Svečano. Ob 40-letnici ustanovitve baletne šole na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor

Pst, čas je za balet! (foto: Tiberiu Marta)

Svečani baletni večer 2016/2017 Konservatorija za glasbo in balet Maribor je bil uprizorjen v Veliki dvorani SNG Maribor ob častitljivi 40-letnici  Baletne šole, ob obletnici ustanovitvi prve Baletne šole in priključitvi te k takratnemu Centru za glasbeno vzgojo; za njeno ustanovitev je bil zaslužen tudi koreograf in pedagog Iko Otrin (19312011). Vse do leta 2010, ko je bil ustanovljen Konservatorij za glasbo in balet tako v Ljubljani kot v Mariboru, so potekle različne organizacijske oblike ter nadgradnje glasbeno-baletnega izobraževanja.

Ludvik Toplak, direktor Alma Mater Europaea, pod katerim deluje tudi Akademija za ples, ravnateljica Konservatorija Helena Meško, baletna solistka Tijuana Križman Hudernik in vodja mariborskega baleta Edward Clug. (foto: Mediaspeed)
Ravnateljica KGB Maribora Helena Meško je vodstvo šole prevzela že leto prej in tudi ostala ravnateljica v novi organizacijski obliki KGBM. V uvodniku gledališke knjižice Svečanega baletnega večera je balet imenovala za univerzalni jezik in zapisala: "Balet niso samo graciozne plesalke v čudovitih kostumih, fantje z izklesanimi telesi v soju odrskih luči … je mnogo več, je način umetniškega izražanja skozi lastno telo, je odrekanje, je lepota, je garanje in je najpristnejša človekova izrazna moč." Jezik telesa je večen, od vekomaj razpoznaven, zgovoren, tudi lahko berljiv, seveda če ga znaš brati. V času Sončnega kralja, Ludvika XIV. (16381715), je ples pridobil umetniški ton, tudi postal zakodiran z njegovo zasnovo prve baletne klasične plesne šole. Naziv Sončni kralj / Le Roi Soleil je dobil kot petnajstletnik, ko je v Baletni noči zaigral vlogo sonca. Absolutist Ludvik XIV., kralj Francije in Navare, je ljubil umetnost, tudi zbiral najbolj znane umetnike okoli sebe, še posebej pa ljubil baletno estetiko, tako kot njegov oče Ludvik XIII. Že takrat so baletni plesalci in koreografi potovali po mednarodnih gledaliških odrih ter jezik baletne umetnost širili po svetu, odkrivali pisatelje in skladatelje, ki so pisali zgodbe in ustvarjali glasbo za baletno romantiko, ki je osvajala odre vse od XVII. stoletja pa do današnjih dni. 
Helena Valerija Krieger in Helena Meško (foto: Mediaspeed)
