Usodna Carmen v špancih. Združitev flamenka in baleta, strasti in elegance

… Mateja Železnik in Kenta Yamamoto …

V soboto, 3. oktobra  2015, ob 19.30 in nedeljo, 4. oktobra 2015, ob 17.00 bo v Španskih borcih v Ljubljani na ogled baletna in flamenco predstava Carmen, kjer so združili moči Mladi slovenski balet, Flamenko plesna skupina CoraViento in Društvo baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana. Carmen sodi med najbolj poznane in priljubljene španske zgodbe. Balet s flamenkom se za osnovo oprijema vsebine znane opere. Je klasično baletna in flamenco inačica s številnimi atraktivnimi dueti, variacijami, pantomimami ter vložki pravega španskega flamenca na znamenito glasbo Georgesa Bizeta, ki je leta 1875 napisal opero po noveli Prosperja Merimeeja.

… Mateja Železnik in Uroš Škaper …
Bizetova mojstrovina je z enkratno skladnostjo oživila literarno predlogo in lik usodne ženske povzdignila v mit. Glasbena platforma in človeška zgodba, ki se v operi, ki je še danes izjemno priljubljena, medsebojno prepletata oziroma dopolnjujeta, sta tako sugestivni, da so jo neštetokrat prirejali, ekranizirali, filmali in uprizarjali. Bizet, ki je bil eden najspretnejših mojstrov orkestracije svojega časa, je najbolj učinkovite trenutke opere priredil za simfonični orkester v dveh suitah, ki danes v največ primerih služita kot glasbena podlaga številnim baletnim in plesnim različicam. Bizetova Carmen je spodbudila številne obdelave predvsem zato, ker je Bizet ustvaril vrsto izjemno prepoznavnih pa vendar nikakor ne trivialnih melodij, v katerih čutimo nepomirljiva nasprotja: boj za prevlado med moškim in neodvisno, neukrotljivo žensko naravo, nasprotje med civilizacijo in divjim svetom Ciganov in tihotapcev, ki mu pripada Carmen, notranji boj Don Joséja, nasprotje med vodenim, kolektivnim svetom tobačne tovarne in svobodnim življenjem junakinje, nasprotje med hladnim celinskim svetom, ki mu pripadamo, in utripajočim Mediteranom, ki poje v Bizetovi glasbi.
Carmen se v baletni inačici že leta poslužuje veliko število baletnih in plesnih koreografov, saj glasba odpira brezmejne možnosti za plesno inspiracijo. Zgodba o Carmen s svojo dramsko zasnovo plesalcem nudi velik izziv v oblikovanju interpretacij posameznih vlog. Koreografija na glasbo Georgesa Bizeta je delo vodje Mladega slovenskega baleta (MSB), Tomaža Rodeta ob pomoči asistentke Claudie Sovre, ki sta prav tako izoblikovala sceno in kostume, koreografije flamenco plesov pa so oblikovale Mihaela Wabra Kucler, Manca Dolenc, Urska Ivanuša in Simona Šturm.
Na predstavi v soboto bodo iz vrst Mladega slovenskega baleta zaplesali Alena Medič (Carmen), Tomaž Golub (Don Jose), Lara Flegar (Michaela), Metka Beguš (Mercedes), Mateja Železnik (Frasquita), Monika Zorko (Krčmarica), Uroš Škaper (Zuniga) in Petra Pibernik, iz vrst plesalcev SNG Opera in balet Ljubljana pa Kenta Yamamoto (Escamillio). V nedeljo se bo glavnih vlogah predstavila zasedba z Barbaro Potokar (Carmen), Kento Yamamoto (Don Jose), Yukijem Sekijem (Escamillio) – vsi iz SNG Opera in balet Ljubljana ter Laro Flegar (Michaela) iz Mladega slovenskega baleta. Na obeh predstavah bodo iz flamenco skupine CoraViento plesalci Manca Dolenc, Urška Ivanuša, Urška Centa, Mihaela Wabra Kucler, Simona Šturm, Nataša Ravnik, Tomaž Pačnik, Tinkara Babič, Tanja Sabol, Maša Kolšek in drugi.

View Gallery 4 Photos