Kaja Vidič. Ukvarjanje s plesom je neke vrste privilegij!

Kaja Vidič odhaja v Rotterdam na izpolnitev svojih sanj

Spoznajte Kajo Vidič, ki ji je uspel veliki met, saj je bila med 600 prijavljenimi izbrana, da s 1. septembrom študira ples na znameniti akademiji Codarts v Rotterdamu!

Draga Kaja, pozdravljena na Paradinem portalu. In zelo sem vesela, da si se odzvala povabilu na intervju, in še bolj sem vesela, da boš z nami delila veselo novico, da si bila sprejeta na plesno akademijo Codarts v Rotterdamu. Kaj pravzaprav pomeni nov korak v življenju?
Draga Barbra, hvala za povabilo. Za mano je šolsko leto, ki mi je prineslo veliko sreče, osebnega zadovoljstva in samozavesti, saj sem uspešno opravila kar dve avdiciji za odlični plesni šoli na Nizozemskem. To sta Codarts v Rotterdamu in Artez University of the Arts v Arnhemu. Odločila sem se za Codarts, saj je bil od nekdaj moja prva izbira. Menim, da je šola odlična prva stopnička k profesionalni plesni karieri in mi bo omogočila umetniški, tehnični ter osebni razvoj. Selitev v Rotterdam in začetek dodiplomskega študija sodobnega plesa pomenita nov korak, ki bo za vedno spremenil moje življenje, saj se mi uresničujejo plesne sanje in odpira plesni svet.


Kaj pa je botrovalo odločitvi za Codarts, od koder seveda prihajajo mnoga znana imena slovenskega plesa, kot npr. Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Patricija Crnkovič, Luka Ostrež iz depandanse v Zürichu … Je kdo od omenjenih vplival nate?
Ja, leta 2018 sem se vpisala v MN plesno šolo k Nastji in Michalu, ki sta me vpeljala v svet sodobnega plesa in me navdušila zanj. Njuna odlična plesna tehnika in edinstven plesni stil sta prispevala k moji odločitvi za opravljanje avdicije za Codarts.
Kaj pričakuješ, kako bo potekal študij, saj nekaj gotovo že veš, česa se najbolj veseliš in česa recimo najmanj?
Za študij imam velika pričakovanja, saj se zavedam, da mi bo šola ponudila ogromno novega plesnega znanja in izkušenj. Veselim se spoznati nove sošolce, z njimi deliti ljubezen do plesne umetnosti, spoznati mednarodno priznane plesalce, koreografe in njihove poglede na ples ter na splošno raziskovati vse, kar mi ima sodobni ples ponuditi. Najmanj pa se seveda veselim tega, da moram družino in prijatelje pustiti v Sloveniji.


Si osemnajstletno dekle s končano gimnazijo v Novi Gorici. Kako pa se je ples zgodil v tvojem življenju? Zaupaj nam svojo plesno zgodovino, prosim
S plesom sem se srečala v starosti šest let, ko sem začela obiskovati balet na Glasbeni šoli Nova Gorica pri profesorjih Sergeju Semenjuku in Svetlani Petrovič. Od leta 2016 sem bila del Plesno gledališkega društva Primabalerina pod vodstvom Sergeja Semenjuka in Svetlane Petrovič. Leta 2018 sem po končani višji stopnji baleta in klavirja na Glasbeni šoli Nova Gorica začela obiskovati klase sodobnega plesa v MN plesni šoli v Novi Gorici pri Michalu Rynii in Nastji Bremec Rynii. Ves čas gimnazije sem še naprej dodatno obiskovala balet pri Sergeju Semenjuku. Plesno znanje sem nadgrajevala tudi na različnih plesnih izobraževanjih v Sloveniji in tujini.

Razloživa bralcem, za kakšen plesni stil sploh gre pri tebi?
Gre za preplet baleta in sodobnega plesa. Všeč mi je, ko sta sproščenost in svobodnost sodobnega plesa združeni s tehniko, dovršenimi gibi in čistimi linijami baleta. Prav zato se mi zdi Codarts odlična šola, ki mi bo ponudila znanje obeh plesnih tehnik, saj bomo imeli poleg sodobnih plesnih tehnik in improvizacije tudi vsakodnevne klase baleta.

