Tradicionalno in moderno v strastnih flamenko ritmih. Metamorphosis & Sacai

Urška Centa

V petek, 9. septembra, bo dogajanje na odru Kina Šiška posvečeno modernemu flamenku in njegovi integraciji v sodobni ples. Predstavili se bosta mednarodna plesno-glasbena kompanija Flamencoraneo s predstavo Metamorphosis in mlada plesalka Urška Centa s svojim performansom Sacai.

Saška Šašić La Sali
Metamorphosis je plesno-glasbena predstava mednarodne flamenko zasedbe Flamencoraneo pod vodstvom srbske plesalke in koreografinje Saške Šašić La Sali. Novo odrsko delo navdihuje večni boj med tradicionalnim in modernim in povezovanje na videz nasprotujočih si konceptov ter struktur. Uprizarja pot oblikovanja in preobrazbe modernega človeka skozi zapleten sistem družbenih norm, ki zavirajo njegov razvoj individualnosti, ter utečenih navad, ki zanj postajajo avtomatizirane reakcije.
Metamorphosis
Ustvarjalci predstave zaradi potrebe po močnejši izraznosti med seboj spajajo moderni flamenko in sodobni ples. Španska, srbska in slovenska umetniška zasedba, sestavljena iz treh plesalcev (Saška Sašić La Sali, Mitja Obed, Zoe Sepúlvedra) in petih glasbenikov (Jorge Canda Neira, Ángel López de Toro, Petar Lazarević, Aleksandar Radojičić, Boris Magdalenc), za gledalca predstavlja vrhunsko odrsko doživetje, primerno za vse ljubitelje glasbe in plesa.
Urška Centa
Sacai je prvenec mlade slovenske plesalke Urške Centa, v katerem tradicionalni glasbeni formi flamenka išče nove gibalne rešitve. Ustvarja moderni flamenko, ki ostaja zvest strogi plesni tehniki, hkrati pa se izrazno nadgrajuje s sodobnim plesom.
Performans govori o obličjih resnice, različnih pogledih na svet in ‘resnicah’ videnih skozi kalejdoskop. Zaznavanje časa, prostora, ljudi in dogajanja so subjektivni odbleski, ki svet našim očem prikazujejo v različnih barvah in vzorcih po principu ‘adaequatio intellectus et rei’. Vsak skozi svoje oči vidi le to, kar hoče in razume.

View Gallery 7 Photos