Jure Bergant. Rad bi širil pomembnost gibanja skozi ples v podjetjih in zaposlene vzpodbudil k zdravi spremembi načina življenja!

Jure Bergant v plesni akciji Experience dance

Pogovor z Juretom Bergantom, nekdanjim aktivnim plesalcem latinskoameriških in standardnih plesov, zdaj pa vse bolj zaželenim pedagogom, ki napoveduje projekt Experience dance!

Jure s plesalko in svojim dekletom Niko Burazer na eni od delavnic

Dragi Jure, pozdravljen na Paradinem portalu. In v novo sezono stopaš tudi z novimi idejami oz. projekti, ki so v tebi zoreli že kar nekaj časa. Kaj torej pripravljaš oz. kaj že prakticiraš?
Draga Barbra! Najprej najlepša hvala, da sem lahko gost Paradinega portala. Šele zdaj, ko sem malo bolj oddaljen od tekmovalnega plesa, vidim, kakšno vrednost ima plesni portal in kako pomembno je informiranje o dogajanju na plesni sceni. V novo sezono se podajam z novim projektom Experience dance, kar v prevodu pomeni doživeti ples. To je tudi del vizije podjetja, saj želim čim večjemu številu ljudi in podjetjem omogočiti, da doživijo ples, ter jim predstaviti, kako lahko ples izboljša njihova življenja in sodelovanje zaposlenih. Experience dance bi razdelil na dva dela: za posameznike (poročni plesi in pro-am) in za podjetja. Za posameznike ni nič kaj novega, kot že poznamo, za podjetja pa je stvar malo drugačna. Do zdaj smo po večini organizirali plesne teambuildinge, s septembrom pa začenjamo s plesom kot promocijo zdravja na delovnem mestu. Pri projektu Experience dance sodelujem le s plesalci. Menim, da lahko aktivni plesalci predstavijo ples iz prve roke, saj ples živijo iz dneva v dan in jim s tem projektom lahko tudi finančno pomagam.

Kot nekdanji aktivni tekmovalec športnega plesa verjetno dojemaš potrebo po plesni aktivnosti drugače od tistih, ki to počnejo zgolj za hobi oz. rekreacijo?
Zelo dobro vprašanje. Veliko se pogovarjam z ljudmi, ki plešejo rekreativno oz. za hobi, in menim, da je potreba po plesni aktivnosti med nami zelo podobna, če ne skoraj enaka. Se pa po mojem mnenju razlikuje po intenziteti. Aktivni plesalec bo razvil močnejšo potrebo po plesni aktivnosti kot tisti, ki to počne za hobi. Vsekakor imamo vsi ljudje potrebo po gibanju. Ko pa gibanju dodamo glasbo, je užitek res velik, zato se tudi vedno radi vračamo k plesu.

S soplesalko Luano Valentano in …


Da je ples zdravilo, je znano že dolgo časa. Kaj pa je po tvoje še dodana vrednost ukvarjanja s plesom?
Ko sem pred okoli enim letom nehal s plesnimi tekmovanji (zadnje tekmovanje sem odplesal v Švici), sem si vzel nekaj mesecev odmora od plesa. V tem obdobju sem spoznal, da je ples univerzalno gibalno orodje. Ples je eden redkih športov, ki ima neskončno gibalnih vzorcev. Torej ni omejen le na udarec žoge in podajo. Ples pomaga našemu telesu presegati fizične omejitve. Skozi ples spoznamo, da je naše telo sposobno veliko več, kot smo si kdajkoli zamislili. Poleg fizičnega pa ples spodbuja izražanje čustev skozi telo. Na ta način telo postane živ ojačevalec za naše emocije in nam pomaga začutiti emocije, ki smo jih prej morda težje zaznali.
Koliko se današnji sedeči človek sploh zaveda, da smo bili rojeni, da hodimo, če ne rečem, da plešemo?
Menim, da ljudje razumemo dejstvo, da je fizična aktivnost ključnega pomena za naše življenje, a kljub temu naredimo premalo za to, da bi bili bolj aktivni. Iz tega razloga bi rad širil pomembnost gibanja skozi ples v podjetjih in zaposlene vzpodbudil k zdravi spremembi načina življenja. Verjamem v to, da bodo posledično ljudje v svoje skupnosti in družine vpeljali tudi ples kot način gibanja.
In če rečemo, da za ples nismo nikoli prestari, mislimo, da je vedno čas za ukvarjanje s plesno aktivnostjo ne glede na plesno zvrst. Kakšna pa so tvoja razmišljanja o starosti in plesu?
Omejitev ni. Starejši, kot si, bolj zrelo in polno je lahko izražanje čutenja skozi ples, medtem ko, mlajši, kot si, močnejši in bolj igriv je lahko ples. Prej ko opustimo predsodke o tem, da ples ni za vsakega ali da je treba začeti že kot otrok, prej lahko naredimo nekaj zase in začnemo s spoznavanjem plesa.

