Varja Vitorovič in Rok Cerkvenik. Odpirava lasten plesni dom z dobro in samostojno ekipo!

Varja in Rok sta edini profesionalni salsa plesni par v Sloveniji. (Foto: osebni arhiv)

Edini profesionalni plesni par pri nas odpira lasten plesni studio.

Varja in Rok, prijazen pozdrav na Paradinem portalu. Sem vesela, da sta se oglasila, in sicer z novico, da jeseni odpirata lasten plesni studio. Bi dejala končno ali kaj drugega?
Lep pozdrav tudi tebi in bralcem Paradinega portala. Tako je, z jesenjo začenjava novo plesno pot, tokrat čisto samostojno z ekipo, ki nama stoji ob strani že nekaj let. Lahko tudi rečemo, da končno lahko izpolniva svojo vizijo o plesu in nadaljujeva svojo kariero s svežino.

Kje bo prostor in komu vse bo namenjen? Kaj se bo dogajalo v njem, bosta po čem posebna, unikatna in seveda kakšen bo naziv šole/studia?
Končna lokacija studia in ime sta za zdaj še skrivnost, lahko pa obljubiva, da bova napoved z veseljem objavila prek Paradinega portala. Posebna bo že zato, ker sva midva tudi malo posebna in kreativna. Najin namen je ustvariti plesni dom z dobro ekipo, kjer se bodo ljudje počutili sproščeno, zadovoljno, kjer bodo lahko pozabili na skrbi in se ob učenju plesa tudi zabavali. Prostor bo seveda v Ljubljani. Ponujali pa bomo salso, mambo on2, bachato, kizombo, brazilski zouk, trebušni ples, brazilsko sambo in še kaj se bo našlo. Želiva si tudi združevanja pedagogov različnih plesnih zvrsti, tako da ljudje dobijo čim širše znanje ter možnosti za plesno izobrazbo, tudi če je opredeljena samo kot ‘social dance’.


Kakšna je v tem trenutku salsa scena? Moja opažanja so valovita, nekaj časa ste na polno aktivni, nekaj časa vas pogrešam ali je to le moja observacija, ker pač niste preveč dejavni v medijih, le na družbenih omrežjih?
Hja, ‘salsa scena’ ima svoje vzpone in padce predvsem zato, ker se znotraj ‘salsa’ scene pojavlja veliko podzvrsti oziroma zvrsti plesa, ki so v nekaterih obdobjih bolj, v drugih pa manj popularni. Primer je recimo sensual bachata (poznamo dominikansko bachato, bachato moderno, sensual bachato, in fusion bachato), ki je zadnjih nekaj let izredno popularna, malo pa je upadla recimo kizomba, ki se je tudi skoraj popolnoma oddvojila od salsa ‘žurov’. Salsa je konstantna na sceni, menja pa se spet priljubljenost med stiloma LA (Los Angeles stila, on1) in NY (mambo stila on2, New York stila). V medijih bi bili lahko aktivnejši, vendar meniva, da je ta scena nekako dovolj dostopna prek družbenih omrežij, in če nas ljudje iščejo, nas tudi najdejo. Je pa res, da je to ‘social dance’, zato se ne dogaja tako veliko, kot pri ostalih zvrsteh, kjer so tekmovanja itd.


Se med vami delajo razlike v smislu, da nekateri plešejo samo salso, drugi reggaeton, pa tretji spet bachato … Ali pač ne, ples je ples?
Nekateri plešejo vse, nekateri spet samo en stil, odvisno od posameznika. Velikokrat ljudje začnejo z enim stilom, pa s časom dodajo še drugega ali pa čisto zamenjajo, odvisno tudi od interesa posameznika/para. Meniva, da je za dobrega pedagoga nujno vsaj poznavanje gibalnih vzorcev in izraznih elementov posameznega plesa znotraj kulture južnoameriških plesov oziroma karibskih plesov.

So to pari, posamezniki?
Pri nas se na tečaje vpišejo tako pari kot posamezniki, opažava pa, da prihaja več posameznikov kot parov. Veliko ljudi naš ples jemlje kot priložnost za nova spoznavanja, nove simpatije itd.
Je Ljubljana središče latino ritmov ali ji sledi recimo Maribor oziroma kakšno drugo mesto? Razkrijta nam, kje se največ pleše v Sloveniji in kje morda v Evropi?
Gotovo je Ljubljana središče latino ritmov v Sloveniji, imamo največjo ponudbo tečajev različnih latino ritmov, večino jih boste našli lahko tudi v najinem novem studiu. Pleše pa se resnično po vsej Sloveniji, Maribor, Celje, Novo mesto, Koper … Mi smo resnično zelo plesni narod, kar naju izredno veseli.


