Dvanajstletna hip-hop plesalca Matic Štukelj in Dominik Strusa. Plešite s srcem, čustvi in z dobro energijo!

Dominik Strusa in Matic Štukelj mlada slovenska hip-hoperja (foto: osebni arhiv)

Spoznajte hiphoperja in freestajlerja Dominika Strusa in Matica Štuklja, dvanajstletna plesalca Plesnega studia Novo mesto iz Črnomlja.

Lep pozdrav in dobrodošla na Paradinem portalu. Vajin intervju je nastal tudi zato, ker me je na vaju spomnil vajin oboževalec, in predvidevam, da sta vidva velika prijatelja, ker vaju je vedno omenjal v dvojini. Torej Dominik in Matic, kakšen duet sta po plesni in neplesni plati?
Dominik: Lep pozdrav, mislim, da se na treningu bolj razumeva, v šoli sva bolj vsak zase, a kljub temu se na treningih in v šoli dobro razumeva.
Matic: Tudi jaz mislim, da sva na treningih bolj živa in vesela kot pa le v šoli.

In prav je, da najprej pogledamo malo nazaj v vajino plesno zgodovino. Kdaj in seveda zakaj sta začela plesati?
Dominik: Jaz plešem že od malih nog, plesati sem začel pri sedmih letih, plešem pa zato, ker v tem zelo uživam in ker me to zelo veseli.
Matic: Plešem že od šestega leta, ker sem rad spremljal plesna tekmovanja in sem tudi zaredi tega izrazil željo do plesa.

Zakaj pa sta se odločila za hip-hop stil?
Dominik: Za hip-hop stil sem se odločil, zato ker mi ta stil najbolj ustreza in ker se v temu stilu najbolje počutim, ko plešem.
Matic: Hip-hop stil mi je bil zmeraj všeč, saj sem se v tem najbolje počutim.

Sta člana Plesnega studia Novo mesto, torej največjega kluba na vašem koncu? Kaj vama pomeni biti del tega kluba?
Dominik & Matic: Da sva del kluba PSNM, nama zelo veliko pomeni, saj imamo odlične trenerje, koreografe in odlične prostore za treninge.

Zaupajta, kdo so vajini trenerji oziroma ekipa, ki dela z vama?
Dominik & Matic: Začela sva s Simonom Cerjakom, zdaj sva pri Petri Stamenković in Brinu Jugoviču. Vsi trenerji so zelo prijazni in odlični koreografi.

In takšna ekipa pripelje seveda tudi do rezultatov. Na katere naslove sta najbolj ponosna, pohvalita se, prosim?
Dominik: Gotovo sem najbolj ponosen na zmago v dvojicah na državnem prvenstvu leta 2022 v kategoriji hip-hop dvojice otroci. Sem tudi lanski podprvak v freestylu. Ponosem sem tudi na 3. mesto na evropskem prvenstvu v Makedoniji natančneje v Skopju v dvojicah, hkrati pa tudi na letošnjo zmago v freestylu na državnem prvenstvu v Novem mestu hip-hop solo otroci.
Matic: Tudi jaz sem ponosen na 3. mesto v dvojicah, na 1. mesto v dvojicah na lanskem državnem prvenstvu med otroki. Sem tudi podprvak leta 2022 v kategoriji solo otroci v hip-hopu.

Kaj vama pomenijo tekmovanja? Zakaj sploh tekmovati in ne samo trenirati?
Dominik: Tekmovanja mi pomenijo res ogromno, saj tam najbolje razvijam svoje gibe in svoje znanje pred drugimi ljudmi. Mislim, da je res večja izkušnja na tekmovanjih kot pa treniranje v dvoranah brez toliko občinstva.
Matic: Rad tekmujem, s tem pokažem svoje znanje, in rad plešem pred občinstvom. Bolje se počutim, ko plešem pred večjim občinstvom.
Kaj vse poleg treniranja korakov in koreografije še počneta za fizično in psihično pripravo?
Dominik & Matic: Ko so kakšna večja tekmovanja, kot sta npr. evropsko ali svetovno prvenstvo, si po navadi vizualiziram svoj nastop in se tudi pripravim kondicijsko bolj kot pa za pokalna tekmovanja.

Prihajata iz Črnomlja, kolikokrat na teden pa se vozita na treninge v Novo mesto. Predvidevam, da vaju na na treninge vozijo starši. Ali vožnja predstavlja včasih težavo?
Dominik & Matic: Na treninge v Novo mesto se voziva štirikrat tedensko. Večinoma nama vožnja ne predstavlja težave, naju pa na trening vozijo starši, včasih greva pa tudi po šoli na vlak.
Predvidevam, da sta poleg intenzivnega treniranja tudi zavzeta učenca. Kakšni so šolski načrti, na katero šolo hodita, koliko sta sploh stara?
Dominik & Matic: Hodiva na Osnovno šolo Loka Črnomelj, stara sva 12 let, za naprej pa načrtov še nimava.

Koga od slovenskih oz. mednarodnih plesalcev ali koreografov izjemno cenita in zakaj?
Dominik & Matic: Vsekakor jih je veliko, ker znajo res narediti šov, izpostavila pa bi na primer Niko Kljun; ona je takšna plesalka, ki samo iz koreografije naredi cel spektakel.
Kaj počneta, kadar ne plešeta? Čemu namenjata proste trenutke?
Dominik: Kadar ne plešem, se po navadi družim s prijatelji in z družino; s prijatelji tudi večkrat igramo različne športe.
Matic: Rad se družim s prijatelji in rad kolesarim.

Vidita v plesu svojo prihodnost, svoje aktivnosti ali bo to le prostočasna dejavnost, dokler se ne zgodi študij? Kaj vaju poleg plesa še zanima?
Dominik: Za naprej še ne vem, kam bom šel. Poleg plesa tudi rad igram odbojko in spremljam ostale plesalce, kako oni izražajo čustva do plesa.
Matic: Tudi jaz še nisem razmišljal o tem. Zelo rad gledam ostale, ki plešejo.
Naštejta tri stvari, ki so vedno z vama na treningu ali tekmovanju. Brez česa ne gresta nikamor?
Dominik: Na tekmovanju so to gotovo kostumi, pijača, včasih tudi magnezij in pa obutev.
Matic: Na trening vedno vzamem obutev, vodo in proteinsko čokoladico.

Ali imata kakšno misel, ki vaju vodi skozi življenje?
Dominik & Matic: Misli nimava, hkrati pa so vse spodbude trenerjev in soplesalcev že največ, kar si bi lahko želela.
Za konec še vajino iskreno sporočilo bralcem in bralkam portala. Mogoče iztočnica, zakaj plesati, kaj prinaša ples v vajina življenja?
Dominik: Plešite s srcem, čustvi in z dobro energijo ter predvsem uživajte v plesu, in če vas to veseli, ne odnehajte. Upam, da vam je bil intervju všeč in da je bil hkrati tudi poučen.
Matic: Ples te veliko sprošča in ko plešeš, pozabiš na vse. Upam, da ste uživali med branjem najinega intervjuva.
Dominik & Matic: Barbra, vam bi se še iskreno zahvalila, da sva bila del vašega intervjuva Parade plesa. Lep pozdrav od Dominika in Matica.