Svetovno v latinu. Barbara Nagode Ambrož. Slovensko-ruska naveza, za katero bo javnost še slišala.

Barbara Nagode Ambrož s paroma Zakharov&Fuchs(levo) in Žerjav& Musina (desno).

V dvorani Dujiangyan Feilong Stadium v Čengduju na Kitajskem se je včeraj odvijalo svetovno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Kitajska plesna zveza je že dan prej poskrbela za spektakularno rdečo preprogo in za atraktivno odprtje kar treh svetovnih prvenstev. Poleg že omenjenega v latinu se ta vikend odvijata še svetovni prvenstvi v šovu latin in standard.

Je pa nekoliko grenak priokus Kitajska kot strogo nadzorovana država pustila norveškemu državnemu prvaku Pettru Enganu in Kine Mardal, ki sta žal ostala doma. Kitajska ambasada v Oslu jima ni odobrila vize za potovanje v Čengdu. Kot sta zapisala na družbeno omrežje Facebook, je bil verjeten vzrok žig v potnem listu, ki sta ga pred časom dobila na turškem letališču, ko sta bila zaradi zamude letala prisiljena počakati na naslednjo povezavo do Osla.

Petter Engan in Kine Mardal, norveška državna prvaka sta ostala doma. (foto:h-avis)
Tudi najvišji vrhovi mednarodne plesne zveze WDSF (predsednik Lukas Hinder) so bili nad kitajsko gesto zelo razočarani in prepričani, da so "plesalci samo tekmovalci, ki trdo delajo za dosego rezultatov na najvišjih tekmovanjih in jih politika ne zanima".
Vitalli Zakharov, Zala Fuchs, Valerija Musina in Miha Žerjav, slovenski predstavniki na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Na plesišču je tako plesalo 74 plesnih parov in med njimi seveda tudi dva naša. Miha Žerjav in Valerija Musina sta dosegla delitev 50. do 52. mesta in sta za naš portal komentirala: "Prvenstvo je bilo super organizirano, vzdušje v polni dvorani pa zelo lepo. Odplesala sva dobro in se s tekme vračava polna motivacije."

Vitalli Zakharov in Zala Fuchs, ki sta po dolgem premoru trenirala le nekaj dni pred svetovnim prvenstvom, sta zasedla delitev 43. do 45. mesta, kar praktično pomeni enak rezultat kot lani, ko sta bila na Dunaju 43.

Oba slovenska para je spremljala plesna trenerka in sodnica Barbara Nagode Ambrož, ki je takoj po tekmi (cenim takšno profesionalnost!) za naš portal sporočila: "Prvenstvo je bilo odlično organizirano, zanimanje kitajske javnosti in medijev za tekmovalni ples je izjemno. Vzdušje v slovenskem taboru je bilo odlično, preživeli smo zanimiv dan, ki nam je podaril novih izkušenj in spoznanj. Bili so najmlajša ekipa na tem prvenstvu, saj imata Lera (Valerija Musina, op. a.) in Zala (Fuchs, op. a.) šele osemnajst let, Miha (Žerjav, op.a.) devetnajst in Vitalii (Zakharov, op. a.) enaindvajset. Oba para sta solidno odplesala že prvo kolo in v drugem kolu lepo stopnjevala svoj nastop. Zala in Vitalii sta si na koncu priplesala 43.do 45. mesto, Miha in Lera 50. do 52., od skupno 74 parov. Lepo je spremljati para, ki sta realna, spoštljiva in se zavedata, koliko trdega dela bo še treba vložiti za doseganje vrhunskih rezultatov. Zato sem prepričana, da bo svetovna javnost za oba naša para, ki sta v rusko-slovenski navezi, v prihodnjih letih še pogosto slišala."

Naslov najboljšega para na svetu sta obranila Gabriele Goffredo in Anna Matus, ki plešeta za Moldavijo. V sodniški vrsti pa ni bilo slovenskega sodnika.

View Gallery 4 Photos