Zvezde plešejo. Gledalci nezadovoljni, a Nadija Bičkova z Danom Walkerjem še v igri za plesni globus!

Dan Walker in Nadija Bičkova proti vsem pričakovanjem ostajata tekmovalca aktualne sezone Strictlyja. (Foto: BBC One)

BBC-jeva priljubljena plesno obarvana serija Strictly Come Dancing se približuje finalni oddaji, ki je ponavdi zadnji vikend pred božičem.

V deseti epizodi minulo soboto se je šest plesnih parov potegovalo za vstop v četrtfinale. Kot spremljevalci dogajanja veste, da je v osmi oddaji žal izpadel naš Aljaž Škorjanec, ki pa so ga producenti hitro prepričali za sodelovanje v posebni božični izdaji Strictlyja, ki je pri gledalcih tudi zelo priljubljena.

Nastop ‘profijev’ v filmski oddaji


Deveta oddaja pred tednom dni je bila v znamenju muzikalov. Videli smo kar nekaj dobrih nastopov: lep angleški valček na Edelweiss iz filma Moje pesmi, moje sanje (AJ in Kai), dunajski valček iz Frozen (Rose in Giovanni), jive iz filma Footloose (Rhys in Nancy), dunajski valček iz Mary Poppins (John in Johannes).

Aj in Kai

Najbolj pa je presenetila mlada Tilly Ramsey, ki je nastopila kot upornica iz muzikala Matilda na Revolting Children. Moderno zasnovana točka, ki sta jo uprizorila z Nikito Kuzmin, je sodnike tako navdušila, da sta dobila same desetice. Tilly, ki se je že dvakrat borila za obstanek v plesnem dvoboju, kar ni mogla dojeti, kaj se je zgodilo, za novega profesionalca Nikito pa so bile to tudi prve desetke.

Dan in Nadija

Nadija Bičkova in njen zvezdnik, 44-letni voditelj jutranjega TV-programa na BBC-ju, Dan Walker, sta zaplesala charleston na vsem dobro poznano Good Morning iz Plesa v dežju kot Debbie Raynolds in Gene Kelly. To je bil eden boljših Danovih nastopov in videti je bilo, da se je končno malo sprostil in začel v plesu uživati. Dobil je tudi svoj najvišji seštevek, 31, ki pa ju je klub temu postavil na dno lestvice skupaj s Tomom Fletcherjem, ki je zaplesal težko koreografijo v modernem slogu na glasbo iz muzikala Les Miserables. Ta je bila v končni fazi za Toma usodna. V ‘dance-offu’ oziroma plesnem dvoboju se je znašel z Rhysom, ki je bil v boju za obstanek že drugič, pa so ga na njegovo srečo sodniki spet rešili. Ni se torej uresničila moja napoved, da bo Tom zaradi svojih oboževalcev še dolgo ostal v igri, znova pa se je izkazalo, da mladi temnopolti Rhys nima veliko podpore pri gledalcih, saj se znajde v dvoboju kljub dobrim sodniškim ocenam.

Rhys in Nancy

Dan in Nadija sta se torej kljub položaju na lestvici ocen znova izvlekla zaradi glasov gledalcev, čeprav stavnice vsak teden znova napovedujejo, da je največ možnosti, da izpadeta ravno onadva. Deveti teden je zaznamovala tudi korona, saj je zaradi pozitivnega testa moral v karanteno sodnik Craig Revel Horwood, zamenjala pa ga je priznana umetnica, odrska in filmska igralka Cynthia Erivo. Bila je sicer bolj redkobesedna, ampak je nastope ocenila dokaj realno.

Aj in Kai

Deseti teden pa je menda gledalce precej razburil. Najprej so izvedeli, da se vrača med sodnike strogi Craig, manjkala pa bo Motsi Mabuse, ki ji zaradi stika z okuženo osebo ni bilo dovoljeno potovati v Anglijo. Producenti so zato znova zaprosili za zamenjavo Cynhio. Ta je imela sicer nekaj dobrih komentarjev, ampak se mnogi niso strinjali z njenimi ocenami. Gledalci so si po devetih tednih seveda izbrali svoje favorite in jim ni bilo prav, da se kar nenadoma pojavi nekdo, ki si drzne rednim visoko ocenjenim zvezdnikom dati nižjo oceno oziroma preveč nagraditi tiste, ki plesno ne kotirajo tako visoko. AJ in Rose, ki sta obe vedno nekje pri vrhu lestvice, sta dobili od Cynthie oceno osem, Danu, ki ima v primerjavi z njima dve levi nogi, pa je dala devetko. Še posebej pri AJ, ki je dobila od glavne sodnice, Shirley Ballas, najvišjo možno oceno, deset, in dve devetici od Craiga in Antona, je bila osem res prenizko. Njen ples po izboru s plesalcem Kaijem je bil vrhunsko odplesan, točka pa zahtevna in polna različnih plesnih stilov.

John in Johannes

Prekašala sta ju le John in Johannes, ki sta zaplesala fantastičen argentinski tango, ki je bil primerjalno z drugimi vreden maksimalne ocene. John je tokrat vodil od začetka do konca, Johannes pa je ples začinil z izvrstno interpretacijo ‘ženske’ vloge. Pričarala sta čustveno in dramatično vzdušje, in ne vem, kaj je bilo Craigu, da jima ni dal desetke. Kljub temu sta se s seštevkom 39 uvrstila na vrh lestvice in nas spomnila na odličen paso doble iz tretjega tedna, ko sta prvič prejela tako visoke ocene. Po naslednjih nastopih so sodniki Johnu pogosto očitali, da pleše preveč površinsko in da se preveč zanaša na svoje predznanje in talent, zato sicer vse deluje urejeno, ni pa nič posebnega. Očitno je zaleglo in zdaj je prvi istospolni plesni par v Strictlyju znova postal favorit za zmago.

Rhys in Nancy


Tretje mesto s 35 točkami sta si priplesala Rhys in Nancy. Zaplesala sta zelo soliden romantičen angleški valček, s katerim je Rhys zaprl usta mnogim, ki so mu očitali, da zna plesati samo hitre plese. Malo je sicer res pohiteval in drža ni bila perfektna, je pa pokazal velik napredek od svojega predhodnega standardnega plesa. Deset od Shirley, devet od Antona in Cynthie ter sedem od Craiga so bile njegove ocene.

Rose in Giovanni


Rose in Giovanni sta se preizkusila v paso doblu na popolnoma neprimerno glasbo, California Dreamin’ od Sie. Rose ni ta glasba prav nič pomagala najti primerne karakterizacije. Kljub temu je izvrstno odigrala dominantno vlogo, ki je nasprotna njenemu milemu osebnemu karakterju. Zbrala sta 33 točk, manj kot ponavadi, predvsem zaradi dveh manjših napak.

Dan in Nadija


Dan in Nadija sta tokrat plesala rumbo na Desperado od Eagles. Kljub temu da rumba velja za tehnično enega bolj zahtevnih plesov, je bila točka gledljiva, predvsem zaradi Nadije. Bila je aktivna za oba, Dan je moral narediti le nekaj prenosov teže in jo ob pravem času prijeti na pravem mestu. Vsa čast Nadiji, da je iz nekaj osnovnimi koraki uspela pripraviti tak plesni nastop. Ne gledalci ne sodniki Dana skorajda nismo videli, kar jima je pomagalo do solidnega seštevka 31, enako kot teden prej. Omenila sem že oceno devet od nadomestne sodnice, ampak tudi osem od Shirley in Antona si Dan ni zaslužil. Osem je od Shirley dobil na primer tudi Rhys za angleški valček, ki ga je odvodil in odplesal na mnogo višji kakovostni ravni. Bolj bi se strinjala s Craigom, ki je dal oceno šest, ker je videl, da je Dan še vedno precej okoren in tudi premalo aktiven.

Tilly in Nikita


Zadnja je nastopila Tilly, ki je v prejšnji oddaji skočila z dna lestvice in boja za obstanek na prvo mesto z maksimalnim seštevkom sodniških ocen. Tokrat je nastopila s sambo, ki se je bojijo mnogi zvezdniki, pa tudi profesionalci vedo, da je bil ravno ta ples v preteklosti pogosto usoden za tekmovalce. Na glasbo Levitating od Dua Lipa sta z Nikito zaplesala živahno in energično in Tilly je bila videti sproščena in zelo aktivna. Pokazala je dober telesni ritem, koordinacijo in karakterno zelo dobro zadela bistvo sambe. Žal stopalna in nožna tehnika nista bili na dovolj visoki ravni, zato sta dobila dve sedmici in dve osmici in s seštevkom 30 pristala na dnu lestvice ocen.

Futuristična točka na glasbo Kraftwerk in Yazoo

V nedeljskem šovu smo po zanimivi futuristični točki profesionalcev spremljali plesni dvoboj dveh parov, ki sta po prištetih točkah na podlagi glasov gledalcev pristala na repu lestvice. Najnižje ocene sodnikov sta imela Tilly in Nikita (30) ter Dan in Nadija (31). Stavnice so spet napovedovale odhod Dana in Nadije, ampak so znova udarile mimo, kajti Dana so gledalci spet obvarovali plesnega dvoboja. Že tretjič sta morala v plesni dvoboj Rhys in Nancy ter Tilly in Nikita, tokrat prvič eden proti drugemu. Ker je v glavnem šovu Rhys zbral kar pet točk več kot Tilly, ni bilo presenetljivo, da je izpadla Tilly.

Tilly in Nikita sta izpadli par desete oddaje (foto: BBC One)

Med gledalci je završalo, kajti mnogi menijo, da bi že davno moral izpasti Dan. Nekateri gredo celo tako daleč, da verjamejo, da BBC goljufa in pomaga svojemu voditelju. Dan seveda ni nič kriv. On uživa iz tedna v teden in s svojo prijetno osebnostjo pridobiva nove in nove oboževalce, ki z veseljem spremljajo njegov napredek in pridno zanj glasujejo. Njegov uspeh še najbolj prav pride Nadiji, ki so jo gledalci letos prvič malo bolje spoznali. Nekateri Danu želijo in napovedujejo celo zmago, drugi pa grozijo, da nikoli več ne bodo gledali Strictlyja, če pride v finale.
Kakorkoli, šov bo, kot kaže, še dolga leta uspešnica, in z vidika nekoga, ki se je vse življenje posvečal učenju in treniranju plesa, me najbolj razveseljuje to, da nekaterim mojim nekdanjim učencem plesna izobrazba odpira vrata v svet, kjer so cenjeni, občudovani in od plesa lahko lagodno in kakovostno živijo.
Prihodnji teden vas popeljem na kratko skozi četrtfinale, lahko pa se mi pridružite ob gledanju oddaje v živo na BBC One v soboto zvečer.