Tango zagotavlja zdrav način gibanja, koordinacijo, deluje antistresno

Zavežite čevlje in zaplešite tango.

Tango akademija je pred velikim dogodkom, saj gostite argentinskega mojstra Demiána Garcío. Kaj lahko novega ali starega pokaže precej razgledani slovenski publiki?
Argentinski tango se neprestano razvija in spreminja. Tisti, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarja s tangom, mora slediti tudi plesnim trendom. Tango, ki smo ga plesali pred desetimi leti, ni več tango, ki se pleše danes. Ples je živ organizem, ki sledi glasbi, času in družbi … Maestro Demián García, ki je ne le plesalec, koreograf in učitelj, pač pa tudi sodnik na mednarodnih tango prvenstvih, sodi pravzaprav v sam svetovni vrh na tem področju. Prepričan sem, da nam bo predal veliko plesnega znanja ter na ta način popestril in obogatil slovensko tango skupnost. Kot sam rad rečem ne le svojim učencem, pač pa tudi sebi, vedno je mogoče stvari narediti bolje … Tudi tango je mogoče plesati bolje! Še posebej gre poudariti, da bo ob tokratnem obisku Tango akademija pripravila tudi posebne delavnice za tiste, ki se s tangom še niso srečali. Za obiskovalce delavnice je to izvrstna priložnost, da naredijo svoj prvi tango korak pod budnim očesom argentinskega mojstra in spoznajo, kako tango učijo v Buenos Airesu.

Maestro Demián García prihaja v Ljubljano za teden dni.
Pri vas bo kar cel teden. To je zelo veliko. Zakaj tako dolgo in kako se to obnese finančno?
Kot učitelj in velik ljubitelj argentinskega tanga si želim deliti in širiti svoje navdušenje nad tem plesom z ljudmi, ki me obkrožajo. To je moje življenjsko poslanstvo. Organizacija delavnic, na katerih bo poučeval Demián García, je motivirana z isto željo: dati slovenski tango skupnosti priložnost, da spozna tako odličnega maestra, kot je Demián. Hkrati pa je moja želja približati argentinski tango širši slovenski javnosti, ki morda do zdaj še ni imela priložnosti, da bi se bliže spoznala s tem plesom. Seveda so obiski svetovno uveljavljenih argentinskih maestrov, kot je Demián García, običajno precej dragi. Organizatorjem dogodkov nastanejo stroški, ki jih je nekako treba pokriti. Upoštevajoč vse okoliščine pa sem se kar se da potrudil oblikovati cene delavnic tako, da so čim bolj dostopne javnosti. Tudi urnik delavnic smo poizkušali oblikovati tako, da bi lahko ugodili čim širšemu krogu obiskovalcev. Delavnice bodo tako med vikendom kot tudi med tednom ob večerih, kar omogoča zainteresiranim, da si izberejo termine, ki jim najbolj ustrezajo. Ker bo Demián z nami kar teden dni, bo to tudi priložnost za utrjevanje snovi in morebitna vprašanja maestru.
Bi to pomenilo, da je pri nas veliko zanimanje za tango?
Če bi primerjali razširjenost argentinskega tanga s salso, potem bi lahko rekel, da je tango šele na svojem vzponu. Seveda ima tudi tango v Sloveniji svoje zveste privržence, vendar pa slovenska tango skupnost ni zelo velika. Prav želja približati ta tenkočuten in izrazen ples ljudem pa je razlog za prireditve, kot je naša.
Komu so namenjene delavnice?
Delavnice z naslovom Prvi tango koraki z velikim argentinskim maestrom, ki bodo v soboto, 26. septembra, in nedeljo, 27. septembra, so namenjene popolnim začetnikom. Ti bodo v svoje "tango življenje" lahko zakorakali ob mentorstvu maestra Demiána Garcíe, ki jim bo podal osnove tango koraka, telesne drže, objema in tango glasbe. Cena za paket štirih tečajev je simbolična. Pripravili pa smo tudi pester izbor delavnic, ki so namenjene tistim, ki že plešejo argentinski tango in bi svoje znanje radi izpopolnili ali osvežili. Kar se tiče tematike delavnic, moram priznati, da so naše ambicije zelo velike. Teme, ki nam jih bo predstavil maestro Demián García, so zelo raznolike. Spoznali bomo uporabo proste noge za izvedbo okraskov, pa tudi prvine, kot so boleo, gancho, enrosque in disenrosque, planeo ter lapiz, in trike z dvigi. Posebno pozornost bomo posvetil tudi ženski tehniki s stališča plesalca. Seveda pa ne bomo pozabili niti na muzikaličnost, igro z melodijo in ritmom. Prepričan sem, da bo vsak lahko našel nekaj zanimivega zase. Posamezne delavnice so zasnovane tako, da se njihova zahtevnost od začetka do konca zvišuje, zaradi česar so primerne za plesalke in plesalce različnih ravni znanja.
 
