Vleče me tja, kjer lahko živim s plesom in od plesa

Na Salsa kongresu (foto: Tine Gornik)

Draga Katja, pozdravljena, prazniki so nekakšna tradicija, da plesalci, ki delujete v tujini, priplešete domov. Sicer ne vem natančno, ali so bili tile velikonočni tudi zate razlog za obisk domovine ali je temu botrovalo kaj drugega. Razloži nam, kaj delaš v Sloveniji?
Zdravo, Barbara! Prazniki niso vzrok mojega obiska. Preprosto je tako naneslo, da sem končala zadnja dela in projekte ter začutila, da je pravi čas za obisk Slovenije. Tako ali drugače stremim k temu, da družino in prijatelje obiščem vsako leto. Čeprav se ne bom vrnila oziroma ne bi živela in ustvarjala v Sloveniji (čeprav življenje nas lahko še preseneti, (smeh)), sem pa teh obiskov in srečanj vedno vesela. Še raje vidim, če jih lahko združim s plesom in delom – torej učim in se učim ta čas, ko sem tukaj.

Nazadnje sva se pogovarjali poleti leta 2016 in verjamem, da se je od takrat veliko zgodilo, ustvarilo in spremenilo … Kaj bi izpostavila?
Imaš prav. Zelo veliko se je v tem času zgodilo oziroma veliko sem naredila, ustvarila, se naučila. Od takrat sem odplesala dva Salsodroma (največja salsa parada na svetu), koreografirala in sodelovala pri treh Cali Viejo paradah, ki so prav tako del Feria de Cali. Sodelovala sem pri treh gledaliških predstavah, kjer sem plesala ali igrala, ter v eni reklami. V tem času sem imela možnost sodelovati in se učiti od prvakov v salsi cabaret, kot sta Luis Enrique Solano in njegova partnericaa Xiomar Rivas, ter veliko individualno delala s Stefany Moreno. Marca 2017 sva z Hernanom Andresom na povabilo Branka Padjana iz plesne šole Rolly pripotovala v Slovenijo in učila ter se predstavila na Salsa kongresu v Mariboru, nato pa še v nekaterih drugih krajih. Čudovita izkušnja za oba. Po vrnitvi sem začela več nastopati in trenirati v paru s Cristianom Davidom, s katerim sva se udeležila nekaj tekmovanj (Mundial de salsa Cali in nekaj manjših). Tekmovati sem začela tudi s solo koreografijo… Veliko sem se naučila tudi od Luciana Bissuttija, Argentinca, ki pleše in uči linijo. Prav tako smo veliko ustvarjali z mojimi otroki iz Casa Naranje in pa v javi šoli, kjer sem učila mladino.
Si s svojimi rezultati zadovoljna?
Da in ne. Zadovoljna sem, ker vem, da sem se veliko novega naučila, da sem se opogumila tekmovati, da sem stala na odrih z nekaj odličnimi plesalci, in ker vem, da sem otrokom in mladostnikom kot plesna pedagoginja veliko dala – ne le plesno, ampak tudi v osebnostno. Zadovoljna, da vidno napredujem in da pridobivam širino tako plesnega kot glasbenega znanja. Hkrati pa ne, ker sem še vedno v procesu, ker si želim veliko več in bolje. Nisem še zadovoljna s svojimi rezultati in veliko še moram delati na tehniki posameznih stilov. Veliko se analiziram in opazujem ter imam ozaveščene svoje močne in šibke točke. In te močne točke moram negovati in pospešeno delati na šibkih, kot sta pozicija stopala, izolacija prsnega koša itd. ‘Todo es un proceso, todo esta en proceso’ ali po slovensko – vse je proces in vse je v procesu.
… salsa v Caliju …
Ostaja Kolumbija tvoj začasni plesni in življenjski dom oziroma kam te vleče?
Kolumbija, predvsem Cali je postal moj drugi dom. Tam se počutim ‘en casa’ (doma, op. p). In bilo mi je strašno hudo, ko sem se marca odločila, da se za zdaj ne vrnem v Cali. Vleče me tja, kjer lahko živim s plesom in od plesa. Letos bo to Grčija. V prihodnje pa … dokler lahko plešem in ustvarjam ter sem, kdor sem, sem kar odprta za nove možnosti in priložnosti, ki se lahko še pojavijo.
… Casa Naranja …
Ti je težko zapustiti Casa Naranjo – fundacijo, v kateri si delala skoraj tri leta kot plesna učiteljica in koreografinja?
