Slovenke prebile led na evropskem prvenstvu solistk v latinskoameriških plesih v Zagrebu.

Slovenske solistke Nika Kofler, Eva Kraner in Kaja Fidler Jurič po uradnem mimohodu na evropskem prvenstvu v Zagrebu. (foto: osebni arhiv)

Evropsko prvenstvo za solistke v latinskoameriških plesih je bilo organizirano prvič v zgodovini, po lanskem premiernem svetovnem prvenstvu v latinskoameriških plesih za solistke v Španiji. Prvenstva se je v Zagrebu udeležilo 243 solistk v treh starostnih kategorijah iz 25 evropskih držav. Slovenijo je zastopalo sedem deklet, ki so dosegle naslednje rezultate: v kategoriji mladink (Junior 2) je plesalo 87 deklet, Slovenke so
bile: Monika Rant na 53. mestu, Nika Kofler na 64. mestu, in Eva Kraner na 70. mestu. V kategoriji starejših mladink (Youth) je plesalo 86 deklet, Slovenke so dosegle: Lara Bržan 44. mesto, Ana Ornik in Tjaša Kristan 79. mesto. V kategoriji članic (Adult) je plesalo 70 deklet, med njimi je Slovenka Kaja Fidler Jurič zasedla 55. mesto.

Ana Ornik, Lara Bržan in Tjaša Kristan. (foto: osebni arhiv)


V vseh treh kategorijah so slavile Italijanke: med mladinkami je zmagala Emanuela Cirulli pa tudi sicer je bilo finale v tej kategoriji povsem italijansko, med starejšimi mladinkami Maddalena Cadorin, med članicami pa Alessia Pecchia, ki je tudi aktualna svetovna prvakinja v tej kategoriji.

Nika Kofler, Eva Kraner in Kaja Fidler pred odprtjem prvenstva. (foto: osebni arhiv)

Dekleta so bila navdušena nad novim tekmovanjem in novo izkušnjo. Vzdušje je bilo zelo pozitivno, glasba je bila odlična, tekmovanje pa je potekalo tekoče. Tudi otvoritev je bila zelo slavnostna, saj so imele solistke mimohod z zastavonošami ter predvajanjem WDSF in hrvaške himne, kot se za tak dogodek spodobi. Posebna pohvala gre organizatorju, Plesnemu klubu Spin iz Zagreba, ki je poleg Evropskega prvenstva solistk v latinu v istem podaljšanem tekmovalnem vikendu organiziral tudi WDSF in DSE open tekme za soliste in pare ter kvalifikacijski turnir za soliste in pare. Program, ki se je v treh dneh odvijal v eni dvorani (Dom sportova), je bil zelo natrpan, vendar skoraj brez zamud, kar je resnično izjemno. Čestitke organizatorju za pogum in uspešno izvedbo tako (finančno) zahtevnega projekta. ( je za naš portal sporočila Tina Kofler, mama plesalke Nike Kofler, ki je bila z dekleti prejšnji vikend v Zagrebu.)