S Saro Jo imel le pet, šest treningov in zdaj žanje aplavze za koreografijo in izvedbo

Žiga Sotlar in Sara Jo v spotu Kaži mi sta odplesala tako strastno, da so nekateri pomislili, da sta par tudi v zasebnem življenju. (Foto: Benny Gashi)

Pogovor s koreografom in plesalcem Žigo Sotlarjem, ki v teh dneh žanje slavo kot koreograf in plesalec v spotu srbske pevke Sare Jo.

Živijo, Žiga. Predvidevam, da te je korona izolacija ujela v Beogradu ali pač ne, na snemanju/vaji/treningu najnovejšega projekta videospota Kaži mi pevke Sare Jo. Imam prav?
Ne. Videospot smo snemali v sredini februarja z načrtom, da se ga izda v začetku marca. Zaradi nastale situacije sta se izdaja in celoten ‘release’ premaknila na sredino aprila.

Kako je nastajal spot …

Kako so potekale vaje, koliko sta potrebovala za koreografijo, si jo pripravil sam na kraju samem ali že veliko prej?
Vaje so potekale hkrati s pripravami v areni na koncert Nataše Bekvalac, kar je pomenilo, da sem od 9.00 zjutraj do 22.00 zvečer delal v beograjski areni, pripravljal Natašo, ekipo in z njimi treniral za koncert, po končanih vajah pa začel treninge s Saro tudi do druge, tretje ure zjutraj. Koreografijo sem imel okvirno pripravljeno že prej, ker ne maram in se še ni zgodilo, da bi na vaje prišel nepripravljen. Zame to pomeni, da ne spoštuješ časa ljudi, s katerimi si v dvorani. Saro sem naučil osnovo in potem prilagajal glede na njene zmožnosti oz. izvedbo samih gibov. Mislim, da sva imela vse skupaj pet oz. šest treningov.

… Kaži mi pevke Sare Jo …

Sara Jo je, kot vidim, tudi odlična plesalka, verjetno ni bilo težko potem realizirati, kar si si zamislil?
Tako je. Je ena redkih, ki ima za sabo, vsaj mislim, okoli pet let treninga modernega plesa. Kljub temu da je bilo treba nekaj korakov oz. muzikaličnost malo prilagoditi njej, je res, da je bilo delo z njo s plesnega in koreografskega vidika veliko lažje kot s preostalimi artisti, s katerimi sem sodeloval v preteklosti.
Kako pa doživljaš tole samoizolacijo, kje si trenutno?
Moje življenje se ni spremenilo, z izjemo skupnih treningov oz. potovanj/koncertov. Sem doma v Sloveniji in še vedno vsak dan delam od 12 do 16 ur. Vsak dan treniram, se izobražujem, delam na mentalni rasti, koreografiram in pa večino dneva posvečam svojemu drugemu poslu (on line), ki sem ga v minulih letih delal hkrati s plesom. V zadnjem tednu pa sem tudi ogromno časa in energije posvetil izdaji videospota, intervjujem … Na zvezi sem, tako kot ponavadi, s peščico ljudi, ki so mi v plesnem krogu najbližje.

Žiga Sotlar se ne ukvarja z nastalo situacijo, ker mu ni spremenila življenja. (Foto: Benny Gashi)

Kakšne misli te obhajajo, bo svet enak, kot je bil, se bomo iz tega kaj naučili?
Iskreno se z nastalo situacijo ne ukvarjam in mislim, da nisem prebral niti enega članka online oz. pogledal prispevka na televiziji. Kot rečeno v prejšnjih odgovorih, izkoriščam vsako minuto dneva zelo kakovostno, se posvečam sebi, svoji rasti in rasti svojega posla. Iskreno sem se poleg promocije spota tudi malo umaknil z vseh družbenih omrežij, kjer so vsi postali doktorji o nastalem virusu … Lahko pa poleg omenjenega samo komentiram, da sem zelo presenečen, kako večina ljudi, od katerih sem slišal nenormalne ambicije in načrte za prihodnost, a je bil v preteklosti izgovor ‘pomanjkanje časa’ zaradi ‘prenatrpanosti urnika’, nima toliko discipline in volje, da bi zdaj, ko imajo ves čas na tem planetu, to izkoristili, podprli svoje želje z dejanji in prišli iz tega obdobja ven z novimi ‘skilli’, rezultati in pa bili bližje svojim ciljem … Ampak se žal kljub vsemu podredijo svojim čustvom in sami sebe opravičujejo, da je ok, da se spočijejo in cele dneve preživijo s serijami … Zanimivo …
Kaj bo prvo, kar boš naredil, ko bo konec izolacije?
Žal nimam odgovora na to vprašanje, ker kot že omenjeno, je moje življenje isto, kot je bilo prej, z izjemo plesnih projektov. Hkrati pa tudi nisem človek, ki bi vsak teden izgubil svoj čas na 12-ih ‘kavicah’ in pa ‘pijačkah’, tako da mi niti tega ne manjka (smeh). Kot že odgovorjeno, normalno bom nadaljeval s svojim vsakdanjikom in pa zelo hitro spet obiskal svoj ‘drugi dom’, Beograd, kjer me čaka že nekaj novih dogovorjenih projektov.
Hvala in vse dobro želim!