Drevo življenja. 75. let folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc!

Rožanci praznujejo 75. let delovanja. (foto: Peter Prunk)

Folklorna skupina Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc v letošnjem letu praznuje svojo petinsedemdeseto obletnico nadvse uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti.

Tokratna predstava odkriva vlogo posameznika v družbi in skupnosti. Kakšen vpliv ima vsak posameznik na skupnost in kako lahko spremeni življenje v skupnosti sta osnovni vprašanji, ki gradita koncert, ki je sicer zavit v tančico slovanske mitologije. V le to so umeščeni slovanski bogovi, ki se pojavljajo na širše slovanskem področju v različnih časovnih obdobjih. Tako lahko v predstavi zasledimo različne slovanske bogove, ki so skupaj spleteni v skupnost, katere bit predstavlja njihovo bivališče – drevo. Skozi zgodbo, v kateri bodo nastopali Veles, Mokoš, Lada, Radegost, Perun, Morana, Jarilo, vesne in škratje, bomo spoznali bogato slovensko plesno in pevsko izročilo, med drugim s področja Prekmurja, Štajerske, Rezije, Bele krajine, Primorske, Blok in Koroške. Za celostno grafično podobo in intermedijske elemente bo poskrbela priznana slovenska ilustratorka Ana Vičič Brajar.

(foto: Peter Prunk)

Koncert je zasnovan na podlagi raziskav različnih virov in interpretacij slovanskih mitologij, v veliki meri pa se naslanja na kultno delo J. Karlovška Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe. Drevo življenja bo občinstvu pred očmi oživil polpozabljena slovanska božanstva, njim pripisane moči in področja delovanja ter zapletene odnose na slovanskem panteonu, hkrati pa bo s propadanjem drevesa življenja posredno naslovil tudi perečo tematiko podnebnih sprememb in propadanja gozdov.

(foto: Peter Prunk)

Zgodba nas vodi od razdora pod krošnjami, kjer prepir med bogovi zakrivi propad drevesa, do ponovnega rojstva le tega. Preko cikličnosti rojsta in smrti se bogovi zavedo, da brez vsakega posameznika in njegovega poslanstva življenje ni možno.

Osrednji snovalci predstave so mladi slovenski koreografi, glasbeniki in kostumografi, ki so predstavo pripravili pod umetniškim vodstvom Nine Mažgon Müller, Nejca Panjana in Gašperja Tomana.

Lanska predstava Ljubljanski zvon. (foto: arhiv PP)

Po lanski, izjemno odmevni predstavi z naslovom Ljubljanski zvon, letošnje leto člani Folklorne skupine Tine Rožanc iščejo pot naprej, v iskanju širšega plesnega izraza, ustvarjanju novega, (po)ustvarjanju kulturne dediščine in obenem poklonu dolgoletnemu delu vseh dosedanjih generacij Folklorne skupine Tine Rožanc. Celovečerna predstava bo na odru povezala več kot 100 nastopajočih. Na odru se bodo tako predstavile tri generacije plesalcev Folklorne skupine Tine Rožanc ter njihove raznolike glasbene zasedbe. (vabljeni na praznovanje z Rožanci v soboto, 1. junija ob 19.30 v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma)