Ženski kupe v Celju. In pika, amen, stop!

Plesni forum Celje organizira v soboto, 23. novembra, ob 19.30 Večer sodobnega plesa, kjer bosta na ogled dve predstavi, in sicer Pika, amen, stop – avtorski plesni raziskovalni projekt Plesnega foruma Celje, in Ženski kupe – avtorski projekt Tine Benko in Neže Jamnikar iz Plesnega teatra Velenje.

 
Besedna igra "pika, amen, stop, Marija, smreka, stop…" predstavlja izhodišče za plesno raziskovanje mladih plesalcev, ki skozi preplet različnih koreografij odkrivajo plasti sebe, svojih počutij, pričakovanj, iskanj, medsebojnih odnosov in svojih skritih želja. Kdor trikrat zapored najhitreje izgovori te besede, se mu mogoče izpolni skrita želja. Za koreografijo in mentorstvo predstave Pika, amen, stop … sta zaslužni: Goga Stefanovič-Erjavec, in Aja Zupanec, avtorski ples: Iza Skok; ples in soustvarjanje: Jasmina Ajdnik, Ana Cvelfar, Lia Hofman, Brina Jenček, Ana Marija Koželnik, Ana Krašovic, Tamara Macuh, Eva Plevnik, Evelina Pristovšek, Jaka Rehar, Alja Roškar, Iza Skok, Ina Trefalt, Kaja Vajdetič, Pia Žižek.
Plesalki Tina Benko in Neža Jamnikar.

Plesna predstava Ženski kupe išče svoj navdih v različnih življenjskih situacijah žensk, hkrati pa tudi v s tem povezani literaturi. Osnovna struktura predstave je vzeta iz romana Anite Nair Ženski kupe, kjer se na nočnem vlaku srečajo ženske iz različnih okolij, generacij in življenjskih ozadij. Dolga vožnja, predvsem pa z zakonom določena, a prepotrebna intimnost prostora, sta jih vzpodbudili k zaupnemu pripovedovanju zgodb, ki so zaznamovale vsako od njih. Na odru se skozi ples izriše sedem zgodb šestih žensk – mlade študentke, ki se spopada z bolečino ob izgubljeni ljubezni; starejše ženske, ki se ozira na svojo preteklost in živi v spominih na mladost; umetnice, ki neprenehoma išče sebe, lasten izraz in svoj prostor pod soncem; ženske iz navidez popolne družine, ki vedno težje prenaša pritiske zakonskega življenja; večno samske ženske srednjih let, ki svojo neuresničeno ljubezen utaplja v zabavljaštvu, ter dekleta na poziv, ki je nepričakovano našlo pravo ljubezen. Ena od zgodb je tudi zgodba o prijateljstvu med ženskami na tem vlaku, hkrati pa predstavlja posebno vez, ki jo ženske ustvarjamo med seboj.