Tadeja Knez. Najti prostor, primeren za ples ob drogu, je izziv!

Tadeja Knez se že dobro počuti v novih prostorih na Ruplovi ulici v Mariboru. (Foto: osebni arhiv)

Pedagoginja in plesalka senzualnega plesa ob drogu Tadeja Knez začenja na novo na novi lokaciji!

Lep pozdrav, draga Tadeja, in če narediš rezime letošnjega iztekajočega se leta, kaj bi zapisala, po čem si ga boš zapomnila in kaj boš pozabila oz. si že skoraj?
Pozdravljena, Barbra, zelo sem vesela, da sva znova na vezi. Letošnje leto je bilo zame hkrati najtežje in najbolj poučno leto, kar sem jih do zdaj doživela. Naučilo me je neprecenljivih lekcij, predvsem to, da moraš vedno najprej poskrbeti zase, šele nato lahko daješ drugim. Zapomnila si ga bom vsekakor po tem, da sem spoznala, kako je Plesalnica Q-Sens veliko več kot samo moj plesni studio. Je moj drugi dom. Vsaka od mojih plesalk je izjemna in posebna, zato so kot moja družina, saj so mi in mi še vedno stojijo ob strani ter me spodbujajo, da lahko nadaljujem in živim svoje sanje.

Predvidevam, da je bila to selitev studia, kar je vsekakor velik stres za vse vas, ki prostore najemate. Pri tebi verjetno še toliko bolj ‘usodno’, saj ne seliš samo plesalk, ampak tudi drogove. Kako se je izteklo? In če razmišljaš v tej smeri, da si zagotoviš stalno plesno bivališče?
Selitev studia je bila zame izjemno stresna, saj se je tako kot vse v mojem življenju zgodila skoraj od danes na jutri. Ampak ko je pravi trenutek, se stvari preprosto ‘poklopijo’, in tako se je pri meni s studiem. Z veliko nepričakovanimi poleni pod nogami nam je kljub vsemu uspelo, da smo v pičlih štirih dneh postavili nov studio na noge, namestili drogove in prostor uredili tako, da smo lahko začele nemoteno trenirati.

V Mariboru je kljub temu veliko prostorov, a niso vsi primerni za tvojo dejavnost, kajne? Kako sklepaš kompromise od želje/zamisli do realizacije?
Najti prostor, primeren za ples ob drogu, je kar izziv, saj mora izpolnjevati kar nekaj dejavnikov, da pride v poštev. Betonski strop, višina stropa, velikost prostora, primerna tla, oblika prostora … Ampak kot sem omenila, sem potrkala na prava vrata. Zdaj imam prostore sama zase, tako da lahko v miru delam to, kar najbolj obožujem. Studio počasi spreminjam v natanko takšnega, kot si ga nekoč želim. Potrebnega bo še kar nekaj dela, ampak najpomembneje je, da se punce in jaz počutimo dobro in da nas obdaja pozitivna energija.

Si zadovoljna z letošnjim vpisom? Opažaš kakšne razlike med prej in potem, če izvzameva seveda koronski čas?
Ker še vedno učim sama, sem z vpisom zadovoljna, saj veliko večje kapacitete poleg še dveh služb ne bi zmogla. Ker pa je moja želja, da počasi rastemo in se razvijamo, seveda delam na tem, da bi se čim več žensk odločilo, da se nam pridružijo. Opažam, da se ljudje na splošno znova zbujajo in izkazujejo več interesa, tako da držim pesti, da nas čim več žensk opazi in postane dovolj radovednih, da poizkusijo nekaj novega. Nekaj drugačnega.

Kljub stresu, ki te je doletel, si imela tudi dovolj energije, da si postavila na videlo svojo spletno stran. To je v današnjih časih kar nuja. Kaj vse najdemo na tvoji ‘spletki’?
Res je, s spletno stranjo sem kar odlašala, ampak z novim studiem sem dobila nov zagon in motivacijo, tako da sem se lotila tudi tega projekta.
Spletna stran https://qsens-poledance.si je predstavitev mene kot plesalke, opis dveh stilov plesa, ki jih trenutno poučujem, torej exotic-flow in sensotic. S temi informacijami želim potencialnim plesalkam olajšati odločitev, katero zvrst plesati in zakaj se nam sploh pridružiti. Zelo sem ponosna nanjo, saj menim, da je avtor spletne strani zadel bistvo Plesalnice in mene.

Torej poudarek tudi na dejstvu, da se je zdravo ukvarjati s pole danceom oz. exotic-flowom? Kaj nam prinaša ta gibalna zvrst v naša življenja?
Vsekakor je zdravo. Ples ob drogu krepi vse mišice telesa, preoblikuje telo, poskrbi za prožnost mišic in fleksibilnost celotnega telesa. Istočasno pozitivno vpliva na sprejemanje same sebe, na samozavest in zavedanje, kako pomembno je, da par ur na teden odklopimo vsakdanjik in si napolnimo baterije z novo, pozitivno energijo. Seveda pa – čisto po žensko – ne pozabimo krepiti tudi jezične mišice.

Visoke petke so obvezni del kostumografije plesa ob drogu.

Kljub temu mogoče razmišljaš, da bi se udeležila kakšnega tekmovanja ali vsaj festivala, ki se odvijajo po Sloveniji?
Tekmovanja nikoli niso bila nekaj, kar bi me privlačilo. Za delavnice sem vsekakor odprta in za prihodnje leto že imam nekaj načrtovanih.

(foto: osebni arhiv)

Pogled na leto 2023 pa kaže kaj?
Za leto 2023 si želim, da vse ostanemo zdrave, saj je to pogoj, da lahko pridno in redno treniramo. Želim si novih plesalk, saj neskončno uživam, ko lahko od blizu opazujem, kako napredujejo in kako iz treninga v trening postajajo bolj suverene in samozavestne.
Hvala in vse dobro želim!
Tudi tebi hvala, draga Barbra, in želim ti vse lepo.
Intervju s Tadejo v oddaji Parada plesa si lahko gledate tukaj https://www.paradaplesa.si/parada-tv/parada-plesa-tadeja-knez-andreja-sraj/