Eva Kobal in Tinkara Loverčič, bolj znani kot Duo Kamikazete, pred premiero svoje prve celovečerne predstave, Ko tišina spregovori. S predstavo želiva v prvi vrsti pokazati kaj vse zmoreva!

Eva Kobal in Tinkara Loverčič napovedujeta prvo celovečerno predstavo Ko tišina spregovori. (foto: osebni arhiv Duo Kamikazete)

Prvi junij bo dan D za Evo Kobal in Tinkaro Loverčič oziroma Duo Kamikazete. Sežana ju bo spoznala tudi kot ustvarjalki prve plesne predstave v njuni karieri. Ponovitev pa še v torek, 4. junija v domači Novi Gorici.

Lep pozdrav zračni akrobatki. Predvidevam, da temperature pri vama narašča saj sta skoraj pred premiero vajine prve predstave Ko tišina spregovori. Zakaj je bil čas, da tišina pove svoje?
Predstava predstavlja veliko prelomnico na najini poti ustvarjanja, saj so to že dolgočetne sanje. Vedno sva nastopali po pričakovanjih in glede na želje drugih. Nikoli nisva imeli tiste prave svobode glede ustvajranja točke, izvajanja elementov in izbora rekvizitov, saj je bilo vse to odvisno od naročnikov. Tokrat pa sva si dovolili resnično zaplesati po useh svojih željah in zmožnosti, tako da sva zaupali vase in začeli uresničevati sanje.

Kaj nam želita s predstavo sporočiti?
S predstavo želiva v prvi vrsti pokazati česa vsega sva zmožni in kaj vse zmoreva, namreč predstavili se bova na več kot 5 rekviztih v zraku, s čimer bova pokazale tudi vso najino znanje. V ozadju predstave pa se skriva zgodba, ki govori ravno o najini situaciji, da ne smeš slediti drugim, da si ne smeš dovoliti biti voden, ujet v vsa pravila, tradicije in norme današnje sodobne družbe, ampak da je bistvo, da živimo po svojih lastnih pravilih in lastnih pričakovanjih, saj so le-ta tista, ki nas bodo osrečila in nas naredila edinstvene. Pravo življenje se začne, ko začnemo uresničevati svoje vizije, cilje in dolgoletne sanje.
In katere zračne elemente bosta v njej uporabili?
V plesno-akrobatski predstavi si bodo gledalci lahko ogledali ples na letečem krogu, svili, drogu, letečem drogu, trakovih (aerial straps) in na velikem krogu. Na posameznih rekvizitih pa bo mogoče videte solo, duo točke in še veliko več.

Poleg vaju nastopa v predstavi še šest vajinih varovank. Po kakšnem ključu sta jih izbrale?
Tako je poleg naju se bo na odru predstavilo še 6 deklet iz najinega studia. Dekleta smo izbrale glede na izkušnje, znanje in trdo delo, ki so ga v teh letih treninga pokazale. Videti je, da si delijo enako strast kot midve, in to je cirkuška umetnost, ples in andrenalin, poleg tega pa so delovne in pripravljene na nove izzive. Ključno pri izboru je bilo znanje in različni rekvizti, na katerih punce trenirajo, saj smo si želele pester izbor točk za predstavo, poleg tega pa je veliko vlogo imela tudi starost, saj smo želele predstavo postaviti na profesionalni nivo, s tem tudi ure treningov, številna odrekanja in samostojnost, tako so vse punce stare med 18 in 25 let. Vsekakor pa sva menja, da sva izbrale tiste punce, ki jim najbolj zaupava, kar se je tudi pokazalo s prepletanjem prijateljstev in vezi med nami skozi to polletno ustvarjanje predstave.


Torej 1. junij Sežana, 4. junij Nova Gorica. Kje bo bolj napeto, kje bo večja trema?
Obe lokaciji bosta zagotovo nekaj posebnega Sežana kot premierna s svojimi izzivi, ali bo šlo vse po planu z tehnično ekipo, kako se bo publika odzvala itd. V Novi Gorici pa bo večji pritisk v smeri naše izvedbe, saj nas pride pogledati veliko punc, ki trenirajo tudi v studiu in bodo zagotovo imela visoka pričakovanja, saj vejo česa smo sposobne in kaj je v tem športu zahtevegna in kaj ne.