Se vsak lahko nauči plesati tango ali moramo biti vsaj malo talentirani?
Menim, da se lahko argentinskega tanga nauči plesati vsak. Samo enkrat v 13-ih letih se mi je zgodilo, da je gospa obupala in ni nadaljevala s tečajem tanga. Vendar pa pravi razlog za to ni bila njena nerodnost ali nesposobnost, pač pa trma. Odločila se je namreč, da se tanga ni sposobna naučiti plesati. Ovire si ljudje postavimo v glavi. Gre bolj za naše predstave o sebi kot pa za resnično nerodnost ali gibalno nesposobnost. Vsak se lahko nauči hoditi. Torej se lahko nauči tudi hoje v objemu, kar tango v svojem bistvu je.
Kakšna je slovenska tango scena? Kot vas spremljam, ste nekako podobni preostalim slovenskim plesnim stilom, torej precej konkurenčni med sabo.
Slovenska tango skupnost ni zelo velika. Zanjo pa velja to, kar na splošno velja tudi za Slovenijo. Vsi se med seboj bolj ali manj poznajo. Seveda pa se to lahko na določeni točki izkaže kot ovira, saj znanje ne napreduje, kot bi lahko napredovalo v večjih in bolj odprtih tango skupnostih. Tudi nekako ni praksa, da bi ljudje hodili na tečaje tanga več kot enkrat na teden. Sam tega ne razumem, saj zame tango predstavlja "način življenja". Kdor rad pleše tango, se s tangom redno srečuje na tečajih in milongah. Ga pleše večkrat na teden, prav tako posluša tango glasbo. Ne počutim se, da bi tekmoval s preostalimi tango šolami. Moj iskren namen je navdušiti še več ljudi, da bi začeli plesati tango in v tem uživali. Svojega življenja si ne znam predstavljati brez argentinskega tanga. Deliti znanje in izkušnje z drugimi mi je preprosto v veselje! Hkrati sem kot učitelj tudi zelo zahteven in od učencev pričakujem, da so svoji želji iskreno predani. Kdor si namreč res želi naučiti plesati tango, mora biti pri tem tudi dovolj vztrajen. V Tango akademiji vedno poskušamo biti v koraku s časom in skrbimo za redno izobraževanje. Tako letos za svoje učence organiziramo obisk Buenos Airesa, kjer bomo obiskovali tečaje najboljših argentinskih učiteljev tanga in izkusili pristne lokalne milonge. Glede tega sem namreč zelo odprt in želim, da moji učenci vidijo tudi drugačne pristope in načine poučevanja.
Zakaj je pomembno plesati tango v današnjem času? Kaj je tisto, kar je čar tega plesa v 21. stoletju?
Sam rad rečem, da je argentinski tango način življenja. Je več kot le urbani družabni ples, ki izvira iz revnejših četrti Buenos Airesa in Montevidea. Je del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine. Zato v Tango akademiji argentinski tango obravnavamo ne le s plesnega in umetniškega, pač pa tudi z zgodovinskega in kulturnega stališča. Tango bogati življenje mladih in starih ter prebuja njihovo radoživost in voljo do življenja. Tango zagotavlja zdrav način gibanja, povečuje telesno koordinacijo, deluje antistresno in izboljšuje medčloveško komunikacijo. Vse v smislu: "Kdor pleše, ne misli slabo." Ljudje smo si vedno želeli komunicirati na neki višji, neverbalni ravni. Tango je zelo dober približek tega. Je namreč subtilna oblika nenehne neverbalne komunikacije med plesnima partnerjema, ki izboljšuje tudi sposobnost vsakodnevne občečloveške komunikacije. V dandanašnjem svetu, ki je postal pretirano odvisen od neosebne komunikacije prek elektronskih medijev, je tango lepa priložnost za obuditev naših starih znanj in prijetnejših oblik komuniciranja. Ker je tango improviziran ples, je vsak gib v plesu sproti dogovorjen med plesnima partnerjema. Vnaprej naučenih figur celega plesa argentinski tango ne pozna, zato je tudi svojevrsten intelektualni izziv, ki krepi duha. Veliko je torej razlogov, zaradi katerih vas bo tango očaral tudi v 21. stoletju!
 
