Alex Belaj in Rubi Pocajt. Sva zelo usklajen plesni par, ki si želi postati dober in se prebiti v sam vrh najboljših plesalcev!

Alex Belaj in Rubi Pocajt v elementu

Spoznajte osemkratna državna prvaka v latinskoameriških in standardnih plesih!

Pozdravljena, Alex in Rubi. Predvidevam, da so počitnice za vama, saj si odlični športniki, kot sta vidva, ne morejo privoščiti kaj veliko časa brez plesanja, kajne? Kje sta bila in kaj sta počela? Ali sta mislila kljub temu kaj na ples?
Alex: Po zadnji tekmi sem komaj čakal, da se počitnice zares začnejo, ker je bilo že preveč naporno. Z družino sem odšel na otok Mljet. Tam sem se družil s prijatelji, veliko sem plaval in supal. Meni se itak vsi smejijo, ker skozi poplesujem. In ni pomembno, kakšen ples plešem.
Rubi: Po državnem prvenstvu sem komaj čakala, da se počitnice zares začnejo. Šli smo na morje, kjer sem uživala v kopanju, druženju s prijateljicami in vožnji s čolnom. Plesala sem pa itak ves čas … v vodi, na plaži, na čolnu.

Sezono sta odlično zaključila z osvojenim naslovom državnih prvakov v kombinaciji med pionirji in dodala torej tretji letošnji naslov. Kaj vama pomenijo naslovi državnih prvakov in koliko jih imata skupaj še v najmlajši kategoriji?
Alex & Rubi: Osvojila sva osem naslovov državnih prvakov, petkrat v kategoriji mlajših pionirjev in tri v kategoriji pionirjev.
Alex: Meni osebno naziv državnega prvaka ne pomeni toliko, ker je v Sloveniji zelo malo plesnih parov. Rajši plešem na mednarodnih tekmah, kjer je veliko dobrih parov in morava res dobro odplesati, če želiva sploh priti v finale.
Rubi: Biti državni prvak zame pomeni, da so najine ure treninga in priprav res splačajo in v najinem plesu vidijo napredek. Vsakič želiva pokazati svoj maksimum.

(foto: Marko Mesec)

Sta plesalca latina in standarda. Zakaj ravno ta stil? Predvidevam, Rubi, da zato, ker prihajaš iz plesne družine Pocajt, in namesto da te je varuška pazila, si čas preprosto preživela v plesnem studiu, kjer sta oče Blaž in mama Urška poučevala ples?
Rubi: Naprej sem začela trenirati gimnastiko, nato sem kratek čas plesala sočasno akrobatski rokenrol in standardne (ST) ter latinskoameriške (LA) plese. Ker pri rokenrolu nisem imela plesalca, sem povabila Alexa in sva skupaj hodila na treninge, a ker je zahtevno trenirati obe plesni disciplini, sva se odločila samo za ST in LA plese.

Alex, kakšni so pa bili tvoji vzgibi oz. razlogi za začetek ukvarjanja s športnim plesom? Mogoče zaradi sestre Taje, ki tudi pleše oz. je plesala?
Alex: Ker sem treniral judo v enaki stavbi, kot je Feniks, sem bil vedno tam, ko je Taja trenirala. In tudi sam sem si želel poskusiti ples.
Spomnita nas tudi, kako sta se našla oz. kdo je ugotovil, zakaj sta idealen plesni par in koliko časa sta že skupaj plesna partnerja?
Alex & Rubi: Jaz sem prej plesal s Kalisto Olio, in ker je bila večja od mene, so moji starši iskali kakšno manjšo plesalko zame. Mami in ati sta Urško vprašala, če bi se lahko zmenili za probo z Rubi, ker je moj ati menil, da bi bila idealna za skupaj. Po probi sva se pa midva z Rubi odločila, da bova postala plesni par. Skupaj pleševa tri leta.

