Iskrena izpoved plesne mame Mateje Kremeljak Hotko. Ko sta samo ti in ples in je celo vesolje tvoje.

Ian Hotko

Starši so nedvomno največji podporniki svojih otrok, pa naj gre za znanost, kulturo, šport ali ples. Zato vabim k prebiranju iskrenega zapisa Mateje Kremljak Hotko, kako doživlja plesne uspehe svojega sina Iana Hotka, člana plesne šole Vibe iz Maribora.

V eni od novoletnih čestitk za moj portal je Dušan Vodlan zapisal, da gre ‘velika hvala staršem in starim staršem, ki so v bistvu edini pravi sponzorji slovenskega umetniškega in športnega plesa!’ In Dušan ima v mnogočem prav. Zato je padla ideja, da povabim k razmišljanju oziroma še k eni čestitki Matejo Kremljak Hotko, mamo svetovnega, evropskega in državnega prvaka Iana Hotka.

Mateja Kremljak in Ian Hotko (foto: osebni arhiv)

Mateja je umetniška duša, glasbenica v orkestru SNG Maribor, podpornica sina, ki žanje uspehe na področju modernih tekmovalnih plesov in je vešč tudi gibanja na polju sodobnega plesa. Intervju z njim si boste lahko ogledali v nedeljo, 28.1. ob 18.45 na TV3. Do takrat pa preberite krasne Matejine misli.

Ian Hotko bo z Žigo Janškovcem gost oddaje Parada plesa v nedeljo, 28.1. ob 18.45 na TV3 (foto: Marija K. Orašanin)

Ko si se rodil, prav tako v tem prazničnem mesecu decembru, smo vsi trije doživeli ta poseben trenutek. Dotik večnosti! Čarobno! Ne vem, če je kaj bolj posebnega za mamo, kot dan, ko rodi otroka. Neprecenjivo! Zelo si se boril! Zdravnik je rekel: ‘Pravi junak!’ Sama pa bi ti lahko rekla moj mali prvak!

Prvi plesni spomini: ‘Plesal bom!’ Velika trema pred prvim nastopom na velikem odru za štiriletnika. Mentorica Ajda Pfifer predlaga, da te pospremim skozi zaodrje do odra, nakar me povlečeš z vašo malo skupinico na oder in skupaj z vami odplešem še nikoli videno točko. Piškotki pred 400 glavo množico staršev. Nepremično si me gledal v oči in pel besedilo. Za tabo sem v zamiku par sekund ponavljala gibe. Na poklonu pogledam svojega moža v prvi vrsti z nasmehom do ušes in obema dvignjenima palcema. Ne vem ali naj se smejem ali zjočem, ti pa me stiskaš za roko in mi rečeš:’ Mami,pa ti si znala celo koreografijo’. Jao! Da bi s teboj lahko plesala še čimveč dni!

Potem skupaj zajadramo v čudoviti svet plesa. Produkcije, spoznavanje različnih stilov modernih tekmovalnih plesov, formacija, duo, hip hop, hiphop battle, popping…prve tekme, plešeš, plešeš in splet plešeš in samo plešeš. Kakšna živa energija vseh teh mladih plesalcev, volja, vztrajnost, ustvarjalnost, inovativnost in trdo delo! Noro! Moj poklon. Naj vas ta strast še naprej drži! Preko plesa spoznavamo nove plesne prijatelje, potujemo, najprej spoznavamo našo lepo Slovenijo, potem mednarodne tekme in festivalu po svetu: Rimini, Skopje, Poljska, Bremerhaven, Follonica…pa izjemno zanimivi battli: Zagreb, SDK Brno, Flavourama, B the beat …


Ko prvič na evropskem prvenstvu slišimo zaradi tebe slovensko himno in tvojo srečo na obrazu, spet ta občutek in solze sreče. In potem izjemni rezultati, lani vsa prva mesta v Sloveniji, na evropskem in 3 krat himna tudi na svetovnem. Naj letos slovenska himna po tekmah zveni!


Dosegel si svoj srčno željeni cilj. Ampak POT in vse dogodivščine pa so prava vrednost in nagrada za tvoj trud. Naj tako se še naprej godi! Pred mano stoji 15 letnik, ki ve kaj hoče in kaj si želi! Naj to ostane s teboj vse naslednje dni! Včasih skozi vrtno okno med zalivanjem rož špioniram, ko pridno treniraš v svoji kletni telovadnici. Takrat vidim ta zanos, strast do plesa na tvojem obrazu, ko sta samo ti in ples in celo vesolje je tvoje. To je to, kar imaš in nikoli ne prodaš!

Oče Matej in mama Mateja spremljata Iana na tekmovanja

Kot umetnica in profesionalna glasbenica skoraj vsak dan stojim na odru in večkrat tudi pod njim – v orkestrski jami. Obožujem svoj poklic pikolistke – flavtistke -glasbenice v orkestru Sng Maribor. S celim srcem sem tam, kot si ti v plesu. Prav med temi lepimi prazniki smo bili pečeni na odru, a tudi izpolnjeni…Vse te iskrene male očke, ki kukajo v orkestrsko jamo med Hrestačem, stoječe ovacije napolnjenega Cankarjevega doma po zadnjem tonu Božičnega koncerta in ljudje, ki odhajajo iz dvorane po predstavi, medtem ko čistim instrumente, nasmejani, navdahnjeni, srečni…večkrat pokimajo z glavo, dvignejo palec ali se skromno zahvalijo. Kako lepo, da skupaj doživimo ta trenutek, ko smo vsi eno z umetnostjo in večnostjo. Bodimo hvaležni!

Družinski portret

Družinsko smo tudi obiskali premiero Clugove predstave Faust. Izjemno! Večnost diha skozi gib in glasbo, tokrat sem na drugi strani odra! Časa ni.

Zato, dragi moj sin, življenje je neprecenljiv dar, šopek malih dragocenih trenutkov večnosti, če ti zraven zaigra še dobra, stara klasika: zdravje, sreča in radost v srcu,
zagotovo prvak na vseh področjih boš ti! Tudi tebi, draga Barbra in vsem vam, SREČNO Ianova mama želi.’

Hvala, draga Mateja za želje in srčen zapis. Želim vse dobro vaši umetniški ekipi.