Vodja Baletne šole, pedagoginja in koreografinja Helena Valerija Krieger je v svojem uvodnem nagovoru gledališke knjižice zapisala, da je ples neskončna poezija gibanja. Ples je poezija teles, ki je v kinetiki razgibanih teles navdihovala narode in njihova obredja. Ta dan 25. aprila, je navdušila tudi plesna poezija dijakov KGBM, ki so s svojo uprizoritvijo Svečanega baletnega večera 2016/2017 poetično navdihnili vse prisotne v polni Veliki dvorani SNG Maribor.
… (foto: Mediaspeed)
V prvem delu programa so baletno poezijo zavele dijakinje štirih letnikov srednješolskega baletnega izobraževanja v predstavi pravljičnih verzov Divertissement iz baleta Trnuljčica ter dovršene plesne rime šestih mariborskih maturantk.
… (foto: Tiberiu Marta)
Ko se zavesa dvigne, priletijo na oder sanjske iluzije, deset ljubkih vil (1., 2., 3. letnik) v snežni belini baletnih tutujev, ki v mladostni milini in klasičnih postavitvah odpirajo pot sanjski princesi Aurori (Lara Maher, 4. letnik), ko vstopajo v dvorno dvorano, osvetljeno na  videoprojekciji na zadnji steni odra.
Elena Likar (foto: Mediaspeed)
Gracilna princeska Aurora, pravljična Trnuljčica, pa zapleše v pozdrav svoj ples visokih razpotegnjenih linij na vrhovih prstov. Mogočni diadem krasi njeno glavo, ko v vilinski modrini zavrti baletne vrtince ter s svojimi vilami spleta svet mladostnih iluzij.
Liza Podjavoršek (foto: Mediaspeed)
Lara Maher je dobila še eno solistično priložnost, ko zapleše nežno krhkost dobrote, Dobro vilo čistih belih obzorij. Maturantka Liza Podjavoršek je odsevala vrtinčasti sij Vile iskrenosti, ljubka Vila cvetočega klasja pa se iskrila v plesu maturantke Neje Hrastar, in že je bila na vrsti Vila krušnih drobtinic Elene Likar, ki v drobnih vzgibih zaveje prostorske korake ter obrate, za njo pa leteča Vila kanarčkov Leticia Dvoršak. Maturantki Leticia Dvoršak in Ema Perič sta se izmenjevali v plesni vlogi Vile Kanarčkov in v zaplesanih brzicah Vile velikih strasti ter v ravnotežnih sosledjih bele Vile diamant tako prvi kot drugi večer uprizoritve, ki je sledil prihodnji dan. Vile in princeso krasijo ter obsijejo Dragi kamni, prisrčne mlade baletne plesalke: Assija Sultanova, Antoneta Turk, Tinkara Primec (2 letnik); Gita Šaravanja, Kristina Veljkovič, Tamara Jojič (1. letnik).
Tinka Kovačič (foto: Mediaspeed)
Čar pravljičnega sveta je zapolnila še Rdeča kapica s strašnim volkom, s katerim sta se prav dobro uskladila v svojem igrivem plesnem partnerstvu; prvi večer sta duet zaplesala Katja Vauda in Aleš Škaper (3. letnik), v alternaciji Rdeče kapice pa nastopi tudi Tinka Kovačič (2. letnik).
Assija Sultanova, Gita Šaravanja in Antoneta Turk (foto: Tiberiu Marta)

