Cankarjevi trije novi moderni klasiki

Pri Cankarjevi založbi je izšlo pet novih knjig, ki so jih predstavili v petek, 15. maja, v knjigarni Konzorcij. V zbirki Moderni klasiki so izšla naslednja književna dela: Srce parajoče delo neizmerne globine, Dave Eggers (prevod Jernej Županič); Motnja, Magdalena Tulli, (prevod Jana Unuk); Švindler, špijon in človek z bombo, Alex Capus, (prevod Mojca Kranjc, spremna beseda Špela Virant); izven zbirke pa: Trikrat ob zori, Alessandro Baricco,(prevod Janko Petrovec); Poročni zaplet, Jeffrey Eugenides, (prevod Irena Duša).

Trikrat ob zori; Alessandro Baricco (cena: 19,95 evra)
Roman Trikrat ob zori popisuje verjetno zgodbo, ki pa se, kot pravi avtor, v resničnem življenju ne bi nikoli mogla odviti. Zgodbo o moškem in ženski, ki se srečata trikrat, toda vsakič je edinič in prvič in zadnjič. Nepravilni čas književnosti jima omogoča, da je starostno razmerje med njima ob vsakem srečanju drugačno. Vrsta iskrivih, živahnih, duhovitih in presenetljivih dialogov nam ju odkriva v vsej njuni edinstvenosti. Roman Trikrat ob zori se je prvič pojavil kot omemba v Bariccovem delu Mr Gwyn. Šele kasneje je avtor sklenil, da ga tudi v resnici izpiše. Zato ga je mogoče brati kot svojevrstno nadaljevanje Mr Gwyna ali pa kot samostojno delo. Alessandro Baricco (1958) sodi med najpopularnejše sodobne italijanske prozaiste, ki si je z deli, kot so Svila, Devetsto, Ta zgodba in Mr Gwyn, pridobil zvest krog bralcev tudi pri nas. Njegova dela izdajajo po vsem svetu.
Poročni zaplet; Jeffrey Eugenides (cena: 37,96 evra)
Kot Deviški samomori in Middlesex tudi roman Poročni zaplet govori o odraščanju, v tem primeru o treh študentskih prijateljih. Zgodba se začne na dan, ko diplomirajo, avtor pa v retrospektivi predstavi tudi zadnje leto njihovega študija. Roman se odkrito spogleduje s klasičnimi angleškimi besedili o tej temi in pred nami razgrne zemljevid mladosti, polne velikih idealov, velikih ljubezni in velikih razočaranj. Mladost je silno vznemirljiva, a skriva tudi veliko pasti, v katere se moramo ujeti, da bi se naučili živeti. Avtor, Jeffrey Eugenides, je Pulitzerjev nagrajenec, sicer pa najbolj znan po delih Deviški samomori in Middlesex.
Srce parajoče delo neizmerne globine; Dave Eggers (cena: 37,96 evra)
Srce parajoče delo neizmerne globine (2000) je Eggersova literarizirana avtobiografija, ki popisuje avtorjevo življenje v devetdesetih letih, po smrti obeh staršev za rakom, po kateri je dobil v skrb svojega več kot deset let mlajšega brata in se z njim preselil na Vzhodno obalo, kjer je urejal satirično revijo Might. Delo se po precej premočrtnih uvodnih poglavjih prevesi v samospraševanje, v pisanje o pisanju, ki raziskuje, kako preživeti in ostati iskren v dobi ironije. Ob tem ponuja Srce parajoče delo tenkočuten vpogled v življenje celotne generacije X v devetdesetih, presek kulture, ambicij in strahov v času, ki se nam danes zdi optimističen, če ne celo nedolžen. Dave Eggers (1970) je pri tridesetih izdal svoj prvenec, avtobiografsko Srce parajoče delo neizmerne globine, in z njim postal finalist za Pulitzerjevo nagrado. Kasneje je izdal še več kot deset samostojnih knjig; vodi založbo McSweeney’s in velja za enega glavnih predstavnikov tako imenovane šole Nove iskrenosti.
Švindler, špijonka in človek z bombo; Alex Capus (cena: 24,94 evra)
Švindler, špijonka in človek z bombo (2013) je Capusev najnovejši roman. Vzporedna pripoved o naslovnih junakih sloni na življenjepisih treh zgodovinskih osebnosti, katerih poti bi se lahko kdaj križale: nemškega Švicarja judovskega rodu Felixa Blocha, pacifističnega atomskega fizika in nobelovca, ki je pomagal Robertu Oppenheimerju narediti atomsko bombo, svetovljanke italijanskih korenin Laure d’Oriano, poročene s Švicarjem, ki so jo zavezniki med drugo svetovno vojno rekrutirali kot vohunko, in francoskega Švicarja Emila Gilliérona juniorja, slikarja, živečega v Grčiji, kjer je nadaljeval delo svojega očeta, Schliemannovega in Evansovega sodelavca, ki je njune izkopanine dopolnil z domišljijo in s slikarskim darom ustvaril današnjo predstavo o Troji in minojski Kreti. Ta negotova zgodovinska resnica je tudi Capuseva umetniška metafora. Knjiga, ki zabava in hkrati svari: ves čas kaže, kako hitro in na prvi pogled nedolžno se v slehernikovo življenje naseli nacizem. Alex Capus (1961) od rosnih let živi v nemškem delu Švice in piše v nemščini. Je predvsem romanopisec, a tudi avtor kratkih zgodb in pripovedi. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen; veliki met se mu je posrečil z romanom Léon in Louise, ki je bil leta 2011 nominiran za ugledno Nemško knjižno nagrado in je leta 2014 pri Cankarjevi založbi izšel tudi v slovenščini.
Motnja; Magdalena Tulli (cena: 22,95 evra)
Motnja je univerzalna človeška zgodba, ki bi se lahko dogodila kjerkoli in kadarkoli in govori o neimenovani vojni, brezimnih beguncih in njihovih usodah, toda tudi o odnosu drugih ljudi, ki jih pasivno ali sovražno opazujejo v razdeljenem svetu. Središčna metafora Motnje je šivanje: ljudje svoje bistvo zakrivajo z oblačili, ki določajo njihove vloge v teatru življenja. Med njegove kulise, na trg z nekaj hišami, par klopmi in dvema tramvajskima postajališčema, na lepem vdre motnja: s tramvajem se pripeljejo na trg in tam utaborijo begunci, pregnani s svojih domov, ki so jih zapustili v neki drugi zgodbi. In motnja je preizkušnja, ki je prebivalci trga ne prestanejo. Magdalena Tulli (1955) je napisala pet romanov o človeški stiski, zavrženosti, ponižanju in nemoči: Sanje in kamni (1995), V rdečem (1998, slov. 2008), Kolesje (2003), Motnja (2006) in Hrup (2014), žanrski roman Nadzornik sanj (2007) in kratke zgodbe Italijanski salonarji (2011). Prejela je nagrado sklada Kościelskih (1995), literarne nagrade Gdynia (2007 in 2012), Gryfia (2012) in nagrado Juliana Tuwima (2013).
Napovedali so tudi izid romana Valerie Luiselli Breztežni, ki sta ga iz španščine prevedli Ira Kolbezen in Kristina Koritnik. Valeria Luiselli bo 29. maja obiskala Ljubljano in se tega dne ob 17. uri predstavila v Konzorciju.

View Gallery 7 Photos