… Milano Chekanovo in … (foto: Marko Mesec)

Zdaj s časovno distanco tekmovalca, kako gledaš nazaj na svojo plesno kariero? Kakšni so spomini, kaj bi spremenil in česa gotovo ne bi?
Zelo lepe spomine imam na svoje notranje občutke, ki sem jih imel ob plesu, tekmovanjih in nastopih. Spomnim se, kako sem užival ob preplesovanjih, čeprav so bila naporna. Lepe spomine imam tudi na plesno družbo, ko smo bili še mlajši. Kljub temu da smo bili konkurenca, smo se na različnih reprezentančnih pripravah in vikendih s plesalci zelo zabavali in vedno kaj ušpičili. Bolj ko sem odraščal, bolj sem spoznaval tudi grenke plati plesa. Vso politiko, katere del sem bil tudi jaz, sovraštva med klubi in trenerji, ambicije po zaslužku, manipulacije znotraj organizacij itd. Od plesa sem se veliko naučil, za kar sem hvaležen prav vsakemu, ki je bil del moje plesne poti. Spremenil ne bi ničesar, saj se skozi življenjske izkušnje največ naučimo. Se mi pa velikokrat poraja vprašanje, na katerega ne bom nikoli izvedel odgovora: “Kaj ko bi skozi plesno kariero bolj poslušal sebe, sledil svojim sanjam in svojemu načinu pogleda na ples?”

… Ano Mesec (foto: Marko Mesec)

Moram te vprašati seveda, saj si bil 18 let del tekmovalne scene. Kje vidiš prihodnost slovenskega tekmovalnega plesa, kaj je treba nujno spremeniti in ali razmišljaš, da tudi ti s svojo energijo in znanjem kaj doprineseš k temu, da se začne krivulja uspešnosti znova dvigovati?
V katero smer bo šel slovenski ples, težko napovem. Menim, da bi bilo nujno postaviti na prvo mesto plesalce in ne ambicij posameznih trenerjev in klubov. Ko bo pravi čas za to in bom začutil močno potrebo po doprinosu slovenskemu tekmovalnemu plesu, bom gotovo to naznanil, do takrat pa imam fokus drugje.

Kaj je nekoč prinašal ples v tvoje življenje in kaj prinaša danes?
Ples tako nekoč kot danes v moje življenje prinaša brezčasnost. Ko plešem ali poučujem ples, sem v tistem trenutku, zdaj. Poučevanje plesa zame ne predstavlja dela, ker v temu uživam. Včasih sem mislil, da je nekaj narobe z mano, ker me učenje plesa ne utrudi, in sem imel občutek, da se ne potrudim dovolj, kljub temu da so moji učenci in učenke dosegali vidno odlične napredke. Takrat sem spoznal, da je moje poslanstvo poučevanje plesa in prenašanje plesnega znanja. Piko na i pa predstavljajo vsi moji varovanci in varovanke. Zelo lepo je videti ljudi, predane plesu, in njihov razvoj iz tedna v teden. Ponosen sem na prav vsakega in vesel, da sem lahko del njihovih plesnih izkušenj.
Hvala za tvoje misli, zapisane za moj portal, in želim vse dobro. Če sva kaj pozabila povedati, pa je tukaj link do tvoje spletne strani, kjer zainteresirani dobijo vse potrebne informacije https://experience-dance.si/