Julija Žiger. Ples je moja prostočasna dejavnost, ki je ne mislim opustiti nikoli.

Julija Žiger je zmagovalka natečaja Mlada plesna zvezda Akademije za ples AMEU v kategoriji jazz. (foto: osebni arhiv)

Spoznajte Julijo Žiger, zmagovalko natečaja Mlada plesna zvezda v kategoriji jazz. Natečaj organizira vsako leto Akademija za ples AMEU.

Draga Julija, lep pozdrav na Paradinem portalu in še enkrat čestitke za zmago v kategoriji jazz na natečaju Mlada plesna zvezda Akademije za ples Ameu. Zakaj si se prijavila na tečaj in kaj ti takšno priznanje pomeni?
Hvala. Na natečaj sem se prijavila zaradi spodbude drugih plesalcev, še posebej Klare Klun, s katero sva pravzaprav na tem natečaju že sodelovali in letos obe prejeli boljše rezultate. Vsako priznanje ali tudi samo pohvala oziroma kompliment mi pomenita zelo veliko, še posebej če prihaja od profesionalnih plesalcev (mi daje spodbudo za nadaljnjo ustvarjanje).

Zmagovalke natečaja Mlada plesna zvezda: Pia Capl Škrinjar, Klara Klun, Maša Rožman, Julija Žiger in Taja Perovšek (foto: Marko Pigac)

Je bila točka koreografirana prav za ta natečaj ali si kaj skombinirala od prej?
Točka je bila koreografirana prav za ta natečaj, a možno, da se je v koreografijo prikradel kakšen gib iz mojih prejšnjih koreografij.

Predvidevam, da to ni prvo tekmovanje, ki si se ga udeležila, kajne? Kako pomembna so zate tekmovanja in na katerih si že bila in na katere rezultate si najbolj ponosna in seveda zakaj?
Sem že dolgoletna tekmovalna plesalka. S tekmovalnim svetom sem se prvič srečala na osnovnošolskih plesnih tekmovanjih ŠPF in s tekmovanjem nadaljevala ko sem začela plesati modern stil plesa pri pedagoginji Monji Lorenčič. V letu 2023 sem s svojo plesno skupino obiskala 5 plesnih festivalov: Libero Dance Fest, Rolly Dance Open, Samoples, Križevci Dance Cup in Dance Star. Dosegle smo 4 prva in eno drugo mesto. Poleg skupinskih uspehov na teh festivalih pa sem bila letos dokaj uspešna tudi s svojo solistično točko Feel good s katero sem se nekajkrat prebila v top 5 in enkrat dosegla 1. mesto. Kolikor rada prejmem priznanje in s tem potrditev svojega trdega dela mi tekmovanja v glavnem predstavljajo dodatno motivacijo za izboljšavo in le še en oder na katerem lahko delim ples s drugimi. Prav zaradi tega se trudim biti ponosna na vsak rezultat, ki ga prejmem tudi če le ta ni najboljši.

Zdaj pa nam zaupaj nekaj tvoje plesna zgodovine. Kako pa je ples priplesal v tvoje življenje? Napiši nam tvojo kratko biografijo s poudarkom na plesnem udejstvovanju?
Ples je del mojega življenja odkar se lahko spomnim. Že v vrtcu sem hodila na ‘plesni krožek’ kar sem nadaljevala tudi v osnovni šoli in poleg tega začela hoditi na baletne ure v okviru Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška. Od leta 2016 sem baletne copate zamenjala za ‘zokne’ oziroma modern plesni stil in svojo plesno pot nadaljevala na Plesni Izbi Maribor. S spodbudo drugih plesalcev in željo po novih izkušnjah sem v tem času začela redno obiskovati različne plesne klase oziroma delavnice tako v Celju, Ljubljani in Mariboru, kar z veseljem počnem še danes. Od leta 2021 naprej in do današnjega dne pa s ponosom obiskujem in plešem v plesni šoli Tovarna plesa, kjer se izražam tako v modern/jazz in hip hop stilu.

Je jazz tista plesna forma, ki ti je najbolj blizu, je najbolj ‘skrojena’ zate?
Ja, jazz je moj primaren plesni stil, a se poleg jazz stila rada ukvarjam tudi z hip hopom in plesi v paru, saj mi predstavljajo večji izziv. Res pa je da mi je kljub temu najbolj prijetno in svobodno plesati mirnejši jazz stil.

Komu pa si hvaležna za svoje plesno izobraževanje? Kdo so tvoji najpomembnejši pedagogi?
Najbolj hvaležna sem moji trenutni modern pedagoginji Monji Lorenčič s katero plešem že več kot 8 let. Poleg Monje sem hvaležna tudi balerini Tetiani Svetlični, ki me je več let učila balet in me s tem pripravila in popeljala v plesni svet. Trenutno pa sem najbolj hvaležna in ima na moje plesno izobraževanje največji vpliv ekipa plesne šole Tovarna plesa oziroma Monja Lorenčič, Žan Roj in Jasha Robnik, ki so mi vsi tudi velik zgled.

Je ideja postati plesalka ali ostaja ples prostočasna dejavnost?
Ples mi je le prostočasna dejavnost, ki je hkrati ne mislim opustiti nikoli. Ideja da bi postala poklicna plesalka je dolgo vladala v moji glavi, a s časom in vse več rednimi poškodbami je ta ideja izginila in se spremenila le v otroško sanjarjenje. Torej profesionalne prihodnosti v plesu najverjetneje ne bom imela, bom pa vedno odprta za karkoli povezano s plesom.

Si vseeno razmišljala o študiju plesa na Akademiji za ples?
O študiju na Akademiji za ples sem razmišljala, a se za ta študij na koncu nisem odločila zaradi razdalje in prej omenjenih omejitev.
Kje vidiš svojo prihodnost? V plesu ali kje drugje? Kaj te še zanima poleg plesa, menda že študiraš?
Trenutno obiskujem prvi letnik na Filozofski fakulteti v Mariboru, smer angleščina in književnost in pedagogika. Usmerjam se v učiteljski poklic angleščine. Svojo prihodnost torej vidim v učiteljskem poklicu in če bo možno bi z veseljem poleg angleščine učila oziroma delila ples s drugimi še naprej.

Ker se je leto 2023 ravno izteklo pa nam povej po čem si ga boš zapomnila, kaj bi najraje pozabila in kaj želiš sebi, plesalcem, pedagogom v letu 2024?
Leto 2023 je bilo kot vsako drugo leto polno vzponov in padcev. V spominu mi ostajajo: vrtnice ki sem jih dobila po januarski produkciji Tovarne plesa, čestitke ob narejeni maturi in izpitu za avto, prvo uradno učenje plesa, maturantski ples, ponosni nasmehi družine po vsakem plesnem nastopu in še veliko drugih malenkostnih stvari, ki mi kljub njihovi majhnosti pomenijo največ. Na koncu dneva sem hvaležna prav za vsak še tako slab trenutek, torej ničesar nebi želela pozabiti. Zato želim hitro okrevanje vsem, ki se kakor jaz srečujejo s poškodbo in vsem plesalcem/pedagogom želim uspešno plesno sezono polno nasmejanih in prijetnih trenutkov. Hvala vam za povabilo in lep pozdrav.
Hvala tudi tebi za tvoj čas, iskrene misli in naj poškodba hitro mine!