(foto: Marko Mesec)

Kako in zakaj funkcionira vajino partnerstvo?
Alex & Rubi: Midva sva zelo usklajen plesni par. Oba si želiva postati dobra in se prebiti v sam vrh najboljših plesalcev. Veliko si pomagava in se spodbujava. Se pa tudi kdaj skregava, ampak se hitro potem tudi pobotava. Ker veva, da eden brez drugega ne moreva rasti in se razvijati.

A kljub temu, je kaj takšnega, kar bi recimo Alex spremenil na Rubi? Kaj je njen plus in kaj je njen mogoče minus?
Alex: Njen velik plus je, da me potolaži, ko sem žalosten, da je prijazna in da je tudi za kakšno neumnost, ker sem pač fant in rad tudi kdaj kaj ušpičim. Njenega minusa se trenutno ne spomnim.
Rubi, te vprašam enako. Kaj bi spremenila na Alexu?
Rubi: Njegov plus je, da me pred tekmami, ko sem jaz malček bolj nervozna, vedno pomiri in spodbudi, da skupaj zmoreva vse. Njegov minus je morda to, da se hitro užali.

Na intervjuju za Parado plesa

Srečujemo se predvsem na državnih prvenstvih, hodita pa tudi na tekme v tujino. Je drugače plesati na tujem parketu kot na domačem? In v čem je največja razlika in kaj sta vse dosegla v mednarodni konkurenci?
Alex & Rubi: Plesati na tujem parketu je super dobro, ker je ogromna konkurenca, veliko gledalcev, izvedba tekem je na višji ravni, in vse to naju motivira. Niti ni takšne razlike v samem plesanju, ker se vedno potrudiva. Najin največji uspeh je, da sva trenutno vodilna na DSE lestvici in upava, da nama bo uspelo obdržati prvo mesto vse do podelitve, ki bo decembra v Zagrebu.
So tekme največja motivacija pri treniranju oz. kaj vaju motivira, da trenirata?
Alex & Rubi: Ne, niso samo tekme tiste, ki naju motivirajo, ampak tudi sam napredek, ki ga midva opaziva pri svojem plesu.

Na treningu s trenerjem in očetom Blažem Pocajtom

Plešeta v Plesnem klubu Feniks. Hm, kako pa je trenirati pod taktirko očeta, Rubi?
Rubi: Z očijem sva zmenjena, ko je v dvorani, je moj trener, ko sva doma, sem njegova hčerka. Je pa kar strog trener in pričakuje stoodstotno pozornost, ker jo tudi on nam da.

S trenerjema Blažem Pocajtom in Vedranom Čeličem

Kdo pa je vajina trenerska ekipa?
Alex & Rubi: Imava kar veliko trenersko ekipo, ki skrbi za naju. Vodilna sta Blaž za standard in Vedran za latin. Delava pa tudi z Natašo Ambrož, ki nama vedno z veseljem priskoči na pomoč, z Barbaro Nagode Ambrož, ki nama pokaže, da je ples lahko tudi igriv, tako kot midva. Urška poskrbi za najino kondicijo. Iliya, Akim in Maša pa so tudi del najine ekipe, ki nama iz svojih izkušenj pomagajo rasti in postati še boljša.

Kaj prinaša ples v vajini mladi življenji?
Alex: Ples mi prinaša veselje, sprostitev in uči me potrpežljivosti.
Rubi: Ples mi trenutno pomeni sprostitev in izziv, da se vsakič naučim nekaj novega.
Kaj vaju pri plesu najbolj osrečuje in kaj, če kaj, najbolj žalosti?
Alex: Srečen sem, ko plešem. Žalosti pa me to, da je v Sloveniji tako malo parov.
Rubi: Najbolj me razveseli, ko narediva res dober trening ali na tekmi res dobro odpleševa in imava tudi sama dober občutek. Pri plesu me nič ne žalosti, mogoče če se kdaj skregava z Alexom, ampak se hitro pobotava.

