Orientalska plesna scena v Sloveniji še vedno diha!

Tina Gabrovec v plesnem zanosu (foto: Sandi Horvat)

Predzadnji vikend v novembru smo slovenske orientalske plesalke po zares dolgem času (dobrih dveh letih) spet lahko uživale v popolnem plesnem vikendu z vrhunsko, svetovno znano plesalko in učiteljico, Esmeraldo Colabone.

Esmerlado, katere izjemna plesna kariera traja že 20 let, je v Slovenijo že drugič povabila Ksenija Visket iz KUD PD Zahir. V soboto, 19., in v nedeljo, 20. novembra, je Esmeralda učila štiri tematsko različne plesne delavnice. Kot pika na i pa je bila sobotna plesna predstava Pripovedovalke, kjer so nastopile plesalke KUD PD Zahir in izjemne gostje: Petra Štampar, skupina Leyli iz Tržiča, Skupina Bellysimo iz Italije in seveda zvezda večera Esmeralda Colabone. V naslednjih vrsticah boste lahko izvedeli vse o organizaciji tega vikenda, prebrali nekaj o izkušnjah udeleženk, plesalk in uživali v ekskluzivnem intervjuju z gostujočo zvezdnico Esmerlado. Kesnijo Visket, organizatorko dogodka in glavo plesne družine KUD PD Zahir, smo povabili na kratek klepet, kjer nam je zaupala več o dogodku, glavni zvezdi dogodka in o novih načrtih za prihodnost.

Ksenija Visket (levo) z Esmeraldo Colabone (sredina) in Petra Štampar (desno)

Ksenija, pred zaprtjem si organizirala številne orientalske plesne dogodke, delavnice, predstave in predavanja, 19. in 20. novembra pa si po skoraj treh letih znova gostila dogodek v živo. Kakšni so občutki in ali se je organizacijsko gledano kaj spremenilo, če primerjaš čas pred zaprtjem in zdaj?
Ja, nazadnje, mislim, da sem gostila januarja 2020 svojo drago prijateljico Badriyah. No in potem smo vsi skupaj pristali v tunelu (beri covid-19), ki je naš plesni svet malo obrnil na glavo. Nič se ni spremenilo, mogoče samo to, da pač ljudje, ki se prijavljajo na delavnice v živo, sprašujejo, ali so potrebne maske ali potrebujejo potrdila o cepljenju/prebolevnosti (seveda govorim o plesalkah iz tujine, kjer so pač te stvari nekako še vedno v veljavi). Občutki so enaki, nervoza in seveda tisto večno vprašanje, ali bo dovolj prijav, da se bodo pokrili stroški, ki nastanejo ob gostovanju učiteljice iz tujine. Je pa v srcu veliko radosti in tako en občutek sreče, da se spet in znova vračamo na stare tire.


Glede na to, da si v Hiši Zahir gostila že mnogo velikih imen iz sveta orientalskega plesa, me zanima, kako to, da si v živo najprej povabila Esmeraldo? Zgolj naključje ali si to že dlje načrtovala?
Esme je bila zdaj v Mariboru že drugič. Prvič maja 2018 in zdaj. Sicer je bila za drugič načrtovana novembra 2020, ampak zaradi situacije s korono je seveda nisem mogla gostiti, tako da se je ta njen obisk premaknil za dve leti. Ona je plesalka, ki je bila na moji tako imenovani ‘wish’ listi že, če pomislim, od leta 2015. Vmes je postala mamica in se je najino sodelovanje znova premaknilo za nekaj časa, no in nekako sva potem prišli skupaj 2018, ko je prvič po rojstvu Katarine šla na evropsko turnejo. Zdaj ko je najino sodelovanje preraslo samo uradno (poslovno) sodelovanje, lahko računamo, da bo prišla še kdaj. Seveda pa, če bi bilo v moji moči, bi jo gostila kar vsako leto.


