Veliko plesno tekmovanje Diamant Cup. Kopica svetovnih zvezd. Naših le peščica.

Ekipa Diamanta vabi plesalce in gledalce v Kranj. (Foto: Jernej Rihar)

Jedro plesnega kluba Diamant, Zoran Plohl, Tatjana Lahvinovič Galčun, Aleksej Galčun in Lukaš Mušinka, je organiziralo tiskovno konferenco pred velikim plesnim tekmovanjem Kranj Open 1st Diamant Cup, ki se bo odvijalo v soboto, 3., in nedeljo, 4. septembra, v dvorani Zlato polje v Kranju. Organizatorji napovedujejo velik dogodek, saj tekma sodi v kategorijo najvišjega mednarodnega ranga, ki se organizira pri nas. Poleg Kranj Open še decembrski Maribor Open prinašata točke za svetovno rang lestvico. "Poleg svetovnega, evropskega prvenstva in tekmovanj za Grand Slam so to najpomembnejše tekme. Tekmo smo želeli organizirati že lani, a smo morali najprej opraviti "test" oziroma organizirati kvalifikacijski turnir, ki smo ga po besedah nekdanjega predsednika Plesne zveze Slovenije Draga Šuleka, opravili preveč dobro. (smeh) Plesna zveza nas je potem nominirala na Mednarodno plesno zvezo WDSF in smo dobili možnost organizacije. Termin bi bil sicer za nas bolj ugoden v prvi polovici leta, ker so zdajle pred vrati vsa svetovna prvenstva v vseh kategorijah, a vseeno smo z udeležbo zelo zadovoljni," je povedala Tatjana Lahvinovič Galčun.

Od leve proti desni: Lukaš Mušinka, Zala Fuchs, Aleksej Galčun, Tatjana Lahvinovič Galčun, Zoran Plohl, Anastasia Novikova in Winson Tam.
Trenutno je prijavljenih 300 plesnih parov iz 30 držav. Seveda tudi iz Slovenije, a žal le iz Plesnega kluba Pingi in organizatorja Diamant. Zoran Plohl: "Veseli nas, da se bodo tekmovanja udeležili aktualni svetovni prvak v latinskoameriških plesih, par Gabriele Goffredo in Anna Matus, trikratna svetovna prvaka med starejšimi mladinci Paul Moldovan in Christina Tatar, lanskoletna svetovna prvaka v desetih plesih, svetovna prvaka in podprvaka v latinu v kategoriji pod 21 let Winson Tam in Anastasia Novikova, pa David Odstrčil in Tara Bohak, ki sodita med 24 najboljših na svetu v standardu, in še nekaj parov, ki sodijo med najboljše pare na svetu. Nadejamo se lepega plesnega spektakla."
… Aleksej Galčun in Tatjana Lahvinovič Galčun …

Sodilo bo 16 sodnikov iz 16 držav in devet slovenskih sodnikov, ki pa po besedah Tatjane Lahvinovič "niso pripadni nobenemu klubu: "Res nam nihče ne more očitati, da se bo kogarkoli porivalo naprej. Tekmovanje je lepa priložnost za promocijo slovenskega plesa, Slovenije. Želimo si, da se tekmovanja udeležijo vsi slovenski tekmovalni pari, in če se ga ne bodo, bo seveda velika škoda. Predvsem za njih. Če pogledamo udeležno slovenskih parov na tujih tekmah, vidimo, da sta se recimo odprtega prvenstva Nemčije udeležila dva para. Vem, da ima ta vikend svetovno prvenstvo pod 21 let v latinu v Pragi in se ga bosta udeležila Miha Žerjav in Valerija Musina, kaj se dogaja z ostalimi pari, pa žal ne vem."
… svetovna prvaka v latinu Gabrielle Goffredo in Anna Matus …

Torej zrela izjava, ki jo je podal julija letos za naš portal spremljevalec ekipe na svetovno prvenstvo na Japonsko Blaž Pocajt iz novo ustanovljenega Plesnega kluba Feniks, ni dolgo zdržala: "In s časom in pravim ter predvsem strpnim načinom dela lahko v prihodnje posežemo tudi po dobrih rezultatih. Rekel bi, da vse, kar počnemo v življenju, potrebuje čas in umirjen prostor za razvoj. In predvsem tega nam primanjkuje v Sloveniji. Pari morajo biti manj okupirani s tem, h kateremu trenerju letijo na ure, in bolj usmerjeni v svoj osebni razvoj. Vidim pa trenutno zelo pozitiven pristop obeh parov danes in lahko rečem samo, da bodimo prijatelji, spoštujmo drug drugega, zavihajmo rokave in na delo. Novim zmagam in izkušnjam v življenju naproti." Je pa za naš portal komentiral udeležbo na tekmi trener Plesnega kluba Feniks Matej Krajcer. "Tekme se bodo udeležili samo trije naši pari, in sicer v kategoriji mlajših mladincev in pionorjev v soboto, ker imajo vsi ostali pari v nedeljo predizbor oz. nastop na šovu Sloveija ima talent."
… Lukaš Mušinka je poskrbel za atraktivna darila za vse finaliste, Zala Fuchs se nadeja dobrega nastopa pred domačo publiko …

Je pa tekma pomebna za Zalo Fuchs, ki sicer upa, da se bo njen soplesalec Vitalii Zaharov pravočasno vrnil iz Rusije, saj ima težave z vizo. "Tekma je pomembna tudi zato, da se lahko predstavim domači publiki, ki me ima možnost videti samo na državnem prvenstvu."
… Anastasia Novikova in Winson Tam … (foto: Jernej Rihar)

Na tiskovni konferenci sta bila tudi Winson Tam in Anastasia Novikova, ki plešeta za Kanado, a sta zavoljo trenerske ekipe Slovenijo izbrala za svoj novi dom. "Tekma je za naju zelo pomembna in vesela sva, da lahko rečeva, da je organizirana na domačih tleh. Pričakujeva dobro in kakovostno tekmovanje, organizirano bo pa tako ali tako odlično."
… David Odstrčil in Tara Bohak. (Foto: Marko Mesec)
Vsi bomo z veseljem gledali nastop Naje Dolenc in Vladislava Kolesnikova, ki sta sicer nameravala priti na tiskovko, a ju je prometna nesreča na štajerski avtocesti prikrajšala za izjavo. Sta pa po državnem prvenstvu v kombinaciji, kjer sta zasedla drugo mesto, v dobri formi. Medklic. Državni prvak Jure Bergant je že nehal plesati z Anjo Pritekelj in v prihodnjih dneh napišem, kaj se je dogajalo v dveh poletnih mesecih s tem sicer obetavnim parom.
Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc sta zamudila na tiskovko, a v Kranj prav gotovo ne bosta. (Foto: Jernej Rihar)
Tekmovanje se bo začelo v soboto ob 9.00 zjutraj in nadaljevalo do poznih ur. Ogled finalov je napovedan za oba dneva ob 19.00. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima in Zavodu za turizem Kranj ter seveda na vhodu pred športno dvorano. Vsi ljubitelji plesa, ki me celo leto sprašujete, kje se lahko vidijo dober čačača, samba, rumba ali angleški valček, tukaj je priložnost za plesni diamant. Fotografije s tiskovne konference je za naš portal naredil Jernej Rihar.

View Gallery 8 Photos