Tjaša Žibert in Wine Night Only. Unikatni kulturni večer druženja, pristnega optimizma, obdan z vročico kabaretskega sija ob degustaciji vrhunskih vin.

Tjaša Žibert je za 33. rojstni dan uprizorila predstavo Wine Night Only. (foto: Matic Eržen, Blankframes d.o.o.)

Prispelo je vabilo z naslovom Wine Night Only/ En vinski večer, ki vabi na srečanje 5. maja v ljubljansko Cukrarno. S pomočjo sponzorjev: Klet Brda, Blank Frames d.o.o., L’Oreal Slovenija in 4Endurance smo zaplesali s Tjašo Žibert in ekipo prvovrstnih plesalcev.

Cukrarna na Poljanskem nasipu je sredi 19. stoletja predstavljala najpomembnejši industrijski objekt na Slovenskem, namenjen pa predelavi ‘cukra’, kar že sam naslov napove. Najnovejša obnova starega objekta, ki se je končala 2021 je obdržala zunanjo lupino in gabarit, je danes veličastni kulturni objekt Galerija Cukrarna.

Domen Valič nas je popeljal skozi krasen večer.

Na vabilu je bilo še posebej poudarjeno, da se dogodek Wine Night Only prične ob 19.30, prihod pa naj bo najkasneje ob 19. uri. Malo pred 19.00 sem bila že pred rampo parkirišča, pozvonila, in avto je dobil svoj prostor, nato sem se čez veliko stopnišče, ki služi lahko kot sedišče, napotila do vznožja veličastne stavbe. Pred menoj se je dogajalo posebno vzdušje, pravzaprav je potekala modna revija elegance, modnosti, posebnih pričesk in visokih pet, nasmejanih obrazov, ko so se med seboj veselo pozdravljali, in se zbirali povabljenci. Tudi sama sem s kom spregovorila, ko so hostese, v črnih modno ukrojenih poletnih oblačilih v stilu tistih davnih dni čarlstona, prišle s kozarci.

Bil je še lep večer, sicer ne prav topel, ob soncu v zahajanju. Zazveneli so kozarci z mehurčki, tudi se prilegla osvežilna pokušnja, in smo bili že pri vhodu, ko me je organizatorka Julija Krenker usmerila po stopnišču navzgor. Ja, vstopili smo v kavarniški prostor Cukrarne, z mizami, prti in stoli, pred njimi pa oder, vzdušje družabno, kavarniško. Na vrhu se je vrtela glasba in so se zbirali prijatelji nastopajočih, pogled na oder pa je bil odličen. Na naši okrogli mizici so nas pričakali še lični mali gledališkii listi, ki so bolj spominjali na karto naročil. Karte nismo niti potrebovali, saj se je tega plesnega vinskega večera vino postreglo kar po vrstnem zaporedju označenih koreografij ter nastopajočih, in to štirikrat; na priloženem listu pa je bilo zapisano: ‘Medtem ko boste vi poprijeli za kozarce, bomo mi poprijeli za soplesalca ter vas popeljali v nepozabno noč plesa in vina. Vsak kozarec, bo pripovedoval svojo zgodbo in pomagal glavnemu junaku do odločitve o tisti pravi…’
Glavni junak tega večera je bil povezovalec, občasno tudi plesalec Domen Valič, ki je pozdravil vse prisotne, tudi spregovoril o vinu in ženskah, okuse vin pa primerjal s pridevniki, ki priličijo nežnem spolu. Večerni program se je nizal v velikopoteznem koreografskem spektru Tjaše Žibert, odseval pa karakterne značilnosti žensk v primerjavi z okusom vina.

Prvi plesni izhod, prva koreografija je bila uvod v to plesno, vinsko vzdušje in slavje, ki si ga je zaželela, tudi idejno zasnovala in priredila koreografinja Tjaša Žibert na večer svojega 33. rojstnega dne. Tjaša je tudi izbrala nastopajoče plesalce ‘créme de la créme’ tovrstne scene plesnega jazza in kabareta, ki so tega večera zaplesali v višine mogočnega in nepričakovanega. V ženski ekipi: Tjaša Žibert, Tjaša Fajdiga tudi vokalistka, Tina Atanovski, Lara Šilbar, Tjaša Gabrovec. V moški ekipi pa so bili plesalci, s katerimi so poglabljali plesno srčnost ter plesno vnemo: Tian Ćehić, Maj Žan Peršin, Matej Voušek, Matic Bizjak.


