V München na vznemirljivo premiero

Malo starega in malo novega v münchenskem baletu.

Münchenski nacionalni balet je pred novo premiero. Umetniški vodja Ivan Liška je nadvse ponosen, da lahko za 20. december napove  poseben baletni večer, sestavljen iz treh koreografij treh velikih koreografov. Natančneje dveh koreografov in koreografinje. Jerome Robbins in George Balanchine bosta za vse tiste, ki prisegajo na ustvarjalnost prejšnjega stoletja, Aszure Barton pa za vse tiste, ki nas "firbec matra", kaj v živo predstavlja ta kanadska umetnica.

Ivan Liška z naslednicami Robbinsa in Balanchina.
Oba omenjena gospoda smo namreč že videli tudi v prejšnjem stoletju. A spomin na velikana je seveda še kako živ, zato je gospod Liška nadvse ponosen na prihajajočo premiero. "Septembra smo se veselili, da je z nami Colleen Neary, ki je postavila uprizoritev Simfonije C, baletno delo koreografa, plesalca in soustanovitelja New York City Balleta Georgea Balanchina, in prav tako Christine Redpath za predstavo In the Night, delo ameriškega gledališkega producenta, režiserja in koreografa Jeromea Robbinsa. Colleen Neary predstavlja organizacijo Balanchine Trust in Giselle Roberge predstavlja tradicijo newyorškega baleta ter tudi hamburškega baleta, kjer je plesala dolgo časa. Da bi s to premiero ustvarili popoln mešan večerni program, se veselimo sprejema kanadske koreografinje Aszure Barton ter njene ekipe. Njena koreografija nosi naziv Adam is, balet samo za moške plesalce kot nasprotje ženski prevladi v predstavi Simfonija C."
Aszurea Barton (foto: Tobin Del Cuore)

Aszurea je bila rojena pred štiridesetimi leti v Alberti, v njenem kurikulumu pa beležimo sodelovanje z Michaelom Barišnikovim, skupino Alvin Ailey, American Ballet Company. Trenutno živi v Brooklynu in je zaljubljena v zeleni čaj. Vsekakor sodi ta neobičajna koreografinja med tiste kreatorje, ki počasi zavzemajo svetovne plesne odre. Torej, München čaka. Lahko tudi obiščemo generalko 10. decembra ob 20.00, saj so takrat vse vstopnice po 12 evrov.

View Gallery 7 Photos