Staša Tušar gre na plesni Eurosong

Staša Tušar bo zaplesala v koreografiji Tanje Pavlič. (Foto: RTV SLO)

Letošnja konkurenca za predstavnika oziroma predstavnico za tekmovanje Evrovizijski mladi plesalec je bila zelo skromna in med dvema kandidatoma se je koreograf tekmovanja Cameron MacMillan odločal med Stašo Tušar in Tianom Čehičem. Njegova odločitev je bila, da bo slovenska predstavnica na tekmovanju v Pilsnu Staša Tušar. Staša bo tekmovala s točko pedagoginje in koreografinje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Tanje Pavlič z naslovom Gardenfound. "Naslednjega tedna se izjemno veselim, saj se mi zdi tako dobro organiziran dogodek res enkratna izkušnja. Spoznala bom kar nekaj plesalcev in koreografov, s katerimi bom imela priložnost delati cel teden. Za to sem zelo hvaležna, skratka na Češko odhajam polna navdušenja," je za naš portal komentirala Staša, ki bo na pilsenskem odru nastopila 19. junija.

Evrovizijsko tekmovanje pa ni edina njena okupacija, saj jo takoj po prihodu s Češke že čaka državno prvenstvo, na katerega se pripravlja skupaj s svojo koreografinjo in pedagoginjo Mimi Marčac Mirčeta: "Naslov točke za državno je še skrivnost. Sem pa zelo vesela in ponosna, da se bo Staša udeležila evrovizijskega tekmovanja in imela priložnost spoznati še druge mlade talentirane plesalce, ki bodo zastopali svojo  državo. Predvsem pa da bo imela priložnost delati še z drugimi koreografi. Kot sem že velikokrat povedala, je izjemna plesalka, ki ima poseben gib in lahkotnost le-tega. Držim pesti in v mislih bom z njo," pravi Mimi.
Mimi Marčac Mirčeta bo držala pesti za svojo varovanko.
Na tekmovanju bo sodelovalo deset mladih plesalcev, ki bodo zastopali svojo državo, ocenjevala pa jih bo mednarodna žirija v sestavi Jiří Bubeníček, eden najbolj prepoznavnih obrazov češkega klasičnega baleta, hiphoperka Alexandra ‘Spicey’ Landé in zmagovalka tekmovanja pred dvaindvajsetimi leti, španska balerina Zenaida Yanowsky.
Tekmovanje poteka bienalno, prvič pa je bilo organizirano leta 1985 v Reggio Emilia v Italiji. Med leti 2005 do 2011 je bil malo daljši premor. Španski plesalci so na njem zmagali največkrat, in sicer petkrat, po dve zmagi pa sta šli na Švedsko, v Belgijo in Švico. Slovenijo je predlani zastopala Patricija Crnkovič, leta 2011 Petra Zupančič, ki je bila tudi najbliže zmagi, saj je zasedla drugo mesto, leta 2001 je sodelovala balerina Eva Gašparič, balerina Ana Klašnja je sodelovala kar dvakrat, in sicer 1997 in 1999, njen kolega Damjan Mohorko je tekmoval leta 1995, med prvimi slovenskimi predstavnicami pa je bila balerina Urša Vidmar, in sicer leta 1993. Glede na Stašino predanost plesu in dejstvu, da je lani prepričala žirijo na dunajskem tekmovanju in si priplesala nagrado za "outstanding performance", ne gre dvomiti o njenem odličnem nastopu, in posledično držimo pesti za njeno zmago.

View Gallery 4 Photos