(foto: Saša Huzjak)

Zdaj je že jasno, da bo ples postal tudi tvoj poklic, kajne? Kdaj pa si začutila, da je ples verjetno edina opcija v tvojem življenju?
Ja, verjamem, da lahko ples postane moje življenjsko poslanstvo, moj poklic, v katerem bodo združeni kreativnost, poučevanje in ustvarjanje plesne umetnosti. Že v osnovni šoli se mi je oblikovala zamisel o profesionalnem ukvarjanju s plesom, za kar sta gotovo zaslužna moja dolgoletna učitelja baleta, Sergej Semenjuk in Svetlana Petrovič, ki sta s svojo iskrenostjo, izjemnim trudom in ljubeznijo do baleta ter plesa le-to vzbudila tudi v meni. Po vpisu v MN plesno šolo pa mi je sodobni ples tako prirasel k srcu, da skoraj nisem več videla druge možnosti pri izbiri svoje življenjske poti. Uspešno opravljeni avdiciji sta potrditev, da sem na pravi poti.

Kaj vse si pripravljena narediti, da postaneš plesalka oz. plesna ustvarjalka, ki bo kreirala plesni zemljevid ne samo naše dežele, ampak sveta?
Za dosego svojega cilja sem pripravljena še naprej trdo delati, saj se zavedam, da sta prav delo in disciplina zelo pomembna za uspeh.
Je kljub temu v ozadju tudi možnost B, mogoče v smislu pedagogije ali koreografije, morda kaj tretjega, kar ni povezano s plesom?
Moja želja po končanem študiju je zaposliti se v profesionalni plesni kompaniji in sodelovati kot plesalka ter koreografinja v različnih umetniško-plesnih projektih po svetu in v Sloveniji. Pozneje pa si želim tudi poučevati ples v Sloveniji in tujini ter prenašati to prelepo umetnost na mlajše generacije.

Kdaj je Kaja Vidič najbolj srečna in zadovoljna?
Kadar sem v družbi ljudi, ki me osrečujejo, in ko izpolnim cilj, ki si ga zastavim.
Se ti zdi ukvarjanje s plesom neka posebna dejavnost, na nek način posvečena ali drugačna od sveta, v katerem živiš/živimo?
Ukvarjanje s plesom je neke vrste privilegij, saj imamo plesalci možnost izražanja neskončno zgodb in občutkov, ki jih ni mogoče oziroma jih je zelo težko ubesediti. Ples je univerzalni jezik, ki ga vsi, ne glede na narodnost in kulturo, razumemo. Plesalci imamo na voljo en sam instrument, svoje telo, s katerim poskušamo skozi gib gledalcu predati neko sporočilo in tudi v njem vzbuditi misli.

Kaj pa počneš, kadar ne plešeš, čemu je namenjen prosti čas? Kje najdeš svoj mir?
Prosti čas najraje preživim v družbi ljudi, ki jih imam rada, svoje družine in prijateljev. Najbolj uživam, ko s sestro kaj ustvarjava in pogledava kakšen film. Svoj mir najdem tudi v naravi, ob branju knjig in poslušanju glasbe.


Kaj boš najbolj pogrešala iz domačega kraja, boš vzela kaj s sabo, da te bo spomnilo, od kod prihajaš?
Iz domačega kraja bom najbolj pogrešala družino, prijatelje in plesne učitelje, katerim se lahko iskreno zahvalim za vloženo delo in trud ter znanje, ki so mi ga predali. V mojem srcu bo za vedno ostal tudi moj majhen plesni studio v našem novem stanovanju, kjer sem preživela ogromno lepih trenutkov. Seveda pa bom s seboj vzela spominke za srečo, ki mi jih je podarila družina in me vedno spremljajo v moji plesni torbi.

Kaj imaš vedno s sabo, ko kam greš? Naštej tri stvari, ki so vedno s tabo v torbi.
Nikamor ne grem brez telefona, elastike za lase in dobre volje.
Kaj je zate ples in zakaj sploh plesati?
Ples je zame nekaj najlepšega, saj me neprestano osrečuje in izpolnjuje. Je moja svoboda. Všeč mi je, kako mi ples ponuja neskončno možnosti pripovedovanja zgodb in izražanja čustev, ne da bi bilo treba spregovoriti besedo. Plešem, ker plesati je deliti, čutiti, povezovati in živeti.
Hvala za tvoje misli, zapisane za moj portal, in želim vse dobro na novi poti, ki se bo začela 1. septembra.
Najlepša hvala.