Cankarjev dom v 43. sezoni na sedmih odrih z velikani umetnosti!

Wakatt predstava skupine Faso Danse Theatre si lahko ogledate v oktobru (foto: Sophie Garcia)

Vodstvo Cankarjevega doma je na tiskovni konferenci predstavilo prihajajočo sezono kulturno-umetniškega programa, ki se je že začela (z gostovanjem legendarnega alpinista Reinholda Messnerja). V osredju nove sezone je odnos človeka do narave, kar je v času intenzivnih podnebnih sprememb več kot očitno osrednja zgodba sedanjosti. V Galeriji Cankarjevega doma bo prvič v zgodovini delovanja na ogled velika naravoslovna razstava V vrtincu sprememb, ki jo Cankarjev dom pripravlja v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Uršula Cetinski s …

Kot je povedala generalna direktorica Uršula Cetinski, v Cankarjevem domu opažajo, da je občinstvo v zadnjem času še bolj navdušeno in hvaležno spremlja prireditve kot v času pred pandemijo, saj v času kovida obiskovanje kulturnih prireditev in oblikovanje tovrstnih skupnosti ni bilo več samoumevno. Dodala je, da bo v začetku leta 2023 začela delovati nova dvorana v petem nadstropju Cankarjevega doma, v kateri bodo imeli prednost nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi, s katerimi sodeluje Cankarjev dom. “Skupaj bomo pripravili 257 dogodkov,” je dejala. Do konca bodo obnovljene tudi vse garderobe za nastopajoče umetnike.
Osrednji dogodek v prvi polovici sezone bo velika naravoslovna razstava V vrtincu sprememb. Kot je povedal v.d. direktorja Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Miha Jeršek, bo razstava in dogajanje, vezano nanjo, velik praznik tako za mlade kot starejše obiskovalce. Dr. Staša Tome iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije je poudarila, da že sam naslov razstave V vrtincu sprememb govori o tem, da nič ni večno, niti naš planet. Razstava bo razkrila, kako človek spreminja svet, in poskušala odgovoriti na vprašanje, kaj lahko naredimo, da bomo na njem lahko trajnostno živeli.

… sodelavci na na tiskovni konferenci (foto: Cankarjev dom)

Ob razstavi bo izšla tudi znanstvena monografija, ki bo predstavila naravne enote: gore z Alpami, dinarski svet, gozdove, reke, močvirja, travnike, Kras s kraškimi pojavi in morje. Kot je povedal dr. Tomi Trilar, urednik monografije, je ozemlje Slovenije močna točka biodiverzitete Evrope, saj je na njem 37.000 vrst različnih organizmov, tudi številne vrste, ki so v Evropi redke ali so že izginile, torej najdragocenejši koščki naše narave. Med poudarki sezone je gotovo tudi mednarodna konferenca Gospodar, ki jo konec septembra pripravljajo Mednarodno heglovsko združenje Aufhebung, Cankarjev dom, Goethe-Institut Ljubljana in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, na kateri bosta spregovorila tudi filozofa dr. Slavoj Žižek in dr. Mladen Dolar. Po besedah dr. Mladena Dolarja naj bi modernost prinesla smrt Gospodarja, Gospodarja z veliko začetnico. “Žal pa smo kmalu izkusili, da je bil ta optimistični scenarij velika iluzija. Kljub razsvetljenstvu se je podoba Gospodarja reproducirala. Fokus konference bo posvečen temu, kako se je figura Gospodarja na novo iznašla skozi novi populizem. Novi Gospodarji nastopajo kot figure obscenosti.”

Španski plesalec in koreograf José Martínez pripravlja Giselle, ki bo zamenjala načrtovanega Spartaka v koreografiji Jiryja Bubenička, ki je skrivnosto izginil s programa. (Foto: Parada plesa)

Na Gallusovem odru bo januarja nastala osrednja koprodukcijska predstava sezone: SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjev dom pripravljata balet Giselle, baletno klasiko, ki jo bo na oder postavil španski plesalec in koreograf José Martínez, daljše obdobje prvak baleta Pariške opere ter prejemnik različnih uglednih nagrad.
V sezoni 2022/2023 se bo že obstoječim festivalom v Cankarjevem domu (Liffe – Ljubljanski mednarodni filmski festival, Mednarodni festival dokumentarnega filma, Pravljice danes, Transgeneracije, Jazz festival Ljubljana, Fabula in številni drugi) pridružil tudi del aktualnega mednarodnega festivala Lutke.
Novost sezone 2022/ 2023 sta tudi nova abonmaja, in sicer Pripovedovalski abonma, namenjen obiskovalcem, ki so starejši kot 15 let, nov je tudi Iz(z)vrstni abonma, ki združuje izbrane glasbene in plesne prireditve.

V novo leto boste lahko vstopili s predstavo Hrestač gledališča HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. (Foto: Fanni Tutek Hajnal)

Gostovanja vrhunskih glasbenih, gledaliških in plesnih umetnikov in skupin iz različnih držav, kultur, z različnih celin bodo v Cankarjevem domu številna. Poleg že omenjenih abonmajev so paradni konji Cankarjevega doma gotovo Zlati in Srebrni abonma s področja resne glasbe, Veličastni abonma, ki združuje mednarodne plesne in gledališke vrhunce, abonma Glasbe sveta ter glasbeni cikel Cankarjevi torki, sestavljen iz jazzovskih koncertov v Klubu Cankarjevega doma. Umetnikov in sestavov, ki bodo presenečali, je v novi sezoni veliko, če z vsakega področja omenimo le nekaj nastopov: izjemni glasbeni sestav Il Pomo d’Oro s solisti ter Komorni zbor & Dvorna kapela Stuttgart s solisti v okviru Zlatega abonmaja, Ansambel Albana Berga z Dunaja ter nastop švedskega organista Gunnarja Idenstama v okviru Srebrnega abonmaja; mehiška diva Lila Downs v okviru abonmaja Glasbe sveta, nastop islandskega glasbenika Ólafurja Arnaldsa; izjemna koreografija Wima Vandekeybusa ali skupina Ballets Jazz Montreal s predstavo Dance Me na glasbo Leonarda Cohena.

Ballets Jazz Montreal (foto: Thierry du Bois)

Cankarjev dom na pragu nove sezone zaključuje in nadaljuje tudi investicije: v septembru so tako do konca obnovljene prav vse garderobe za nastopajoče umetnike, kar bo povečalo kakovost njihovih priprav na nastope. V začetku leta 2023 pa bo v 5. nadstropju Cankarjevega doma začela delovati nova dvorana z okroglim odrom, ki bo novi, sedmi oder Cankarjevega doma. (poročilo s tiskovne konference Cankarjevega doma in napoved nove 43. sezone, ki se bo dvijala na sedmih odrih Cankarjevega doma)