Štirinajst ur za državne prvake v kombinaciji. Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc zmagala med člani

Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov sta državna članska prvaka. (Foto: Marko Mesec)

Minula nedelja je bila ne samo v znamenju praznovanja samostojnosti naše države, ampak tudi v znamenju državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov. Pa ne samo kombinacije. Že nekaj let zapored je konec junija rezerviran za nabor najboljših plesalcev v državi, in sicer v modernih tekmovalnih plesih, rokenrolu, plesu na vozičkih in kombinaciji latinskoameriških ter standardnih plesov. Organizator je bil PK Bolero na čelu z moderatorko Janjo Pušl, ki sta ljubljansko halo Tivoli spremenila v všečno plesno prizorišče. Janja si je prvenstvo zamislila tudi kot dobrodelno gesto za donacijo Luki Popitu, ki se bori s cerebralno paralizo. Ples, ljubezen in sočutje je moto letošnjega Državca, kot se popularno imenuje sedem tekmovalnih dni, ki bodo trajali do vključno petka, 30. junija, ko se bo plesalcem na podelitvah pridružila Janjina hčerka, plesalka, koreografinja in pedagoginja Nika Kljun.

Janja Pušl bo moderirala prvenstva vse do petka; desno Urška Marinko, ki je moderirala tekmovanje v kombinaciji desetih plesov.
V sedmih tekmovalnih dneh bo osvojenih kar 137 naslovov državnih prvakov v modernih tekmovalnih plesih v štirih kategorijah in 13 zvrsteh, in v nedeljo, ko se je odvijala kombinacija, je bil urnik že zelo natrpan. Ob deveti uri zjutraj so se na parket podali mlajši pionirji in državna prvaka sta postala Lan Bole in Zala Hauptman iz Feniksa, njuna klubska kolega Glib Paršakov in Kiara Rosa Švarc pa med pionirji. Vid Šteinfelser je z Brino Paulino Dežman iz Pingija zmagal med mlajšimi mladinci. Plesalcem sem se priključila šele popoldne in si ogledala mladince ter starejše mladince, ki so odplesali polfinale, trije članski pari pa seveda le finale.
Na defileju so se zbrali samo pari mladinske, starejšemladinske in članske kategorije.

Skupno je tekmovalo osemintrideset plesnih parov, kar je devet več kot lani, na defileju pa so bili seveda samo mladinci, starejši mladinci in člani. Plesalci mlajših kategorij so odšli že domov. Tako se zdi ideja o skupnem državnem prvenstvu vseh kategorij Plesne zveze Slovenije po eni strani neposrečena, saj namen, da si plesalci ogledajo svoje kolege, nekako ni ravno dosežen. Tisti, ki tekmujejo, pa so preveč okupirani s koncentracijo na nastop. Ampak "Herman Tomažič (predsednik sekcije za latin in standard, op. a.) že ve, kaj dela", sem slišala med sodniško ekipo, ki so jo sestavljali: Nataša Ambrož, Boris Janjičijevič, Zoran Kljun (predsednik Plesne zveze Slovenije se je končno prikazal na državnem prvenstvu), Dejan Kolenc, Fredi Novak, Drago Šulek, Meta Zagorc ter Marko Vodnik kot delegat.
Sodniška ekipa, na fotografiji s sodnicami v modernih tekmovalnih plesih, je sodila in čakala skupaj štirinajst ur.
 
Kako so sodniki ocenili nastope tekmovalnih parov, si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije. Med mladinci sta si letošnjo tretjo zmago priplesala Brin Hlade in Laura Walter iz Pingija. Naj omenim, da je v tej kategoriji posebej izstopala Veronika Kajin, ki je plesala v atraktivni dvodelni obleki v latinskoameriških plesih in je z Vidom Vidmarjem zasedla tretje mesto. Prihajata iz PK Feniks.
Mladinska prvaka Brin Hlade in Laura Walter
Med starejšimi mladinci, to je bila tudi najštevilnejša kategorija tekmovanja, plesalo je dvanajst parov, sta zmagala Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Pingija, to je njun tretji naslov v tem letu, štejeta pa deveto skupno zmago. No, nekateri so celo mislili, da bo zmaga odšla v devet dni staro partnerstvo, bolje zapisano – novo partnerstvo, k Ukrajincu Akimu Pekunovu in Maši Kastelic iz ljubljanskega Feniksa, a sta bila Ivan in Ana premočna.
Ivan Jarnec in Ana Ekart sta zmagala med starejšimi mladinci.
V članski konkurenci so vsi trije pari stali na stopničkah. Le odvisno, na katerih. Če je bila lanska kombinacija t. i. kraj nesrečnega imena za Vladislava Kolesnikova in Najo Dolenc iz Diamnta, ko so ju sodniki postavili na drugo mesto, je letos njuna zmaga povsem suverena. Sta namreč državna prvaka tako v latinu kot v standardu in zdaj še v kombinaciji. Poleg že osvojenega naslova svetovnih prvakov do 21 let v latinu, seveda.
Iliya Dobrev in Ana Mesec, tretja med člani
Članska kombinacija je zanimiva tudi zato, ker so vsi trije pari sestavljeni iz slovenskega plesalca oziroma plesalke in tujega plesalca oziroma plesalke. Bolgar Iliya Dobrev je z Ano Mesec, lani sta bila državna prvaka med starejšimi mladinci, zasedel tretje mesto, plešeta za PK Feniks.
Jure Bergant in Milana Chekanova sta stopila na drugo stopničko. (Foto: Marko Mesec)
Njun klubski kolega Jure Bergant je lanski državni prvak, toda s plesalko Anjo Pritekelj, letos je z rusko plesalko Milano Chekanovo osvojil drugo mesto. Že omenjeni Vladislav prav tako prihaja iz Rusije. Milana je ‘zažigala’ v zeleni obleki s črnim ‘repom’, to moram napisati.
Prvenstvo se je končalo nekje okoli 22.30, vključno z vsemi podelitvami. Članska zmagovalca tokrat nista odplesala častnega plesa, saj je bila ura res pozna. Tudi za našo ekipo, ki se pravkar odpravlja montirat reportažo in vabimo vas, da si jo ogledate jutri zvečer, torej 27. junija, ob 22.00 na TV3. Izvedeli boste, kako so bili zadovoljni zmagovalci Brin in Laura, Ana in Ivan, Vladislav in Neja, kako je prvenstvo doživel sodnik Fredi Novak, naj vam zaupam, da tokrat ni bil zelo kritičen. Matej Krajcer, Robi Grmek, Matevž Česen, Trishaa Dežman, Jure Carlevaris, Živa Laterner pa bodo pokomentirali nedeljsko dogajanje v zaodrju. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

View Gallery 8 Photos