Hip-hop mi da prostost, da lahko eksperimentiram z različnimi gibi. Ples pa srečo in veselje.

Nejc Strelec

Nejc, pozdravljen! Kako bi se v dveh, treh stavkih predstavil našim bralcem in bralkam, kot oseba in kot plesalec? Kdo si, Nejc Strelec, in kam si namenjen?
Pozdravljeni! Če bi se moral opisati, bi izpostavil predvsem to, da sem socialen človek, zelo veliko mi pomenijo moji prijatelji ter druženje z njimi, tako kot tudi spoznavanje novih ljudi. Zelo me zanimata potovanje in raziskovanje novih krajev. Omenil bi še, da veliko pozornosti namenjam svojemu razvoju kot plesalec.

Kdo je botroval odločitvi, da začneš plesati? Spontan trenutek ali povsem načrtno izkoriščanje prostega časa ali nekaj tretjega?
Moje zanimanje za ples se je začelo v 6. razredu osnovne šole. In sicer smo se pripravljali za božično-novoletni nastop, za katerega smo se tisto leto odločili, da bomo pripravili plesno točko. Tako smo v razredu zbrali nastopajoče, ki sem se jim pridružil, saj sem imel občutek, da bi lahko bila plesna točka zabavna, pozneje sem ugotovil, da me občutek ni varal. Na nastopu sem se zelo zabaval, kar je opazila tudi moja razredničarka, ki me je začela zelo intenzivno spodbujati, naj se vpišem v plesno šolo. Tako sem tudi storil in me je od tega začetka pot pripeljala do sem, kjer sem danes.

Si mlad, perspektiven plesalec, a nam kljub temu zaupaj, kje vse si do zdaj pridobival svoje plesno znanje in s katerimi pedagogi si delal oziroma delaš ter na katero šolo hodiš in kateri razred?
Največ plesnega znanja sem pridobil na svoji plesni šoli Samba, kjer me je osnov hip-hopa učil moj trener Jure Krajnc. Veliko znanja pridobivam z gledanjem videov na internetu od plesalcev in koreografov iz tujine, občasno pa se tudi udeležujem plesnih delavnic. Trenutno vedno več znanja črpam od svoje zdajšnje trenerke in soplesalke Vanese Majerič. Obiskujem 3. letnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Zakaj je prevladal hip-hop in ne kateri drug plesni stil?
Hip-hop je pri meni prevladal zato, ker ima toliko različnih tehnik in stilov, ki jih moraš osvojiti, da lahko postaneš resnično dober plesalec. Hip-hop mi da prostost, da lahko eksperimentiram z različnimi gibi in variacijami gibov, da lahko s plesom izražam svojo kreativnost in samega sebe. Sem se pa nekaj čas intenzivno ukvarjal tudi z disco plesom, zadnje čase pa tudi vedno pogosteje z jazzom. Oboje seveda jemljem kot dopolnilo hip-hopu oziroma da me širina izboljšuje kot plesalca.

Si član Sambe. Kakšna druščina ste v Sambi?
V Sambi smo zelo prijetna druščina, saj se med seboj zelo dobro razumemo in drug drugega spodbujamo ter motiviramo, da bi se vsako sezono nadgrajevali in posledično postali še boljši plesalci.

Glede na to, da se ukvarjaš s t. i. modernimi tekmovalnimi plesi, se udeležuješ tudi tekmovanj. Kaj ti pomenijo tekmovanja? Kako se nanje pripravljaš? Kaj nudijo?
Tekmovanja so zame nekakšna potrditev oziroma preverjanje, če se je od prejšnje sezone moj ples izboljšal ali poslabšal. Tekmovanja mi  nudijo predvsem posebno energijo med plesalci, saj smo na tekmovanjih zbrani ljudje, ki plešemo z veseljem in užitkom, tako da v bistvu namen tekme ni več, da tekmujemo drug proti drugemu, temveč da se zabavamo drug z drugim. In to je potem ta energija, ki me pritegne k plesu.
Kaj pa ‘battli’, se udeležuješ tudi teh?
Trenutno še ne, toda načrtujem, da se bom v bližnji prihodnosti začel udeleževati tudi teh.

Nam lahko poveš, na katere uvrstitve si najbolj ponosen in kaj si želiš doseči v bližji prihodnosti?
Zelo sem  ponosen na uvrstitev na lanskem državnem prvenstvu (6. mesto), evropskem prvenstvu (52. mesto) in tudi na letošnjem (53. mesto). Najbolj pa sem ponosen na lanski rezultat na svetovnem prvenstvu (55. mesto), vse v hip-hop solo članski kategoriji.
Imaš kakšnega svojega idola med plesalci ali pa pedagogi?
Imam veliko idolov, med katere spada nekaj plesalcev iz Slovenije, vendar se najbolj zgledujem po tujih plesalcih in koreografih, kot so Lyle BenigaKeoneMariDylan Mayoral …

Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali?
Ne vem, to morate vprašati druge, nekateri pravijo, da imam (smeh).

V katerih koreografijah najbolj uživaš?
Najbolj uživam v zahtevnih koreografijah, saj iz mene potegnejo največ, kar me izboljšuje kot plesalca.

Z Niko Kljun

Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Pri plesu me najbolj osrečuje občutek prostosti in sprostitve, ki ga dobim, kadar plešem. Najbolj me žalosti, da Maribor, kraj, v katerem plesno ustvarjam, ni tako plesno razvit, kot je na primer Ljubljana, kar pomeni, da je tudi manj možnosti za pridobivanje novega znanja.
Imaš kakšen vzdevek?
Ne.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Kot sem že omenil, mi zelo veliko pomenijo prijatelji, zato tudi namenjam večinoma svojega prostega časa druženju z njimi.
Kako pa sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje?
Moram priznati, da me v šoli zelo spodbujajo in podpirajo, za kar sem zelo hvaležen, saj mi da ta vzpodbuda dodatno motivacijo za še večji trud pri plesu.
Naštej tri ali pa  če jih imaš  pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali pa tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Stvari, ki jih imam vedno s seboj na treningu, so športni copati, kapa ter plastenka vode. Šteje tudi veselje (smeh)?
Kaj bi rad postal, kaj te poleg plesa še zanima?
Rad bi nadaljeval svoje šolanje v turizmu, saj me zelo privlači zgodovina, in kot sem že omenil  potovanje po svetu ter raziskovanje novih mest.

Po čem, meniš, da si prepoznaven, da vsi rečejo, ja, to je pa naš Nejc?
Stvar, za katero bi rekel, da me najbolj simbolizira, je moj klobuk, ki ga nosim večino časa.
Tvoj moto v življenju pa je?
Smeh je pol zdravja.
Plesati pa ti pomeni?
Ples mi predstavlja prostost, srečo, veselje, nekaj, kar mi pomaga pobegniti pred vsakodnevnimi težavami, in nekaj, s čimer se bi rad ukvarjal vse življenje. Lahko bi rekel, da ples predstavlja del mene.