Zvezde plešejo na Ljubljana Ball ProAm tekmi. Eleganten plesni dogodek tandema Andrej Škufca in Melinda Škufca Törökgyörgy!

Ljubljana Ball je uspel. (Foto: Dora Eiler)

Na praznično soboto, 8. aprila, se je zgodil prvi Ljubljana Ball, plesni dogodek, ki smo ga mnogi že dlje časa nestrpno pričakovali.

Tandem Andrej in Melinda Škufca, ki sta v sosednji Madžarski že štirikrat uspešno organizirala Budapest Ball, sta se končno odločila, da je tudi Ljubljana primerno prizorišče za takšen plesno tekmovalni projekt.

Andrej Škufca z ženo Melindo, ko sta bila še tekmovalni par in …
… na odprtju Ljubljana Ball. (Foto: Dora Eiler)

Gre za v tujini že zelo priljubljena plesna tekmovanja ProAm v stilu ‘zvezde plešejo’, kjer je zvezda lahko vsak od vas, ki se odloči trenirati ples in nastopati oziroma tekmovati s svojim plesnim učiteljem. Omenjeno prizorišče, ki se je izkazalo kot odlična izbira, je bila prekrasna dvorana Hotela Union, ki je tako nastopajočim kot tudi gledalcem ponudila vse tisto, kar si eleganten plesni dogodek zasluži. Od velikega plesišča s kakovostnim parketom do možnosti primerne osvetlitve in dovolj prostora za številne gledalce ob plesišču ter na galeriji, pa do možnosti projekcij na odru in dobrega ozvočenja, vse je pripomoglo k uspešnosti prvega tovrstnega plesnega dogodka v Ljubljani.

(foto: Dora Eiler)

ProAm, kot se imenujejo tekmovanja, ko učitelj oziroma profesionalni plesalec pleše s svojo učenko ali učencem, so v Sloveniji še dokaj nepoznana, zato predstavlja tokratni Ljubljana Ball pomemben korak k popularizaciji te tekmovalne plesne zvrsti pri nas.

(foto: Dora Eiler)

V soboto so se med seboj pomerili plesalci in plesalke iz Madžarske, Češke, Italije, Avstrije, Anglije, Poljske, Nemčije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Najštevilčnejša je bila ekipa iz Srbije, kjer ProAm obstaja že vrsto let in je vedno bolj priljubljen. Mnogo nekdanjih tekmovalcev standardnih in latinskoameriških plesov in tudi plesalcev oz. učiteljev bachate, salse, argentinskega tanga ter drugih plesnih stilov polni svoje plesne šole s ProAm tekmovalci. Eden mojih nekdanjih učencev, Ignjat Filipović, mi je zaupal, da sprva nihče ni verjel, da bodo ženske (ki sestavljajo večino tekmovalcev v ProAmu) pripravljene plačevati za ure, obleke, tekmovanja, potovanja, hotele, ampak se je izkazalo, da za tisto, kar jim prinaša tolikšen užitek v življenju, denar ni ovira. Vsaka pač trenira in tekmuje toliko, kolikor želi in si lahko privošči.

Tadeja Erzin Potočnik in Matej Krajcer (drugi par z desne na fotografiji) sta zasedla drugo in tretje mesto. (Foto: FB)

Ljubljana Ball se je začel ob 13. uri s tekmovanji v bolj začetnih kategorijah, kjer pari tekmujejo v posamičnih plesih. Tekmovalnih kategorij je mnogo, od bronze, silver, gold … kombinacija dveh plesov, treh plesov in tako naprej. Vsakdo nastopa v kategoriji, ki je zanj najprimernejša in se zato na plesišču počuti dobro, kar je eden glavnih ciljev. Gre predvsem za osebni napredek in seveda za užitek pri plesu.
Večerni del prireditve, ki je trajal od 18.30 do okoli 21.00, je postregel z nastopi v kategoriji Scholarship in Ljubljana Challenge, kjer so tekmovali pari v vseh petih latinskoameriških ali vseh petih standardnih plesih. Tu pa sta se že pokazali tudi borbenost in želja po dobrem rezultatu, saj so bili na plesišču pari, ki imajo za sabo že večletne tekmovalne izkušnje. Med njimi je slovenske barve zastopala Tadeja Erzin Potočnik, ki je eno tekmovanje končala na 2. in eno na 3. mestu.

Filipinski par Bartkus Aurimas in Luna Ashley, ki je zmagal v kategoriji profesionalcev. (Foto: Dora Eiler)


Poslastica in presenečenje večera pa je bilo tekmovanje profesionalnih plesnih parov v latinskoameriških plesih. Videli smo polfinale in finale plesalcev iz Anglije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske in par s Filipinov, Bartkus Aurimas in Luna Ashley, ki je na koncu zmagal.

Damir in Anna Halužan (foto: Dora Eiler)


Slovenski profesionalni par, Anna in Damir Halužan, sta namesto v tekmovalnem delu nastopila s šov programom, ki je navdušil gledalce v dvorani.

(foto: Dora Eiler)

Mednarodno sodniško ekipo na prvem Ljubljana Ballu smo sestavljali: Maurizio Ghigiarelli (Italija), Maria Emrich (Avstrija), Melinda Škufca Törökgyörgy (Madžarska), Ivan Mileusnić (Srbija), Marko Tumpej, Saša Pust, Jagoda Batagelj in jaz (vsi Slovenija). Med slovenskimi tekmovalci v ProAmu smo poleg že zgoraj omenjene Tadeje Erzin Potočnik, ki znova tekmuje z Matejem Krajcerjem, videli še nekaj prvih nastopov, in sicer Mojco Grobelnik z Damirjem Halužanom, Andrejo Zaviršek z Matejem Pritekljem in Damirja ŠkripcaLarissegerja s Tadejo Pavlič. Upam, da so vsi s seboj odnesli poleg odličij tudi lepe spomine na svoje prve nastope.
Med gledalci je bilo tudi kar nekaj potencialnih bodočih ProAm tekmovalcev, ki se še niso povsem opogumili ali pa se še niso počutili dovolj suverene za nastop na velikem mednarodnem tekmovanju. Upam, da jih kmalu vidimo na plesišču. Prvo ProAm tekmovanje v Ljubljani so si ogledali tudi nekateri predstavniki Plesne Zveze Slovenije in morda bomo v bližnji prihodnosti videli tudi kakšno državno prvenstvo v čudoviti Unionski dvorani.

(foto: Dora Eiler)

Andreju in Melindi Škufca čestitam za izvedbo dogodka in upam, da se prihodnje leto vidimo na drugem Ljubljana Ball ProAm tekmovanju v še večjem številu.