Kakšen je bil odziv slovenskih plesalk? Si zadovoljna z udeležbo na delavnicah?
Vsi, ki smo organizatorji plesnih vikend delavnic/festivalov in plesnih dogodkov, vemo, kdo se po navadi prijavlja na delavnice, zato sem okvirno vedela, kaj in koga lahko pričakujem. Odziv slovenskih plesalk je bil kot zmeraj ‘hladen’, in jaz, glede na to, da to delam že zelo dolgo, tudi nisem pričakovala velikega ‘booma’. Je pa res, da sem zmeraj pripravljena tudi na to, da bom morala kakšen plesni dogodek odpovedati. Saj vsi vemo, da so časi čudni in težki. Zelo sem bila vesela odziva, saj z vsako delavnico rastemo mi vsi kot celota. Torej celotna slovenska orientalska plesna scena, saj vas je bilo veliko tudi iz drugih krajev Slovenije, in veseli me, da so se na delavnice prijavila tudi moja dekleta, torej plesalke, ki plešejo v KUD PD ZAHIR (tudi začetnice). To je znak, da se ta orientalski plesni duh znova dviguje.

Vikend je potekal v znamenju plesnih delavnic z Esmeraldo, vrhunec pa je bil gotovo nastop v razprodanem gledališču Ptuj, v soboto, 19. 11., zvečer. Naslov predstave je bil Pripovedovalke, in če me spomin ne vara, ste ta naslov že enkrat uporabile. Zakaj si se znova odločila za to ime in kaj ste plesalke na odru pripovedovale? Kako je bilo deliti oder z Esmeraldo?
Gledališče ni bilo razprodano, saj smo dali v prodajo samo 60 odstotkov vstopnic (no, to pa je bilo razprodano). Takole je s Pripovedovalkami. Vsaka predstava ima svoj podnaslov. Torej za lažje predstavljanje, zamislite si, da so Pripovedovalke knjiga in v tej knjigi so poglavja – vsako poglavje nosi svoj naslov. Torej imeli smo poglavje številka ena z naslovom Odsev časa (2019) in zdaj je bilo poglavje številka dve z naslovom Zgodbe iz Hiše (2022). Letos sem se odločila, da postavim v ospredje ‘svojo plesno mladino’ in jih dam malo več odprtih rok pri ustvarjanju. Zato smo govorile o zgodbah, ki se dogajajo nam na plesnih tečajih. Recimo v ‘Fusion’ skupini smo plesale zgodbo dekleta, ki je ujeto v krogu drugih plesalk in nikoli ne leze v ospredje, dokler se ji ostale ne umaknemo, in potem zadiha in poleti. Simbolično smo uporabile rdeče-črne ‘fan veile’ (tančice na pahljačah, op. p.), ki predstavljajo strah in svobodo. Čestitke naši dragi Zali (Zala Špindler), ki je odlično odplesala svoj solo. Potem smo dale na oder burlesko, ki tudi nosi zgodbo, ki se je zgodila povsem naključno in je bila velik izziv. Res sem vesela, da je naša Anja Hebar prevzela delo koreografa in ne bi mogla narediti bolje, kot je – Anja, čestitam! Da ne bom predolga, bom rekla samo to, da je bila vsaka točka vezana na skupino, na dogodek, ki se je v skupini zgodil oz. je tudi predstavljala vsako skupino. Prihodnje leto prihajajo Pripovedovalke številka tri, tako da se počasi že pripravljamo na nove zgodbe. Moja želja je bila, da prvo otvoritveno točko pleše z nami Esme, samo včasih je to lahko težava, ker se pač nekatere plesalke ne želijo ‘spustit na nivo tečajnic’ in plesati v skupini recimo začetnic (v otvoritveni točki smo namreč plesale vse tečajnice iz KUD Pd Zahir – torej tudi začetnice). Ampak seveda pri Esmeraldi se je zgodba zaključila takoj! Esme je samo pripomnila, da ji bo v čast in da bi bila zelo užaljena, če je ne bi vprašala ter kdaj so vaje? No in tako sva v petek zvečer dve uri pilili našo otvoritveno točko. Mislim pa, da nam je super uspela, in res nam je lahko v čast, da smo plesale skupaj.


