Temna večerja Veronike Valdés je lahko karkoli. Tudi vaš domišljijski svet.

Temna večerja (foto: Veronika Valdes)
Temna večerja

Nova predstava v Plesnem Teatru Ljubljana bo doživela premiero 10. oktobra; ponovitvi še 11. in 12. ob 20.00 .

Pozdrav, Veronika Valdés, in tvoji naslovi predstav so vedno nekoliko intrigantni. Tokrat nas vabiš na Dark Dinner (Temna večerja). Je ta ‘obed’ v tvojem življenju nekaj posebnega ali gre pač za odlično zvenečo skovanko, ki pa pojasnjuje marsikaj? Kam nas vabiš in zakaj takšen naslov?
Vabim vas na temačno večerjo. Vabim vas v domišljijski svet, kjer je večerja lahko karkoli. Meje vaše domišljije.
V promo stavkih, ki sem jih dobila, gre za “dinamično potovanje med odnosi”. Gre torej za duet, znova za kakšne odnose ali odnos gre v predstavi?
Nenehno približevanje in oddaljevanje. Konstantni stiki in spreminjanje svetov, v katerih se vsi, ki smo v raznolikih odnosih, znajdemo. Vedno znova na začetku, vedno na koncu. Kar je vmes, nas včasih preseneti in spremeni perspektivo odnosa.

Tvoja druga polovica bo Jana Menger. Od kod zamisel, da se združita, in kako sta peljali soustvarjanje, čeprav so avtorstvo, koreografija, koncept tvoji, kajne?
Z Jano Menger sodelujem že skoraj deset let. Sicer vedno v obliki, da je ona avtorica predstav, jaz pa sem kot izvajalka v njenih predstavah. Obe sva bili prepričani, da bova skupaj dobro sodelovali, tako gibalno in prezentno. Začeli sva s skupnim materialom, potem pa sva zelo hitro prišli do odločitve, da obe prevzameva moj gibalni material, ki je nastal po navdihu mojega avtorskega sola Locked, in od tam naprej kreirava novo predstavo.

Krik telesa

In okoli sebe imaš cel kup sodelavcev, kar šest. Se ti ne zdi, da je to veliko? Ni povzročilo zmede na tvoji poti k cilju? Imaš rada več sugestij, si mogoče bolj prepričana v projektu …?
Ne zdi se mi, da je preveč. Več kreativnih ljudi na kupu je lahko samo prednost. Vsak je odličen v tem, kar počne, in je zelo pomemben del kreiranja predstave. Hvala Katji Somrak, da je odprla vrata predstavi Dark Dinner, Jani Menger, da je vstopila v svet z mano, Petri Veber za neskončno magijo vizualnih elementov, Matevžu Kolencu za glasbeno sobivanje, Andreji Kopač za dramaturgijo in Aljažu Zaletelu za vseh tisoč ‘kjujev’, s katerimi mora operirati, da stvar steče.

Liquid Anonimus (foto: MM)

Sezona se je dobro začela, zato te tradicionalno vprašam, kaj oziroma kje bo poleg Temne večerje še tvoj angažma kot plesalka, koreografinja, pedagoginja pri nas in mogoče v tujini?
Ta trenutek smo nekaj dni pred premiero. Potem grem na Turku festival na Finsko. Pozneje v oktobru pa postanem del nove predstave Matjaža Zupančiča Za narodov blagor v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Zaklenjeno

Česa se na začetku sezone vedno razveseliš in česa niti ne tako zelo?
Razveselim se vsega, kar prihaja, novih zamisli, materialov, izzivov. Sicer pa včasih sploh nimam občutka, da se je sezona končala. Ker delamo tudi poleti, sploh za predstave.
Kako se spraviš v ponovni pogon? To me vedno zanima pri vas plesalcih, ki ne delujete pod streho institucije, kolikšna je vadbena samodisciplina?
Ni takega problema. Meni se zdi, da sem kar ves čas malo v pogonu. Kondicija gre in pride, ne glede na sezono. Vedno nekaj delamo.
Povabiva vse bralce in bralke na premiero v četrtek, 10. oktobra, in na dve ponovitvi, 11. in 12. oktobra, ob 20.00 v Plesni Teater Ljubljana. Zakaj naj si predstavo Temna večerja torej ogledamo?
Pridite in boste videli zase ter si odgovorili na vprašanje.
Hvala, da si z nami delila svoje misli. In želim uspešno premiero ter sezono!