndrejemŠkufco, pa Jagodo Batagelj, soplesalko Jurija Batagelja.
… Damir Halužan in Anna Mashchyts …

Ali je zelo pomembno za vaše delo, da plesni par sodi v sam vrh tekmovalnega plesa? Kaj vam to prinese?
Vrhunski plesalci seveda pripomorejo k veliki prepoznavnosti mojega dela in neverjetno je opazovati njihove priprave tako od blizu. Prav tako sodelujemo tudi z veliko vrhunskimi trenerji, da bi dosegli najboljši možni videz para. Z mano se lahko pogovarjajo tako o plesu kot o videzu, saj sem bil tudi sam 20 let plesalec.
… v preteklosti pa Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič Galčun …
Ali kdaj tudi koga zavrnete? 
Nikoli še nisem nikomur rekel ne, vsi plesalci so dobrodošli pri Vesa Design. Imam izkušnje z zelo zahtevnimi strankami. Če se nekdo neprimerno vede do mene ali do mojih sodelavcev, mogoče ne bom sprejel naročila.

Kako pravzaprav nastane kreacija od začetka do konca?
Proces oblikovanja je različen, nekateri prihajajo k meni z natančnim dizajnom, nekateri meni prepuščajo vse. Za predstave mi pošiljajo svojo glasbo in videoposnetke z vaj. Pogledam vse predstave pred vsemi, z vsemi padci in smehomm. Ponavadi dizajn izhaja iz koncepta kupca in potem jaz narišem skico na podlagi njegove ideje.
Obleke so bogate, razkošne … So takšne tudi cene?
Cene latin oblek se zelo razlikujejo glede na količino kamenčkov in vloženega dela. Rekel bi, da smo malo dražji od evropskih podjetij, ampak cenejši od ameriških in japonskih.
Kaj je večji izziv – kreirati latin ali standard ali večerne obleke?
Po moje imajo vsa oblačila svoj izziv, stremim k temu, da bi bili modni slogi boljši od tistega, kar se išče. Krojenje in strukturiranje večernih oblek je ključ in коrак naprej, vpliv je pomemben pri standardu in pri latinu.
Kako veliko pa je vaše podjetje Vesa Design?
Trenutno imamo osem zaposlenih, moj partner Luca Sartori in jaz prav tako delava v Vesa Design. Podjetje je tako veliko, da lahko prevzamem odgovornost za vsako izdelano obleko, raje, kot da bi ustvarjal lepe risbe in jih pošiljal v proizvodni oddelek. Želim biti povezan z vsako obleko.
Na katero obleko ste najbolj ponosni?
Najbolj ponosen sem na prvo obleko, ki sem jo naredil, potreboval sem veliko poguma, da sem to naredil. Še vedno menim, da je bila tista obleka najlepša od vseh, ki sem jih skreiral, še vedno se trudim, da ta dizajn pride na vrh. Potem jih je bilo še veliko, na katere sem ponosen.
… (foto: osebni arhiv)

Kakšni so vaši cilji v tem letu?

Cilj v tem letu je najti še več inovativnih načinov za oblikovanje videza in se še bolj osredotočiti na ples. Rad bi se zahvalil našima dvema plesnima paroma za nenehno podporo in da mi omogočata, da sem del njunega uspeha. Upajmo, da bomo v prihodnosti oblekli še več znanih slovenskih parov.

View Gallery 13 Photos