Maestro Anton Volkov, zakaj ste se preselili k nam, kdo ste, od kod prihajate in zakaj ste ustanovili Tango akademijo?
Sem ustanovitelj in glavni učitelj Tango akademije v Ljubljani, kjer se profesionalno ukvarjam s poučevanjem argentinskega tanga. Imam več kot 13 let izkušenj z učenjem tanga in nastopanjem. Po uspešni profesionalni športni karieri v karateju sem se popolnoma posvetil plesu. Sam sem se tanga učil v Buenos Airesu pri številnih znanih maestrih, s katerimi sodelujem še danes. Pred prihodom v Ljubljano sem tango poučeval na svoji šoli v Moskvi. Zakaj sem se preselil v Slovenijo? Zato ker sem želel dati svojim otrokom boljše življenjske priložnosti. Življenje v Ljubljani je veliko prijetnejše kot življenje v 16-milijonski Moskvi. Ljubljana je v primerjavi z Moskvo majhno mesto, a mi kljub temu ni nikoli dolgčas. Imam pestro življenje in veliko prijateljev. Tango akademijo v Ljubljani sem ustanovil zato, ker sem želel nadaljevati svojo profesionalno pedagoško pot. Resnično zelo uživam v tem, kar počnem.  
Ste poznali našo sceno, ste vedeli, kam prihajate?
Ne, preden sem se z družino preselil v Slovenijo, nisem poznal slovenske tango scene. Sicer sem veliko potoval po Evropi, učil sem namreč v Švici, Italiji, Ukrajini, Estoniji, na Madžarskem, pa tudi v Izraelu, a Slovenije pred tem žal nisem poznal.
Plešoči tangeri in tangere z maestrom Antonom
Kako ste zadovoljni z obiskom akademije?
Kot sem že omenil, je v Sloveniji nekako običajno, da ljudje hodijo na tečaj tanga le po enkrat na teden. Velika večina mojih učencev, če ne kar vsi, pa je po določenem času spremenila svoje navade in začela prihajati na tečaje in praktike tri- do štirikrat na teden. Tega sem res zelo vesel, ker mi dokazuje, da si resnično želijo naučiti plesati tango. Ko začnejo učenci prihajati večkrat na vaje, je seveda tudi njihov napredek hitrejši. Ker sami vidijo rezultate svojega dela in vztrajnosti, je to vir dodatnega zadovoljstva, ki jim še poveča željo po učenju in obiskovanju milong, tako doma kot v tujini. V največje zadoščenje mi je, ko vidim njihov plesni in osebni napredek, ker to pomeni, da sem svoje delo dobro opravil.
Kam stremite z akademijo? Kaj z njo doseči?
Moj pristop k poučevanju tanga ni bil nikoli enoplasten. Svojim učencem sem vedno želel predstaviti več različnih pogledov na tango ter jim predstaviti različne metode učenja. Ta želja me je tudi spodbudila k temu, da sem ustanovil akademijo, ki predstavlja najvišjo obliko študija in učenja. S tem sem želel poudariti svoj osebni pristop k poučevanju tanga. Tango akademija, v kateri poučujem, tako združuje različne načine učenja tanga, milonge in tango – valčka. Posvečam se osnovam, tehniki gibanja, pa tudi muzikaličnosti, zgodovini in razvoju tanga, tango glasbe ter orkestrov. Na posebnem nadaljevalnem tečaju koreografije pa učence poučujem tudi na nekoliko drugačen način, ki jim bo omogočil, da se naučijo plesati tango tudi za odrski nastop. Kaj si želim doseči? Svoje učence želim naučiti resnično poslušati glasbo in to glasbo plesati, tako kot jo občutijo. Želim si, da se s plesom naučijo plesalki pripovedovati zgodbo. V tem je čar izraznosti tanga in improvizacije, ne pa morebiti v mehanskem ponavljanju nekih naučenih zaporedij. Pavze so lahko pomembnejše od gibanja, hitrost oziroma počasnost plesa je lahko oblika izražanja. Preprosto rečeno, zvok se mora ujemati s sliko. Posamezne prvine tanga, kot so na primer ocho, barrida, colgada, volcada,  mordide, piernazo ipd., so črke, ki jih plesalec sestavlja v besede in stavke … s tem pa pripoveduje svojo zgodbo.  
Poučevanje argentinskega tanga je več kot le moj poklic. Je moje poslanstvo, ki mi je v veliko veselje. Zato si želim, da bi Tango akademija predstavljala navdih za ljudi, ki me obdajajo. Svojo ljubezen do tanga bi preprosto rad delil. Ljudje, ki plešejo, so namreč srečnejši, tolerantnejši, razumevajoči in tenkočutni. To pa so vrednote, ki jih je vredno gojiti in razvijati.
Anton Volkov pred Tango akademijo na Celovški v Ljubljani. (Foto: arhiv Tango akademija)
 