Kaj počneta, kadar ne plešeta? Čemu namenjata proste trenutke? Rubi, verjetno novemu članu družine, luškanemu kužku?
Alex: Ko ne plešem, se ukvarjam z parkourjem. Ko pa sem res prost, igram igrice in se igram s svojima kužkoma, Bounty in Chloe, ter se družim s prijatelji.
Rubi: Ko ne plešem, grem zelo rada na kotalke, seveda zdaj pa se igram s svojim kužkom Kokijem.

Naštejta tri stvari, ki so vedno z vama ali na treningu ali na nastopu. Brez česa ne gresta nikamor?
Alex: Plesni čevlji, bidon z vodo in kakšna čokoladica.
Rubi: Plesni čevlji, krtača za lase in zapestnica, ki mi jo je Alex podaril.

Kaj menita, po čem sta prepoznavna, da okolica, ki vaju pozna, reče, ja, to je pa naša Rubi, to je pa naš Alex? Je kaj takega, da to vesta?
Alex: Prepoznavna sva po svoji igrivosti, medsebojni energiji. Moji domači so vsi navdušeni, ker sem vedno nasmejan in sproščen med samim plesom.
Rubi: Mislim, da sva prepoznavna po urejenosti, dobrem plesu in odlični energiji.
Rubi, ali veš, zakaj si dobila takšno lepo ime?
Rubi: Ime sta mi izbrala starša po kamnu z imenom rubin, ki je izjemno redek in cenjen kamen. In zato sem Rubi.
Alex, tudi tvoje ime je posebno, z X in ne ks. Kdo je ‘kriv’ za tvoje ime?
Alex: Za moje ime je kriva moja mami. Ona je oboževalka nogometnega kluba Manchester United, ki ga je takrat treniral Sir Alex Ferguson, po katerem sem dobil ime.
Predvidevam, da sta tudi odlična učenca v šoli. Na katero šolo hodita, v kateri razred in kako sošolci gledajo na vajino udejstvovanje v plesu?
Alex: Obiskujem OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Septembra grem v 5. razred. Ko pridem v šolo po tekmi, mi sošolci čestitajo.
Rubi: Hodim na OŠ Franceta Bevka v Ljubljani. V septembru grem v 5.razred, sošolci me spodbujajo in spremljajo moje tekme.

Sta mlada desetletna plesalca, a kljub temu imata že mogoče idejo, kaj si želita početi še poleg plesa v življenju; kaj vaju zanima in bi mogoče to tudi študirala?
Alex: 24. 8. bom star deset let. Za zdaj je moj cilj ta, da obdrživa prvo mesto na DSE lestvici. Kaj bi rad pa počel v življenju, pa ne vem, ker sem še premlad, da bi razmišljam o tem.
Rubi: 16. 7. sem praznovala deset let. Kaj natanko bi počela v življenju, je še predaleč, želim pa si delati nekaj v povezavi šivanjem oblek, ličenjem in/ali poučevanjem.
Kaj si želita v prihodnje doseči kot plesni par in kako bosta to dosegla?
Alex & Rubi: Želiva si, da bi na mednarodnih tekmah dobro zastopala Slovenijo in da bi bila s svojim plesom prepoznavna. To bova dosegla tako, da bova veliko trenirala in seveda ob tem tudi uživala.
Kako bi se našim bralcem in bralkam v enem stavku predstavila kot osebi in kot plesalca? Kdo si, Alex Belaj, in kam si namenjen? Kdo si, Rubi Pocajt, in kam si namenjena ti?
Alex: Sem Alex, ki mu nikoli ne zmanjka baterij. Kot plesalec si želim biti uspešen in prepoznaven.
Rubi: Sem Rubi, nasmejana in polna energije. Kot plesalka želim biti natančna, nežna, a hkrati hitra, drugačna, samosvoja.
Plesati pa je?
Alex: Sprostitev, ki me ponese v svoj svet.
Rubi: Ko plešem, sprostim svojo energijo, in plesati je treba ne glede na čas, vreme in prostor.
Hvala in vse dobro na vajini poti!