Je še kaj, kar bi želela izpostaviti o tem vikendu?
Ja, želim povedati, da sem zelo hvaležna za vse, ki ste prišle na delavnice in za vse lepe tople besede in objeme. Mislim, da je to signal, da še vedno orientalska plesna scena s Sloveniji diha. Želim se pa tudi zahvaliti Iris in njenim puncam iz KUD Leyli, Petri Štampar, Aneji in Nastji Černigoj, Teji Žižmond in Alessandri Crasnich iz Bellysimo Oriental Dance Company, ki so v sobotni predstavi dodale svoje plesne zgodbe in dvignile raven celotnega večera. Res še enkrat velika hvala možu Tomažu Visketu, da je z dobrimi lučmi naše plesne točke naredil še lepše. Seveda ne smem pozabiti tudi tehnične ekipe (hvala, Medo), ki je bila od 14. ure v SG Ptuj in se je res potrudila, da je vse teklo brez težav.


Kakšni so tvoji načrti za prihodnost, če se ne motim, drugo leto praznujete 15 let? Načrtujete kaj posebnega?
Ja, vedno je fino načrtovati vnaprej, vendar nas je ta zadnja učna lekcija (pandemija), mislim, da kar trdno postavila na tla. Nekaj malega lahko povem. Načrtujem tretji ‘Show must go on’ z gostjo Sonio Ochoo v živo, načrtujem tudi intenzivni arabski vikend s Karimom Nagijem. Za obletnico pa so odprti trije dogodki, vse pa bo odvisno od situacije in od tega, ali bomo uspeli vse skupaj tudi finančno pokriti. No, pustimo se presenetiti!
Še kakšno sporočilo za bralke in bralce Parade plesa?
Naj bo ta konec leta prijazen z vsemi nami. Ostanite v plesu in seveda obdržite zdravje. Želim vam, da boste uresničili vse svoje ideje, vse svoje srčne želje in naj bo leto, ki prihaja, predvsem mirno in polno. Seveda pa si najbolj želim, da se plesno podpiramo še naprej. Hvala vsem iz srca.


In kako so plesni vikend doživljale udeleženke?
Govorili smo Tejo Žižmond, članico skupine Bellysimo, ki se z orientalskim plesom ukvarja že 17 let, Nino Bajzek, ki orientalski ples pleše dobra tri leta, in Heidi Siebenreich, ki je začela lanskega septembra.
Na vprašanje, kaj jih je pritegnilo, da so se prijavile na plesni vikend z Esmeraldo, je Teja odgovorila, da je Esmeraldo poznala že od prej iz delavnic v Palmanovi, in dodaja, “je ena meni ljubših plesalk, prevzela me je s svojo intenziteto, stilom, izbiro gibov ter seveda energijo ki jo oddaja”. Nina, ki se je aprila 2022 pridružila KUD PD Zahir, pravi da jo je za to, da je vzela celoten paket delavnic, navdušila prav njena učiteljica Ksenija. “Moram priznati, da se pred tem niti nisem zavedala širin orientalskega plesa. In odprl se mi je nov, neraziskan svet. Koliko stvari še ne vem, kje vse lahko dobim to znanje, od koga se lahko naučim? Veliko teh informacij dobim od Ksenije na treningih, ko z navdušenjem razlaga o svojih plesnih učiteljicah in plesnih kolegicah. Način, kako je predstavila Esmeraldo, kot izkušnjo, ki je preprosto ne smem zamuditi.” Tudi Heidi, prav tako članica KUD PD Zahir, se je zdelo, da take priložnosti – učiti se od tako velike zvezde, ne sme zamuditi.