Na Supertalentu Hrvaške

Če smo začele intervju zdaj pa hitro poglejmo nazaj. ‘Usoden’ nastop v šovu Slovenija ima talent 2018, 2019 sta nastopili na hrvaškem Supertalentu in prišli do finala. Kako sta ta dva dogodka zaznamovala vajino kariero?
Vsekakor so bili Slovenski talenti povod za razvoj profesionalne usmeritve v ta šport, lahko bi rekli, da je bil to začetek najine zgodbe, najinega skupnega ustvarjanja in vseh nadalnjih dosežkov. Odprlo se nama je veliko vrat v svet in tudi vrat do novega znanja. S Hrvaško različico šova pa sva poleteli v nebo – dobesedno. Takrat sva za polfinalno točko prvič preizkusili in začeli s treningi zračnih discipline, ki so sedaj v ospredju in s katerimi se večinsko ukvarjava, poleg tega pa sva dobili še eno potrditev, da greva v pravo smer in da morava še naprej slediti svojim sanjam.
Leta 2021 sta bili sprejeti na cirkuško šolo na Portugalskem in se tudi tam preizkusili na njihovih talentih. Je tudi Portugalska zaznamovala vajini življenji?
Portugalska je prav tako vplivala na najin nadalnji razvoj, saj sva pridobili veliko znanja, ki ga v Sloveniji ne bi mogli. Res sva se 100% predali izobraževanju v tej plesno akrobatski smeri. Imeli sva priložnost spoznati veliko dobrih tujih artistov in se od njih učiti, hkrati pa sva dobili ogromno nasvetov za nadalnje ustvarjanje. Posebno mesto pa ima v tej zgodbi tudi ples, saj sva v to začeli vlagati veliko več časa in truda. Pridobili sva večjo samozavest in začeli še bolje spoznavati najine unikatne plesne stile in gibe, v katerih se dobro počutiva.

Na snemanju oddaje Parada plesa.

Leta 2022 pa sta odprli sta svoj pole dance studio DK v Novi Gorici. Kaj se dogaja v njem?
Tako je, veliko krat sva dobili vprašanje, kdaj bova odprli studio, kje se ljudje lahko kaj takšnega naučijo, da si želijo najinega poučevanja in najinega znanja, zato sva se odločili, da poiščeva prostor, ki bo primeren za takšne vrste treningov. Že v začetku je bilo zanimanja ogromno, s prva največ na plesu ob drogu, sedaj po dveh letih pa vidiva zelo velik porast zanimanja za zračne discipline, natančneje krog in svilo, ki ju še poučujeva v studiu. Najbolj zagreti so zagotovo otroci, ki nimajo strahu pred višino, akrobacijami in zahtevnimi triki, vendar sva veseli, da imava tudi veliko število odraslih žensk, ki se priključijo treningom in jim gre odlično. To je šport, ki ti vsakodnevno postavlja nove izzive, nove zmage, ob katerem razvijaš moč, gibljivost in koordinacijo, hkrati pa je zabaven.


Sta seveda drugačni od ostalih studiev; zakaj se ljudje odločijo, da pridejo k vama?
Meniva, da se za naju odločijo predvsem, ker imava pestro ponudbo vadb, od kroga, do svile in droga, ki jo lahko kombinirajo v različnih izbirnih kombinacijah. Hkrati pa, ker so treningi zabavni, z vedno novimi izziv, ki punce vodijo počasi počasi iz cone udobja, da dosežejo nekaj več. Vsekakor pa je v prvi vrsti tudi prijetno in varno okolje, kjer je vsak dobrodošel in lepo sprejet in je v ospredju medsebojna pomoč, da se napreduje in razvija čimhitreje. Res je lepo opazovati, kako so punce iz treninga v trening bolj povezane, kako se imajo dobro in si med seboj tudi pomagajo. Z mlajšimi generacijami pa smo se letos odpravili tudi na prvo tekmovanje, kjer so se odlično odrezale in uvrstile. Menim, da jim je to dalo dodaten zagon in potrditev za nadaljevanje udejstvovanja s tem športom.
Se je za pole dance oz. zračne akrobacije lažje odločiti kot za recimo ostale plesne zvrsti, ker si pač odvisen od sebe in ne od plesnega partnerja?
Mislim, da je to težko definirati, saj pri tem športu prihajao do drugih izzivov, na primer, ali ti bo na drogu drselo, ali se bom dovolj zavrtela itd. Hkrati pa lahko na vseh the rekvizitih izvajaš tudi trike v paru, kar dekleta obožujejo. Najino mnenje je, da je ta šport trneutno v porastu in predstavlja nekaj nevsakdanjega in zanimivega, zato se je veliko lažje zanj odločiti, saj s tem delaš nekaj unikatnega in novega.
Kako najti svojo pot, ki te naredi srečno in zadovoljno?
Glavno vodilo je zagotovo srce in notranji občutki, ki ti na različne načine z različnimi signali podajaj usmeritve. Vedno se je potrebno vprašati, kaj te osrečuje, kaj je tvoj smisel in tvoj zakaj? Če si na ta vprašanja znaš odgovoriti si lahko zgotovostjo prepričan, da si na pravi poti. Naju z zagotovostjo osrečuje ples, ustvarjanje in celotna umetnost prepletanja teles, gibanja, akrobacij in izražanja čustev, ne da bi kaj izgovorili, zgolj gibalno in z mimiko, kar da celoti še večjo moč in smisel.

Eva in Tinkara bosta gostji oddaje Parada plesa v nedeljo, 2. junija ob 18.45 na TV3 Slovenija. (foto: Marija K. Orašanin)

Kja prinaša ples oz. v vajinem primeru zračna disciplina v vajina življenja?
Vsekakor prinaša največjo strast in novo dimenzijo življenja. Je kot nekašna odvisnost, s katero polniva svojo dušo in celiva vse rane. Ko stopiva na oder zaživiva popolnoma drugačno življenje, veliko bolj čustveno in veliko bolj svobodno in to je tisto, kar naju osrečuje.
Hvala in se veselim predstave!