Prostori na Celovški v Ljubljani so dovolj prostorni ali si že ogledujete kaj novega, mogoče tudi, da se razširite kam drugam izven Ljubljane?
S prostori Tango akademije na Celovški 32 v Ljubljani sem zadovoljen, saj so primerne velikosti za trenutne aktivnosti akademije. Me pa seveda zanima tudi širitev. Odprt sem za vse priložnosti, ki jih prinese življenje in bi z veseljem poučeval tudi v drugih krajih Slovenije, če bi se pokazala takšna priložnost. Rad namreč potujem v druge kraje in spoznavam nove ljudi. Trenutno poučujem tango v Ljubljani pa tudi v Novem mestu. Z veseljem pa se odzovem tudi povabilom, ki jih dobim iz tujine.
Kakšen je pogled na slovensko plesno sceno, če jo seveda spremljate in poznate? Če ne, zakaj ne?
Menim, da je na slovenski tango sceni kar nekaj prostora za razvoj in napredek. Tango je zelo težek ples, ki resnici na ljubo zahteva veliko truda in predanosti učenju. Velikokrat ljudje po letu do dveh učenja menijo, da že znajo plesati tango. Žal pa ni tako enostavno. Potrebna so leta učenja. Včasih se šalim in rečem, da 95 odstotkov ljudi misli, da pleše tango, le pet odstotkov pa ga tudi zares pleše. Seveda je v vsaki šali tudi zrno resnice. Vsekakor pa moram poudariti, da lahko vsak postane teh pet odstotkov. Neprestano je treba zviševati raven znanja, saj le tako ples postaja zanimivejši. Za uspešno učenje tanga pa ni potreben poseben talent, biti uspešen športnik ali kaj podobnega. Potrebni so trud, želja, vztrajnost in strast za tango.      
Kam boste peljali gospoda Garcio, da začuti Slovenijo? In kje so vaši kotički?
Demiána bom prav gotovo peljal na Bled in v Bohinj, v Portorož, Maribor in Goriška Brda. Slovenija ima zelo veliko lepih kotičkov, kamor se tudi sam zelo rad zatečem. Še posebej ljub mi je Piran. Nedavno sem bil na Triglavu, kamor bi Demiána tudi z veseljem peljal … seveda če ima svoje noge zavarovane pred nezgodo!
Kaj pomeni za vas plesati tango?
Pomeni ŽIVETI.

View Gallery 10 Photos