Alisa Rebol. Želim postati profesionalna balerina, ker me ples osrečuje in v njem preprosto resnično uživam

Alisa Rebol (foto: osebni arhiv)

Pogovor z enajstletno Aliso Rebol, balerino iz Radelj ob Dravi, varovanko baletne solistke SNG Maribor Galine Čajke Kuhar, ki je na letošnjem tekmovanju Baltek v Lendavi zasedla drugo mesto in prejela srebrno priznanje v kategoriji plesalke I.a.

Draga Alisa, pozdravljena na Paradinem portalu. In kar takoj čestitke za zmago na našem glasovanju, ki je posledica odlične uvrstitve na baletnem tekmovanju Baltek, kjer si zasedla drugo mesto in bila najmlajša udeleženka, če se ne motim. Torej, kaj ti pomenijo tekmovanja, kaj ti pomenijo sploh udeležbe na tekmovanjih, če je seveda bilo še kakšno pred Baletkom?
Tekmovanja mi pomenijo veliko, ker z njimi pridobivam izkušnje, premagujem tremo in pokažem svoje znanje ter napredek. 2. mesto na tekmovanju Baltek pa je dokaz trdega dela in vztrajnosti. Pred tem sem se udeležila tudi tekmovanja TUTU 2021. Vsako tekmovanje je ena izkušnja več.


Sem te kar ‘napadla’ s tekmami, pa nam za začetek povej, če se spomniš, kdaj in predvsem zakaj se je porodila zamisel, da se začneš ukvarjati z baletom?
Že kot majhna punčka sem zelo rada plesala. Za balet pa sem se odločila, ker me je zelo zanimal in sem ga želela ‘sprobati’. Balet sem začela plesati, ko sem bila stara pet let, torej že v vrtcu.


Prihajaš iz Radelj ob Dravi in obiskuješ tamkajšnjo glasbeno šolo, baletni oddelek. In najbrž tudi ‘normalno’ osnovno šolo? V katerem razredu si, da pojasniva našim bralcem in bralkam, koliko ur baleta sploh imaš na teden?
Obiskujem Osnovno šolo Radlje ob Dravi in sem 6. razred. Ponavadi imam balet dvakrat na teden, ko pa sem se pripravljala na tekmovanje, sem trenirala trikrat tedensko in pa še malo vaje doma. Poleg baleta v glasbeni šoli Radlje ob Dravi obiskujem tudi ure klavirja in solo petja.
Si varovanka pedagoginje in baletne solistke Galine Čajke Kuhar, ki je nate zelo ponosna. Kako sodelujeta na vajah, kakšen odnos je med vama kot učenka-pedagoginja?
Najin odnos temelji predvsem na spoštovanju in vzpodbujanju. Ona mi stvari razloži, pokaže in me vzpodbuja, jaz pa se potrudim, da izpolnim njena navodila. Galina je moja učiteljica baleta že od začetka, torej šest let, tako da me kar dobro pozna. Je super pedagoginja, natanko ve, kako me motivirati, da dosežem to, kar zahteva.

S pedagoginjo Galino Čajko Kuhar na letošnjem baletnem tekmovanju v Lendavi


Si še zelo mlada, a kljub temu me zanima, kako si želiš, da bi se razvijala tvoja baletna oziroma plesna pot?
V prihodnosti si želim postati profesionalna balerina, ker me ples osrečuje in v njem preprosto resnično uživam. Prav tako zelo rada nastopam, če bi lahko to počela ves čas, bi bilo carsko.
Kaj vse si pripravljena narediti, da postaneš profesionalna balerina? Je zamisel, da greš na KGB Maribor?
Trdo delati in razvijati svoj talent. Ja, je želja po nadaljevanju šolanja na KGB Maribor.

Imaš kakšne vzornike, vzornice? In kdo so ter zakaj ravno oni oziroma one?
Nimam kakšne posebne vzornice, kot pevka pa mi je trenutno zelo všeč Olivia Rodrigo.
Kako pa sošolke/sošolci gledajo na tvoje baletno udejstvovanje in seveda na rezultate? So veseli?
Prijateljice so še posebej ponosne, ostali sošolci so tudi seveda veseli.
Kaj prinaša ples oziroma balet v tvoje življenje?
Balet mi prinaša ogromno veselja in zadovoljstva. Ples me sprosti in resnično uživam v njem. Pa ne samo v baletu, rada plešem tudi hip-hop.

Na tekmovanju v Lendavi (foto: Tiberiu Marta)


Verjetno rada obiskuješ tudi baletne predstave? Kaj te najbolj navduši oziroma kaj najprej opaziš, ko gledaš profesionalne plesalke na odru?
Najbolj mi je všeč, kako dobro skozi ples prikažejo čustva, da jih občutimo tudi gledalci.


Kdaj je Alisa Rebol najbolj srečna in zadovoljna?
Ko jem (smeh). Zelo rada imam ameriške palačinke z nutelo in jagodami. Ker pa tudi veliko treniram, nimam težav z vitko linijo. Zelo me osrečujeta tudi petje in igranje klavirja. Trenutno se pripravljam na klavirsko tekmovanje, zato imam tudi zelo malo prostega časa.


Kaj počneš, kadar ne plešeš, čemu je namenjen prosti čas?
Risanju in seveda počivanju po vseh dejavnostih. Zelo rada rišem ‘animeje’. Stena v sobi bo počasi polna risb.


Kaj imaš vedno s sabo, ko kam greš? Naštej tri stvari, ki so vedno s tabo v torbi.
Telefon, labela in pa zdaj kar nekaj časa že obvezno masko.

(foto: osebni arhiv)


Kaj je zate balet in zakaj ga sploh plesati?
Zame je balet nekaj najbolj ‘fajnega’ in sproščujočega, ko plešeš s takšno eleganco, kar moraš biti navdušen, da lahko spraviš kaj takšnega iz sebe.
Hvala za tvoje misli zapisane za moj portal in želim vse dobro.