Sanje, ples, forma, rojstvo sveta … To je Geneza performerke Male Kline

Predstava Geneza mednarodno uveljavljene koreografinje in performerke Male Kline bo po odmevni septembrski premieri v Zagrebu doživela še slovensko premiero, in sicer v sredo 7. oktobra ob 21. uri v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana v okviru mednarodnega festivala Mesto žensk. Ljubljanska ponovitev Geneze bo sledila 8. oktobra ob 18. uri, v Mariboru pa jo lahko ujamete v Sodnem stolpu 9. oktobra ob 20. uri.

Geneza Male Kline, ki se na svetovnih odrih že dlje časa ukvarja z razmerjem med sanjanjem in plesom, trenutno pa zaključuje doktorski študij filozofije na temo etike v sodobnih uprizoritvenih umetnostih, je stkana iz sanj petih performerjev (Loup Abramovici, Tomislav Feller, Mala Kline, Jasmina Križaj, Andrius Mulokas); koncept in koreografija: Mala Kline; prostor, oblikovanje svetlobe in kostumografija: Petra Veber; zvok in glasba: Gideon Kiers; asistent za gib: Florence Augendre; producenta: Žiga Predan in Silvija Stipanov.
Svet Geneze se tako najprej poraja kot sanje, potem pa še kot utelešena podoba in forma. Vsak trenutek je začetek, vrnitev v prostor ustvarjanja, kjer sanjanje ter tukaj in zdaj nepretrgoma vstopajo eden v drugega in se oblikujejo. Mi smo kralji tega prostora, mi postavljamo njegove zakone, ko skupnostno izsanjamo Genezo, pravi Mala Kline, in dodaja, da je Geneza neprestano prizadevanje sveta, da bi se rodil skozi naše sanjanje.
Mala Kline je certificirana izvajalka in učiteljica tehnike SaphireWork. Njeno avtorsko koreografsko delo črpa iz sanjanja – ustvarjalne in performerske prakse, ki temelji na čustvenem in transformativnem delovanju podob, izpeljanem iz tehnik imaginacije in sanjanja Saphire za uporabo pri plesu in koreografiji. Intenzivno sodeluje v različnih raziskovalnih, izobraževalnih, izdajateljskih in drugih dejavnostih. Je ustanoviteljica Zavoda Emanat, School of Images Slovenija in DREAMLAB-a ter dobitnica številnih nagrad, med drugim Povodnega moža, Zlate ptice in Nagrade Ksenije Hribar za koreografijo.
View Gallery 5 Photos