Prva vinska pokušnja je stekla ob mehurčkih še pred vhodom, tudi se večer pričel z uvodno koreografijo, kjer je veselo zaplesalo pet plesalk: Tjaša Žibert, Tjaša Gabrovec, Lara Šlibar, Tina Atanasovski ob glasbi: Nicola Hughes – Le Jazz Hot, v ritmu jazza in ob plesu spevne vokalistke Tjaše Fajdiga. Ob koreografiji sem pomislila, da je končno na slovenski sceni lahkotno vzletel izvirni kabaret v plesni dinamiki in ob vročam vokalu. Že takoj za tem so se na odru znašli še preostali plesalci, ko je ob tej plesni poslastici vseh nastopajočih pričel Domen s svojo zgodbo Wine Night Only, ali kako bi se odločil, če bi imel le en večer za izbiro tistega pravega okusa; in se pridružil plesni ekipi. Ko je Domen najavil prvo vino iz Kleti Brda, Goriška Brda, Sivi pinot, 2022, se je v kozarcih na naši okrogli mizici že lesketal sivi pinot kar nekam skrivnostno vabljivo, tako kot zna biti skrivnostna in vabljiva ženska. Zaplesala, in z vokalom nadgradila vino skrivnosti je Tjaša Fajdiga ob glasbi: Jessica Rabbit – Why don’t you do right, v kostumu bleščic, ki v svetlobi scenske luči spreminjajo barve. V svojem nastopu se je Tjaša skrivnostno iskrila, tudi zapeljivo osvajala Domena, in ga privabila v svoj plesni objem skupaj z novim parom: Tjaša Žibert & Tian Ćehić v plesni preplet dveh živahnih parov ob novi glasbeni spremljavi: Christina Augilera – A guy what takes his time.


In je že sledila nova Valičeva najava, tudi zgodba o novem vinu Krasno orange, 2021 s pridihom novih dni, v prefinjeni liriki soul jazza ter plesni eleganci oranžne kraljice Tine Atanasovski, poglabljala se, tudi nadaljevala v duetu občutkov s soplesalcem Majem Žanom Peršinom, ko vino Krasno orange osvaja tako njo kot njega ob čuječi glasbi Bette Middler – Stuff like that there. Glasbene spremljave tega večera so se večinoma zavrtele do konca, tudi kdaj nadaljevale z drugo glasbo, največkrat pa dopolnjevala z montažo vokala, z basi, beati…


Ob oranžnem vinu je sledilo še novo plesno presenečenje, ko je na oder priletel fantovski kvartet: Tian Ćehić, Maj Žan Peršin, Matej Voušek, Matic Bizjak, v pospeških mehiškega roka – Royal Crown Revue – Hey Pachuco. In so vsi, kot eden poleteli po odru, po zraku in tleh, izvajali nove spine, skoke, akrobatske preskoke, predvsem vneto zaplesali ter navdušili. Bila je to kratka vendar enkratna plesna scena v izvedbi fantovskega kvarteta, ki se je nadaljevala v novo plesno senzacijo, ko so se fantom pridružila še dekleta, sledila pa vihrava koreografija duetov.

V naslednji sceni se nastopajoči še posebej usmerijo k omizju gostov. Prične se z vokalom Tjaše Fajdiga in pesnijo Severina– Mili moj, ko se med mizami ter gosti hitro znajdejo in zaplešejo: Tjaša Žibert, Tjaša Gabrovec, Lara Šlibar in Tina Atanasovski.


Na vrsti pa je že novo vino: Krasno Rdeče, 2022, ob pernatem duetu strasti Lare Šlibar in Tjaše Gabrovec z veliko pernato pahljačo; saj ob njuni plesni vročici ter opojnem vinskem rdečilu zavre lahko še kri. Njima se pridružita še dva plesalca, in ob zvokih glasbe Bond-Liber tango zavibrira fatalni tango dveh plesnih parov: Tjaša Gabrovec, Lara Šlibar, Tian Ćehić, Matic Bizjak.

(foto: Matic Eržen, Blankframes d.o.o.)


Nato steče še zadnja pripoved o vinu Goriška Brda Merlot XI, 2019, tudi je znova čar vin ter njih barv komentiral Domen Valič, ob tem pa najavil, da je že izbral tisto pravo: seveda Merlot, vino rubinskih globin z vijoličastim barvnim odtenkom, ko ob njemu rdijo še ustnice. Na odru pa v svojem solu dominira Tjaša Žibert v vabljivem rdečem kostumu, in se ob njej znajdejo štirje prepoznavni plesalci: Tian, Maj Žan, Matej, Matic, njeni zvesti spremljevalci, ki ob njej poletijo, jo vihtijo po zraku, nosijo, dvigajo, tudi zaplešejo v intimi korakov, medtem ko ona ob zvokih muzikala: Linda Eder – Bring on the men, kraljuje v svojem plesnem zanosu.
Na koncu koncev sledi le še zaključek, ko se še zadnjič v tem večeru plesnega navdušenja zavrtijo vsi nastopajoči ob glasbi Dream Girls – One night only, tudi jih gostje z navdušenjem pospremijo.
Bil je to unikatni kulturni večer druženja, pristnega optimizma, obdan z vročico kabaretskega sija ob degustaciji vrhunskih vin, tudi vrhunske zasnove ter izvedbe tako ustvarjalcev, kot izvajalcev in vseh ki so prispevali k uspešnem projektu Wine Night Only: kreativna zasnova – Tjaša Žibert, Kaja Elsner, Eva Gradišnik; besedilo: Eva Gradišnik, Kaja Elsner; oblikovanje: Andraž Grulja; organizacija: Julija Krenker , Tjaša Žibert.