Voda in sol. S plesom upora za svobodo palestinskega naroda

Arabsko kulturno društvo Rozana v sodelovanju s plesnim gledališčem Al Zaytouna iz Londona pripravlja plesno-gledališko predstavo Voda in sol, zgodba o Palestini. Ideja za igro se je rodila na podlagi istoimenske mednarodne kampanje v podporo palestinskim zapornikom v izraelskih zaporih. Predstava bo premierno uprizorjena 30. maja 2015 ob 20. uri v Plesnem teatru Ljubljana – PTL.

… Ahmed Najar…. (Foto: Facebook)
Gledališko-plesna predstava Voda in sol nastaja pod okriljem sodobne in orientalske plesalke Eve Stramšek Midžić in arabskega folklornega plesalca Ahmeda Najarja. Ahmed Najar je vodja, režiser in koreograf zgoraj omenjenega projekta. Po rodu je Palestinec, folklornega plesa s področja Levanta oziroma dabke se je učil od malih nog. Glede na plesno izobrazbo sodi med t. i. naturščke. Razvil je specifičen slog plesa, v katerem so vidne predvsem prvine palestinske in nekoliko libanonske foklore.
… Eva Stramšek Midžić …

"Gre za plesno-gledališko predstavo, v kateri se prepletajo dabke – palestinski (folklorni) ples, sodobni ples, vključeni pa so tudi elementi orientalskega plesa. Avtorji predstave so Ahmed Najar (ustanovitelj plesnega gledališča Al Zaytouna iz Londona) in člani Arabske folklorne skupina Rozana (Eva Stramšek Midžić, Laura Lukavačkić, Wasim Alkhatib), zvok in sliko nam je obdelal Samo Jakoš. Dogovarjamo se za nastop 31. 5. 2015 na festivalu Rdeči revirji v Hrastniku in Mariboru (dan in ura še nista znana). Septembra letos bomo z omenjeno predstavo nastopili tudi v Freiburgu,"
je za naš portal o predstavi povedala Eva Stramšek Midžić, koordinatorica in sokoreografinja. Eva se je plesno  izobraževala od svojega šestega leta dalje na Oddelku za izrazni ples na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Njeno primarno plesno znanje je tehnika okrogle linije, ki se jo je učila pri Vilmi Rupnik, Saši Staparski in Jasni Knez. Udeleževala se je tudi številnih plesnih delavnic in seminarjev: zahodno afriški plesi, tai ji quan, klasični balet, sodobne plesne tehnike (Hawkins, Horton, Cunningham). Leta 1994 se je njen plesni izraz poglobil v povezavi z delom in mislijo akademskega slikarja Mateja Metlikoviča. V tem kontekstu je ustvarjala vrsto plesnih dogodkov doma in v tujini (Avstrija, Nemčija), ki temeljijo na strukturirani improvizaciji ter na osebnem plesnem izrazu in stilu. Istega leta se je srečala z orientalskim plesom pod vodstvom Jasne Knez. Leta 1999 se je navdušila za raqs sharqi (egipčanski stil orientalskega plesa). Leta 2000 je začela poučevati orientalski ples pri društvu Interes. Leta 2001 je ustanovila Studio za orientalski-trebušni ples Hava. Svoje znanje še vedno intenzivno izpopolnjuje na mednarodnih seminarjih. "K Arabski folklorni skupini Rozana sem pristopila zato, ker me je privabilo energično topotanje z nogami in hkrati videna neverjetna lahkotnost in interpretacija besedila in glasbe. Splošno gledano pa, folklorni ples, katerega obožujem. Moja vloga v Rozani je plesni trener in koreograf. Hkrati tudi močan izziv kako spraviti amaterske plesalce (v našem primeru naturščke) na višjo, bolj abstraktno raven v plesu, v kombinaciji s profesionalnimi plesalci. Vidimo, da je izvedljivo in hkrati tudi zanimivo. Nedvomno igra močno vlogo naša naveza z Al Zaytouna Dance Theatre iz Londona ter njihovim vodilnim plesalcem Ahmedom Najarjem. Smo v redni navezi in tako bogatimo naš ples. Iz tega sodelovanja se je rodila predstava Voda in Sol, ki obravnava palestinsko problematiko, hkrati pa tudi problematiko človeštva nasploh," je pojasnila Eva, zakaj je pristopila k projektu.
Voda in sol je ljubezenska zgodba in hkrati zgodba o okupaciji, vojni, trpljenju in žalosti. Dogajanje zgodbe je umeščeno v sodobni čas, nekje med Evropo in Palestino. Mlad Palestinec Khaled se odloči vrniti iz Evrope nazaj domov, kjer ga čaka njegova ljubezen, s katero se namerava poročiti. Poročno slavje prekine njegova aretacija. Žalost neveste, njen napor, da bi ga rešila ali vsaj videla, se prepleta z nemočjo in ponižanjem njenega dragega. Oba sanjata o nekem drugem svetu, kjer se usoda palestinskega naroda zdi manj tragična. Vendar je realnost njunega sveta drugačna. Sistematično mučenje zapornikov, travme okupacije in vojne, izguba ljubljenih ponuja še eno alternativo. Boriti se za svobodo izražanja lastne kulture, umetnosti in tradicije, plesati dabke, ples upora in ponosa palestinskega naroda.

 

View Gallery 4 Photos