Spomnita nas, sta še vedno edini profesionalni salsa plesni par? Če da, kako to, če ne, nam zaupajta, kdo je še?
Še vedno sva edini profesionalni par, to pomeni, da nastopava in učiva po tujini ter živiva izključno od poučevanja plesa. Imamo tudi nekaj posameznikov, ampak par sva pa edini.
Kako vama je korona prekrižala načrte? Kaj vse sta izpustila in kaj vse bosta zdaj nadoknadila?
Varja: Ja, korona nama je kar dala misliti, predvsem meni. Čeprav sem bila po zadnjih dveh sezonah zelo utrujena zaradi različnih dogodkov, sem med korono izredno pogrešala ples in druženje z najinimi tečajniki. To mi je dalo misliti, da želim delati dalje z drugačno vizijo, želela sem si, da greva svojo pot in skozi ples, poučevanje in projekte izraziva še vse, česar do zdaj nisva mogla izraziti.
Rok: Tudi meni je dalo misliti, da v življenju pridejo situacije, iz katerih se je treba nekaj naučiti in se včasih odločiti narediti korak v smer, ki ti prinaša tisto, kar si v življenju resnično želiš. Trenutno stojiva pred izzivi, ki pa naju bodo na dolgi rok naredili še močnejša, v to verjamem.
Kako sta vzdrževala tako fizično kot psihično kondicijo v tem času? Sta trenirala doma, delala kaj?
Varja: Jaz sem pridno delala raztezne vaje in telovadila doma, uspela sva tudi voditi online tečaje, kar me je rešilo pri plesni kondiciji in pri koreografskem delu.
Rok: Tudi jaz sem doma pridno treniral, da sem ostal v formi, kot pa je povedala Varja, sva imela online tečaje, kjer sva ohranjala svojo plesno kondicijo.
Sta prišla v času korone do kakšnih zaključkov, sprememb v razmišljanju ali pa v načinu vajinega delovanja, bosta ubrala kakšno drugačno pot ali bosta nadaljevala, kjer sta marca končala?
Ja, sva se naučila, da če nisi srečen ali stagniraš, si za to kriv sam in moraš narediti korak v smer svojega zadovoljstva, drugače ostaneš v eni in isti zanki. Zato že z odprtjem svojega studia stopava v to smer.
Mislita, da se je svet kaj spremenil v tem času? In če da, v čem najbolj?
Upam, da se je na bolje, predvsem upam, da so se ljudje naučili, da se lahko ustavijo in zadihajo, da si lahko vzamejo čas za najbližje in druženje ter za počitek. Nikjer na svetu ni lepše kot v družbi ljudi, ki te imajo radi, te podpirajo in ti dajejo lepo energijo za to, da si napolniš energetski rezervoar.

Kaj je bila prva stvar, ki sta jo naredila, ko so se odprli plesni studii in smo se vrnili v približno normalo?
Hja, zaštartala sva tečaje ter se poskusila držati vseh pravil in priporočil, da sva zaščitila svoje stranke, ter začela načrtovati poletne tečaje ter vso prihodnjo sezono.
Kakšni pa so poletni načrti, bi bilo vprašanje na mestu za sredino junija (malo manj za vreme)?
Najini poletni načrti so kar ambiciozni, poleg dopusta imava v načrtu dokončno ureditev novega studia ter intenzivne poletne tečaje, ki so namenjeni znalcem kot tudi popolnim začetnikom, obsegajo pa tečaje mambe, salse in bachate na najini začasni lokaciji. Napovedujeva tudi dva koreografska ‘bootcampa’, kjer se lahko naučite koreografijo za nastop, ter MamboLAB delavnice, kjer lahko poglobite svoje znanje mambe. Skratka zelo sva dejavna tudi poleti. Več informacij o tečajih lahko najdete tudi na najini novi FB in IG strani: https://www.facebook.com/varja.rok.ples/
instagram: varja.rok.ples
In torej štart vajinega studia 1. septembra. Se vidimo in hvala za vajine misli!