Toliko talenta na 11. festivalu Front@! Telo presega samo sebe, plesalci občudovanja vredni

Anton Lachky, Side effects (foto: Joris De Bolle)

Festival Front@ sodobnega plesa je posebnost, pomemben umetniški festival v majhnem mestu, ki je namenjen obiskovalcem štirih sosednjih držav. Murska Sobota bo tako med 1. in 3. septembrom 2016 že enajsto leto zapored gostila vrhunske tuje in domače plesne predstave.

Milan Tomašik, Železno modra (foto: Albert Vidal)
Letošnji že enajsti festival bo potekal pod motom ´toliko talenta´, saj je tokratni festivalski pogled usmerjen na telo, ki presega samo sebe, nastopajoči pa so v svojem izrazu nepopustljivi in občudovanja vredni. Festival bosta odprli dve predstavi. Predstava Železno modra (´Silver Blue´) avtorja Milana Tomašika, ki jo zaznamuje fizičnost in izjemna koreografska ekspresivnost, ter Relikvija (´Relic´) grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, ki se v predstavi loteva sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.
Že drugo leto zapored organizatorji ponujajo tudi vsebine za otroke in mladino, saj želijo približati sodobni ples najširšemu krogu občinstva. Malčki si bodo lahko tako ogledali vizualno plesno-gledališko otroško predstavo z naslovom Kric krac, to sem jaz!. Predstava temelji na risbah, na katerih so otroci risali sami sebe v prvih šestih letih življenja. Že tradicionalno se na festivalu predstavljajo dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana in Šole za sodobni ples Ane Maletić (HR) ter mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1. Letos se bodo s koreografskimi miniaturami občinstvu predstavili izjemni mladi plesalci: Veronika Valdes, Gašper Kunšek in Plesno društvo CoraViento iz Slovenije, Alexander Tesch iz Avstrije, So Yeon Shin iz Južne Koreje in Carolyn Prokopidis iz Združenih držav Amerike.
Euripidesa Laskaridis, Relikvija (foto: Miltos Athanasiou)
Drugi festivalski večer bo na sporedu predstava V iskanju mirovanja (´Still´), ki temelji na improviziranih delih dveh izjemnih plesalcev Jurija Konjarja in Martina Kilvadyja. Posebnost predstave je v tem, da  se dialog med plesalcema in občinstvom dogaja med predstavo, kar gledalcu ponuja vpogled v proces nastajanja in hkrati omogoča, da zaobjame celoto nastalega.
Zadnji dan se bo na festivalu predstavila izjemna skupina Anton Lachky Company s slovaško-belgijsko zasedbo. V Mursko Soboto prihaja s predstavo Stranski učinki (´Side Effects´), ki jo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost. Anton Lachky, tudi ustanovni član slovite skupine LesSlovaks, je svojo skupino ustanovil leta 2012 in z njo uprizoril dve uspešni predstavi, ki gostujeta po vsem svetu. Stranski učinki je večplastna, provokativna in hkrati komična predstava, ki gledalca po koncu pusti, da razmišlja ko kompleksnostih, vprašanjih in skrivnostih, ki jih uprizarja.
, Jurij Konjar in Martin Kilvady, V iskanju mirovanja (foto: Nada Žgank)
V teoretskem delu festivala organizatorji pripravljajo okroglo mizo o sodobnem plesu ´na robu´ z naslovom Ples in performans v Rovtah II, ki jo bodo vodili avstrijska publicistka Ingrid Türk Chlapek, nemški teatrolog dr. Franz Anton Cramer in slovenski koreograf Matjaž Farič. Okrogla miza bo potekala v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom. V programu festivala so namenili prostor tudi predstaviti Začasnega plesnega arhiva, ki ga bo predstavil njegov ustanovitelj Rok Vevar – kritik, publicist in zgodovinar na področju uprizoritvenih umetnosti, pogovore o predstavah pa bo vodila dr. Andreja Kopač.
Festival Front@, ki ga organizira zavod Flota, je letos ob prazniku kulture prejel nagrado Mestne občine Murska Sobota za vrhunske kulturne dosežke, mreža Beyond Front@, ki je leta 2008 izšla iz festivala, pa je bila s strani Evropske komisije izbrana kot zgodba o uspehu. Otvoritveni dogodek bo s svojim nagovorom pospremil minister Anton Peršak. Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja.

View Gallery 5 Photos