Zagreb v pričakovanju Clugovega Peera Gynta!

Atraktivna predstava Peer Gynt bo doživela še izvedbo baletnih plesalcev HNK Zagreb (foto. Novković)

V petek, 31. marca, se bo v HNK Zagreb dvignila zavesa, občinstvo bo spremljalo premiero predstave Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga.

Edward Clug, koreograf in umetniški vodja mariborskega baleta, kuje svoja vroča plesna železa. Tokrat je na vrsti zagrebško Hrvatsko narodno gledališče, ki bo od petka dalje imelo na repertoarju Clugovo uspešnico Peer Gynt.

Edward Clug na začetnih vajah za Peera Gynta (foto: Novković)

Povabilo k sodelovanju je Edward Clug sprejel še od prejšnjega vodje zagrebškega baleta Leonarda Jakovine, ki mu je lani junija potekel mandat, na njegovo mesto pa je prišel italijanski koreograf Massimiliano Volpini. Sicer gre za koprodukcijo med mariborskim SNG in zagrebškim HNK. Edward bo na nekaj vaj pred premiero prišel skoraj takoj po nedavni premieri Coppelie v Baslu za tamkajšnji balet.

Coppelia je doživela premiero 18. marca na odru Thetra Basel … (foto: Theater Basel)
… del scenografije oziroma scenografski elementi so delo slovenske oblikovalke Nike Zupanc. (Foto: FB)

Peera Gynta sta v Zagrebu dobra dva meseca postavljala Edijeva asistenta Miloš Isailović, ki je naslovno vlogo plesal v originalu za mariborski balet leta 2015, in članica baleta SNG Maribor, balerina Mirjana Šrot. Vsi akterji glede scene: Marko Japelj, kostumov: Leo Kulaš, luči: Tomaž Premzl seveda prihajajo iz Slovenije, prav tako dirigent Simon Robinson.

Miloš Isailović (na vaji v HNK Zagreb) je Clugov redni asistent že skoraj osem let, od mariborskega Peery Gynta dalje. (Foto: Novković)

Plešejo pa glavne zvezde zagrebškega ansambla. Peer Gynt bo Takuya Sumitomo, Smrt pleše Tomislav Petranović, Jelena Guilherme Gameiro Alves in Solveig Natalia Kosovac.

Takuya Sumitomo in Natalija Kosovac na vaji za Peera Gynta (foto: Novković)

Petkova premiera je razprodana oziroma vstopnice sploh niso bile v prodaji, bodo pa na ogled še štiri ponovitve oziroma samo štiri do konca sezone.

Peer Gynt bo doživel premiero jutri (foto: Novković)

Kot vidim na programu, Peeru Gyntu sledi Labodje jezero Vladimirja Malakhova, pa ponovitev Decadancea Ohada Naharina in 16. junija se napoveduje še ena premiera, in sicer baletnega večera z naslovom Prelaženje linije (Prečkanje črte, op. u.). Baletni večer se napoveduje kot Triple Bill uglednih evropskih koreografov mlajše generacije; Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija in Philippea Kratza.

Umetniški vodja zagrebškega baleta Massimiliano Volpini je bil navdušen nad avdicijo za nove baletne člane njihovega baleta. (Foto: Novković)

So pa v HNK Zagreb navdušeni nad odzivom na avdicijo, ki so jo objavili pred časom. Prijavilo se je kar 1200 plesalcev z vsega sveta, na avdicijo pa so jih prejšnji vikend povabili 300. Med njimi so bile tudi tri slovenske balerine, in sicer dvojčici Klara in Manca Strmčnik ter Nika Ferjan.

Na avdiciji v HNK Zagreb Manca in Klara Strmčnik (desno v modrem in bordo leotardu) (foto: Novković)

Rezultatov še ni, pa držimo pesti, da uspe vsaj eni priti v ekipo zagrebškega baleta, ki ima od letos tudi urejeno upokojevanje baletnih plesalcev in s tem posledično možnost angažmaja mlade baletne generacije. O tem bo spregovoril dr. Svebor Sečak, ki je bil tudi član žirije na zagrebški avdiciji, v eni od prihodnjih oddaj Parada plesa, da bodo zadeve bolj jasne. Vsekakor pa je to velik uspeh vseh, ki so se na Hrvaškem borili, da se končno uredi pokojninska reforma.

Dr. Svebor Sečak bo gost oddaje Parada plesa 30. aprila ob 18.45 na TV3, v kateri bo spregovoril tudi o pokojninski reformi umetnikov, ki so jo izvedli na Hrvaškem. (Foto: Lea Slapar)

Pri nas se namreč še vedno samo govori in nič ne naredi. Ampak enkrat bo počilo in takrat bo vrag odnesel baletno šalo.