Maša Rožman. Mladi plesni up natečaja Akademije za ples Alma Mater Europaea

Plesalka Maša Rožman se je prijavila na natečaj Mlada plesna zvezda, ki ga vsako leto organizira AMEU Akademija za ples, in postala mladi plesni up. Spoznajte jo!

Draga Maša, lep pozdrav na Paradinem portalu, in še enkrat čestitke za naziv mladi plesni up na natečaju Mlada plesna zvezda Akademije za ples AMEU. Zakaj si se prijavila na tečaj in kaj ti takšna omemba in priznanje pomenita?
Na natečaj sem se prijavila, ker me je zanimalo, kaj sploh to je. Za tečaj mi je povedala moja nekdanja učiteljica plesa Kim Kern Kukovič. In skupaj sva se odločili, da želim sodelovati. In nič mi ni žal za to. Nagrada oziroma priznanje, ki sem ga prejela, mi pomeni veliko, da mi tudi motivacijo za nadaljnje plesno ustvarjanje in izražanje.

Maša po podelitvi nagrad Akademije za ples

Kako pa si konstruirala točko, nam želiš z njo kaj povedati, sporočiti?
Zamisel za točko sem dobila kar tako, iz glave. Z mami sem se doma pogovarjala o družini in na misel mi je prišlo, kaj če bi v svojem plesu opisala svoj rojstni kraj in poklic, ki je zanj znan in ki ga je opravljal tudi moj pradedek. Tema je rudarstvo. Ples sem plesala tudi pred enim od največjih rovov v Trbovljah oziroma v Zasavju, to je Terezija rov.

Je pomembno sodelovati na takšnih natečajih in zakaj?
Na takšnih natečajih je pomembno sodelovati, saj s tem dobiš mnenja in pripombe drugih na tvoje plesno delo. Seveda si pa za udeležbo na natečajih in tekmovanjih še bolj vesel, če zanje dobiš pohvalo ali priznanje.

Mlada Maša

Kako pa je ples priplesal v tvoje življenje? Napiši nam svojo kratko biografijo s poudarkom na plesnem udejstvovanju?
Jaz plešem že od vrtca. Spomnim se, ko smo imeli v vrtcu plesne urice, katerih sem se tudi udeleževala. V zadnjem letu vrtca tik pred vstopom v osnovno šolo sem začela plesati v Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je bila moja učiteljica Kim Kern Kukovič. Uradno plešem torej že okoli deset do 11 let. Med plesom sem igrala tudi kitaro, in na tem področju sem bila tudi zelo uspešna. Na koncu me je pa strast do plesa bolj navdušila. V letošnjem letu sem s solo točko nastopila tudi na Opusu in prejela za svojo miniaturo zlato priznanje. Marca sem šla delat tudi sprejemne izpite za umetniško gimnazijo v Ljubljani, ki sem jih opravila, ampak sem raje pot nadaljevala v Celje na srednjo šolo Gimnazija Celje, predšolska vzgoja. Za to sem se odločila, ker imam zelo rada delo z otroki. Plesati pa seveda nisem nehala, svojo plesno pot sem nadaljevala v Plesnem Forumu Celje pri Gogi Stefanovič Erjavec.

Kakšen plesni stil ti je najbližji in zakaj ravno ta?
Najbližje mi je seveda sodobni ples, ki ga plešem že najdlje. Sem se pa sama učila še kar nekaj zvrsti plesa, npr. hip-hop, balet, jazz, modern dance. Vsega je po malo.

Je zamisel postati plesni umetnik ali ostaja ples prostočasna dejavnost?
Ja, tako nekako. Ples je seveda neka takšna dejavnost, za katero je treba imeti veliko volje in energije. Najtežje je dobiti zamisli, ki so všeč tebi in bodo všeč tudi občinstvu. Meni je ples sprostitev, takrat pozabim na vse težave, ki jih imam.

Bi bila pripravljena študirati na Akademiji za ples?
O nadaljnjem šolanju sem že razmišljala. Vedeti moram, da če bi nadaljevala pot na Akademiji za ples, bi morala vložiti veliko truda in energije, kar pa ne bi bilo težko, saj gre za ples, in tukaj mi ni žal porabiti niti minute. Bi pa z veseljem nadaljevala svojo plesno kariero na Akademiji za ples.

Kje vidiš svojo prihodnost? V plesu ali kje drugje?
Svojo prihodnost gotovo vidim v plesu. Saj je to dejavnost, ki jo počnem že več kot deset let, in tega ne bi mogla kar nehati.

Ker se bliža konec leta, te prosim za pogled na 2023. Po čem si ga boš zapomnila, kaj bi najraje pozabila in kaj želiš sebi, plesalcem, pedagogom v letu 2024?
Najbolj si ga bom zapomnila po vseh dosežkih, ki sem jih prejela v tem letu. Najraje ne bi pozabila ničesar, saj so vsi trenutki v življenju dobri za nekaj. V novem letu pa želim sebi in vsem plesalcem en lep zaključek leta in da si vsi zastavimo nekaj plesnih ciljev za nadaljnje leto. Pa seveda čim manj poškodb. Hvala vam za povabilo in lepe plesne praznike vsem.
Hvala in želim krasen decembrski čas še naprej!