Svetloba navdihne umetnost, jo popelje na oder. FS Tine Rožanc v novi luči.

"Vsako jutro se začne s svitanjem in vsak večer podaljša z lučjo. Ples se strne ob kresu, večerno prepevanje pospremi z drobnimi lučmi. Svetloba navdihne umetnost in jo popelje na oder. Luč poudari, osenči, razkrije. Tema prikrije, potuhne, zaplete v skrivnosti. Življenje teče ob igri svetlobe."  V soboto, 23. aprila 2016, ob 19.30 uri bo Linhartova dvorana Cankarjevega doma gostila prireditev z naslovom Svetloba, ki predstavlja letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc.

… otroška skupina …
Širjenje meja v folklorni umetnosti, predstavljanje elementov t. i. ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine širši javnosti ter sinergija teh elementov s sodobnejšimi pristopi predstavlja glavno vodilo umetniškega ustvarjanja in delovanja skupine, ki deluje že 67. leto. V predstavi Svetloba se bodo motivi tradicionalnega in modernega povezovali na več ravneh – tako v glasbenih in plesnih točkah, kot tudi v elementih svetlobe. V 90-minutnem programu se bodo s postavitvami uveljavljenih folklornih koreografov prepletale še ne videne postavitve mladih folklornih (po)ustvarjalcev.
… veteranska skupina …
Plesno-pevske točke bodo v spremljavi različnih glasbenih sestavov izvajale vse tri generacije Folklorne skupine Tine Rožanc. Na odru Linhartove dvorane se bo tako predstavilo več kot 100 nastopajočih. Predstava Svetloba se idejno in vsebinsko razlikuje od ostale folklorne produkcije, s svojstveno interpretacijo "tradicionalnega" pa gledalcu ponuja nov in drugačen pogled na folklorno umetnost.
… članska skupina …
Folklorna skupina Tine Rožanc, ki sodi pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 67 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.
… belokranjski plesi …
Skupina je s svojimi avtorskimi postavitvami reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Plesne koreografije z zanimivo vsebino in inovativnimi priredbami ljudskih skladb so bile s strani strokovnih ocenjevalcev večkrat ocenjene z zelo visokimi ocenami.
… Zeleni Jurij …
Eden najodmevnejših in najuspešnejših projektov folklorne skupine Tine Rožanc, ki je požel vrsto pozitivnih kritik, je spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih. Gre za enega prvih poskusov muzikala v Sloveniji, ki povzema motive ljudskega izročila. Projekt je poleg inovativnih plesnih koreografij zajemalo ogromno poustvarjenih ljudskih melodij. Odrsko delo je skozi glasbo, pesem in ples združilo vse tri generacije plesalcev, pa tudi instrumentaliste, priznana solista in posebej za to priložnost sestavljen godalni orkester. Projekt je bil med ljudmi odlično sprejet, vsi koncerti so bili zelo dobro obiskani.

View Gallery 6 Photos