Kaj jim je bilo na delavnicah všeč, kaj so se naučile?
“Delavnice so bile zelo zanimive in poučne, saj je predala ogromno zanimivih informacij, delila je tudi svoje izkušnje, ki jih imaš samo, če delaš in živiš v Egiptu ter ostalih arabskih državah. Vedno me tudi fascinirata njena izbira gibov in razumevanje glasbe, muzikalnosti,” je povedala Teja. Dodaja pa še da, “je Esmeralda izjemna ženska in oseba, ki te prevzame ter očara s svojo energijo. Prav tako mi je zelo blizu njen način razmišljanja, vedno poudarja, da moramo biti prijazni ter spoštljivi do ostalih plesalcev, saj vsako nastopanje zahteva ogromno poguma ter truda.”

Heidi je bilo všeč to, da Esmeralda predaja svoje znanje na razumljiv in lahkoten način, tako da jo lahko razumejo vsi, ne glede na to, koliko časa plešejo. Koreografije, ki se jih je učila na delavnicah, pa bo s pridom ponavljala in pilila doma.
Nina pa pravi: “Ko smo se zbrali, nas je Esmeralda pozdravila s svojim prodornim, a prijetnim glasom in nam razložila, da od nas želi aktivno komunikacijo, vprašanja in jasne odgovore, saj bo le tako lahko delavnice izvedla kakovostno. Mislim, da je to zelo pomembno, saj se tako kot sodelujoča lahko počutim varno vprašati za dodatno razlago gibov. Esmeralda nas je popeljala skozi različne stile, kot so taksim, tabla solo, libanonski stil in tančica, in nas naučila svojih prepoznavnih koreografij. V njih je veliko njenega osebnega temperamentnega stila in vplivi plesalk, od katerih se je učila, in držav v katerih je bila. Vsako koreografijo je tudi podrobno razložila, zakaj jo je sestavila tako, kot jo je, veliko je bilo teoretičnega razčlenjevanja pesmi, na katero smo plesali. Vse to mi je pomagalo razumeti odnos med gibom in dinamiko glasbe. Bolj sem postala pozorna na visoke in nizke note v pesmi in s tem na muzikalnost med plesom. Lahko rečem, da Esmeralda ni samo vrhunska plesalka, temveč tudi izjemna in karizmatična predavateljica, ki drži pozornost in zanimanje svojih učencev.”

(foto: Sandi Horvat)

Teja, Nina in Heidi so nam še zaupale izkušnjo z nastopa na sobotni plesni predstavi Pripovedovalke, kjer so oder delile z Esmeraldo. “Vzdušje je bilo v zaodrju zelo sproščeno in prijetno. Zelo sem uživala na odru, saj je bil ambient čudovit, prav tako pa tudi občinstvo,” je rekla Teja. Za Heidi je bilo to enkratno doživetje, za Esmeraldo pa je rekla, da je s svojim plesom očarala vse do zadnjega v dvorani. Nina je pred nastopom čutila tremo zaradi dejstva, da bo plesala s tako veliko zvezdo. Vsa njena trema pa je izpuhtela, ko je ugotovila, kako srčna, skromna in prizemljena oseba je Esmeralda. “Uvodno točko, kjer smo na odru vse plesalke hkrati, smo pilile v dvorani več mesecev, Esmeralda pa se jo je seveda naučila isti dan kot za šalo. Vsi dvomi in trema so izpuhteli že na delavnicah pred predstavo, ko sem ugotovila, da je ona res ena srčna, skromna in prizemljena oseba, ki prav nobenemu ne vzbuja občutka manjvrednosti zaradi plesne neizkušenosti. Prav nasprotno, med nastopom se je vklopila med plesalke kot ena od nas. Vse je potekalo zelo naravno in za to izkušnjo sem hvaležna tako njej kot tudi Kseniji.”