Na sporedu prvega dela Baletnega večera se je v Divertissement iz baleta Trnuljčica vtisni tudi pas de deux Plave ptice in princese Florine v izvedbi Nine Kramberger (alternacija Nina Bačani) in Jana Trniniča (2. letnik). Lirični duet trepetajočih poletov Plave ptice, Jana Trniniča, ob  dvigih in piruetah ter v plesnem sožitju s partnerko princeso Florino je bil še en izvrsten in obetaven poetični izliv dveh mladih plesalcev.
Jan Trninič (foto: Tiberiu Marta)
Divertissiment iz baleta Trnuljčica so v koreografiji M. Petipaja in na glasbo P. I. Čajkovskega pripravili pedagogi in koreografi KGBM: Nikolaj Čilnikov, Galina Čajka Kuhar in Galina Dimitrieva, obetavni mladi baletni rod pa je ob koncu razveselila in jim podelila rože: Deklica z rožami, Marisa Kuhar (2. b razred).
Fantom iz opere (foto: Tiberiu Marta)
Svečani baletni večer se je začel v baletni klasiki, končal pa v moderni baletni koreografiji Helene Valerije Krieger: Fantom iz opere; glasba A. I. Weeber in J.de Melj v izvedbi Pihalnega orkestra KGBM pod taktirko Damijana Kolariča ter v plesu gibalnih potenc in kostumskih fines baletnih plesalk 4. letnika ter izbranih dijakinj iz 1., 2. in 3. letnika: Leticija Dvoršak, Neja Hrastar, Elena Likar, Lara Maher, Ema Perič, Liza Podjavoršek; Eva Poštrak Mlakar (3. letnik); Assija Sultanova (2. letnik); Maša Kočivnik, Gita Šaravanja (1. letnik). Fantom iz opere je nastal izpod peresa francoskega novinarja in pisatelja kriminalk Gastona Lerouxa (18681927), ki opisuje operne dive in zaprašene duhove odrskega zakulisja. Zanimiva vsebina je okupirala filmska platna, tudi znani muzikal iz leta 1986. Ples v črnini teme najprej napove glasbena uvertura, ko pa se na odru pojavi črna podoba v črnem ogrinjalu, se začne dinamični ples prihodov ter odhodov, ples mladostnih prepletov in skupinskega sožitja v črnih kostumih fantazijske modne oblike kratkih baletnih  kril.
… (foto: Tiberiu Marta)
V drugem delu Svečanega baletnega večera so veselo zaigrali ter zaplesali otroci pripravnic in razrednega pouka, tako KGBM kot njihove Podružnične šole Lenart. Ob vsaki koreografski miniaturi se na stenskem ozadju najprej izriše risanka z enakim naslovom, potem pa zaplešejo otroci radostnih nasmehov ter vedrih pogledov, saj je bil to njihov svet zabave, ki so ga so s pomočjo svojih pedagogov in koreografov tudi pristno oživeli. Tako so po odru veselo poskakovale zvončice v plesu: Zvončica in skrivnost vilinskih kril, zabavalo se je ljubkih Sto in en dalmatinec z malimi ter velikimi črnimi pikami po belih kostumih, steklo je Reševanje malega Nema in z belimi dežniki so zaplesale bele podobe Mary Poppins, pozabili niso niti na risanko Medved in Bojan, Pingvini iz Madagaskarja niso bili niti malo okorni, na baletnem sporedu pa nastopil tudi Aladin pa Čudoviti Lisjak in Egipčanski princ. Na koncu predstavitve KGBM razrednega pouka so učenci 6. razreda v baletni prezenci zaobjeli svet reklamnih napovedi Ratatatouille v kostumski barvitosti in raznolikosti svojih modnih oblik. Podružnična šola Lenart se je prav tako pridružila veseloigri risank, obudili so Lepotico in zver, ljubko izrisali brke ter obarvali noske in zaplesali Mačke iz visoke družbe, tudi pogumno orisali Mašo in Medveda, ob koncu drugega dela pa se 5. in 6. razredi poglabljali v svet animiranih zmajev in se na baletnih prstih urili ob filmski animaciji Kako izuriti zmaja.
… (foto: Tiberiu Marta)
Pouk baletnega šolanja vodijo pedagogi: Galina Dmitrieva, Martina Kramer, Helena Valeria Krieger, Nataša Moškotevc, Blanka Polič in  Tjaša Stergulec Repac, vsi so tudi pripravljali  koreografije in plesno izvedbo pripravnic ter učencev razrednega pouka na temo risank. Poleg omenjenih so baletni pedagogi še Nikolaj Čilinkov, Galina Čajka Kuhar, Vasilij Kuzkin, Mojca Ussar; korepetitorji pa: Gorazd Dvanajšček, Tanja Ajtnik Miškovič, Otmar Plavčak, Elena Uroševič, Jože Vagner in Jure Vočanec.
Assija Sultanova (foto: Mediaspeeed)
Iskrene čestitke Konservatoriju za glasbo in balet Maribor za odlično pripravljen in odigran Svečani baletni koncert, tudi čestitke dijakom za njihovo baletno izvedbo, ki smo ji sledili v prvem in tretjem delu programa, šestim maturantkam pa uspešno in srečno pri njihovih novih  začetkih.
Naj dodam, da bo potekal vpis v  plesne pripravnice od 6. do 8. leta starosti in v Baletno šolo od 9. do 13. leta na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor na naslovu Mladinska ulica 12, in sicer 24., 26. in 30. maja. Na podružnični šoli Lenart pa 26. in 30. maja.

View Gallery 14 Photos