Zelo. Posloviti se od otrok in sodelavcev, direktorja, ki so vsi postali prijatelji, je bilo zelo težko. Ogromno smo se naučili eden od drugega. Otroke obožujem in tudi oni me imajo zelo radi. John Jairo pa mi je kot direktor fundacije odprl mnogo vrat in mi ponudil mnogo raznolikih delovnih priložnosti v artističnem svetu Calija in zato mu bom vedno globoko hvaležna.
… karneval …
Kako pa so tvojo odločitev sprejeli v plesni skupini Estrellas mundiales de la salsa, katere del si bila navsezadnje dve in pol leti?
Oni me nesebično podpirajo. Čudoviti so. In skupina ima nekaj zelo močnih parov na tekmovalnem področju kot tudi kakovostne šove. Žal je tam težko živeti od tega, potrebuješ dodatno redno delo. Predvsem zato sem odšla – ker delati sedem ur dopoldan in nato pet ur trenirati popoldan postane precej naporno.
Je plesno življenje plesalke, kot si ti, vedno polno izzivov?
Da, polno je izzivov pa tudi preprek. Sicer imam tak značaj, da imam rada intenzivno in divje življenje. Težko se ustavim in umirim. In tako izzive prikličem v svoje življenje ali pa jih najdem oziroma si jih sama vedno znova zadam. Čudovito je dosegati nekaj, za kar si morda nekoč mislil, da ne moreš. Čudovito je, da vedno znova rasteš in znaš več. Da si boljši – tako v profesionalnem kot osebnostnem pogledu.
… predstava v Bogoti …
Kaj pa je tisto, zaradi česar je ples malo manj lep? Preživetje mogoče, tempo življenja …?
Kolikor je življenje s plesom polno in lepo (če predpostavljamo, da ga obožuješ), so tudi trenutki ali obdobja, ko te ples frustrira in žalosti. Na primer takrat, ko ne napreduješ, ko ne zmoreš, ko ne razumeš, ko ne izvedeš, kot želiš. Včasih je res težko, ker ples je način življenja, ki zahteva specifične urnike in način delovanja v vsakdanu, ki ga marsikdo v tvojem okolju ne razume povsem – in tukaj lahko pride do težav tako s prijatelji ali partnerjem.
Kaj je v tem trenutku najbolj plesno popularno v Kolumbiji, kaj je plesni trend?
Hmmm … Popularen bi rekla, da ‘reggeaton’ in kak salsa ‘choke’. V diskotekah še vedno miks salse, ‘reggeatona’, ‘bachata’, ‘merengue’, latino popa.
Zakaj meniš, da sploh nastajajo plesni trendi, po katerih hlastajo uporabniki? Saj ples vendarle ni instant zadeva za hitri užitek ali pač?
A ni tako z vsem? Z glasbo, modo, celo prehrano, kot tudi s plesom … So neke stalnice in vedno popularni ter dodelani plesi, potem pa se pojavljajo trendi, ki pridejo in gredo. Nekateri pa se le uveljavijo. Ples je tako ogromno področje možnosti, da bo vedno kaj novega, kar lahko poskusiš, ustvariš, odkriješ, skombiniraš.
Je salsa calena pri tebi še vedno alfa in omega? Ji posvečaš še vedno veliko pozornosti?
Da, vendar sem v zadnjih treh letih posvečala veliko časa tudi drugim zvrstem in salsa ritmom. Prav tako drugim latinskim ritmom, afro plesu, pa kolumbijski folklori, ki me je čisto navdušila. Obudila sem moderni jazz in sodobni ples. Tudi pop. V svojih koreografijah rada mešam različne plesne zvrsti in gibe.
In nenazadnje – si našla svojo kolumbijsko ljubezen?
Kolumbija je prav gotovo postala moja ljubezen. Kolumbijska glasba in plesi ter ljudje. Kolumbija mi je pomagala razviti več ljubezni do sebe in potencirati ljubezen do življenja – tam se jaz res počutim jaz. Kolumbijsko ljubezen v smislu moškega pa ne. V bistvu se v vseh teh letih, čeprav sem spoznala nekaj zanimivih moških, nisem nikoli resno zaljubila. Tako da: ‘a ver que mas llegare con la vida’ (pa poglejmo, kaj vse še bo prineslo življenje, op. p.).
Hvala ti, in da, imaš prav, naj življenje prinese, kar ima prinesti! Vse dobro.

View Gallery 10 Photos